Fincsa-nindzsa

Creme Brulée

2014. október 09. - fincsanindzsa

Életemben először, ámde nem utoljára a főzőtanfolyamon készítettem és ettem creme brulée-t. Szerinte, ez az egyik legfinomabb, amit valaha is ettem, minden túlzás nélkül. Egy igazi remek, ami nagy odafigyelést érdemel és csodálatos szufléformákat :) Nem épp a kalóriaszegénységéről a híres, ennek ellenére feltétlenül kóstoljátok meg. Ha vendégeket vártok, ez a kellemes tejszínes csemege mindenkit le fog venni a lábáról. Na de lássuk is, hogy készül 4-6 fő részére:

Hozzávalók

6 tojás sárgája
6dkg porcukor
4dl tejszín (30%-os zsírtartalom, állati eredetű)
1-2 rúd vaníliarúd
kevés kristálycukor a karamellizáláshoz

Mielőtt nekiállunk a hozzávalókat összedolgozni, izzítsuk be a sütőt 150 fokra, kivételesen NEM légkeveréses üzemmódban.

Egy mély tálban keverjük habosra a tojássárgáját és a cukrot. Ezek után adjuk hozzá a tejszínt, majd kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét: hosszában vágjuk be, majd a kés tompa felét húzzuk végig a rúd belsejét, amíg az összes vaníliamagvacskát ki nem kapartuk. Keverjük alaposan össze.

1_112.jpg

Ezek után vegyünk egy közepes méretű tepsit, és töltsük félig vízzel. Utána helyezzük bele a szufléformákat, és osszuk egyenlő arányban szét a tejszínes krémet. Kb. 40 percig hagyjuk sülni. Akkor a megfelelő állagú, ha a massza a közepén remeg, míg a széle szilárd. Ha elérte a megfelelő állagot, vegyük ki a sütőből és a vízfürdőből is és hagyjuk hűlni legalább 2-3órát.

2_74.jpg

Ha kellően lehűlt, a szuflék tetejét szórjuk meg kristálycukorral és karamellizáljuk rá ezzel a pisztollyal:

http://sodrofa.co.hu/hu/product/aprosagok/szines-karamellizalo/

Ebből már olyan is kapható, amiben szufléformákat csomagolnak. Ha nem akarunk beruházni a karamellizálóra, mert úgy látjuk, hogy nem haszánljuk ki, akkor 5 percre tegyük vissza a sütőbe, és pirítsuk rá.

3_38.jpg

Fogyasztás előtt, 1 napot hagyjuk pihenni, lefedve, a hűtőben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr194800851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.10.25. 16:13:13

Oriasi Creme Brulee rajongo vagyok. Magam is sokszor keszitem. A cukoregeto pisztoly elengedhetetlen hozza! Kiprobaltam mar mas verziokat is: tejcsokolades, kaves, mangos. Az eredeti mellett a csokis izlik a legjobban.

Amugy orulok, hogy felfedeztem ezt a blogot, erdekesek a receptek. Ha inspiracio kell vissza fogok latogatni.

fincsanindzsa 2012.10.25. 16:57:13

Köszönöm a visszacsatolást :)

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.10.29. 13:05:48

Allitolag a creme brulee a kozhiedelemmel ellentetben nem francia, hanem angol talalmany. Az elso irasos recept legalabbis onnan szarmazik, mint Cambridge Burnt Cream. De a franciaknak ezt ne nagyon emlegesd.

fincsanindzsa 2012.10.29. 13:07:00

Ua., mint a macaron. Az meg eredetileg olasz. Ezek a franciák :)
süti beállítások módosítása