Ez egy nagyon különleges nap volt számomra néhány évvel ezelőtt és ezért egy nagyon kedves személynek szeretném a kedvenc ételét megosztani Veletek. Már sajnos nem főzhetek neki többet, de a közösen együtt töltött időt örökre az emlékeimben őrzöm.
E melankolikus bevezetés után pedig jöjjön a tojásos nokedli :)
Hozzávalók
Nokedlihez:
50dkg liszt
1 tojás
só
kevés víz vagy tej
8 tojás
és az elmaradhatatlan fejes saláta
A nokedli készítése nem okozott nehézséget, maximum a méretezése. Miután a tojás is hozzákerült, és kicsit darabos lett, megkaptam az utasítást, hogy majd ő megmutatja egyszer, hogy is készül úgy, hogy csodálatos legyen. Így Nektek már a profi receptjét publikálom, hisz a minőségre törekszünk :)
Kezdjük a nokedlivel, ami még nekem is megy:
Tegyük fel a vizet forrni, és NE felejtsük el megsózni a vizet, mikor forrni kezd. Ezt a lépést nekem sikerült kihagynom.
A liszthez adjuk hozzá a tojást és fakanállal kezdjük el összekeverni. Apránként adjunk hozzá tejet vagy vizet, úgy hogy az állaga nyúlós legyen. Nem szabad túlságosan kidolgozni, ugyanis akkor kemény lesz a tészta.
Nokedliszaggatón, kedvünk szerinti szaggassuk méretre. Nekem van egy profi eszközöm hozzá, bár mindig elfelejtem, hogy hármat vagy négyet kell-e csavarnom rajta, hogy egészséges méretű nokedliket kapjunk, ezért mindig nagyobb, túlméretes bébik születnek belőle. :)
Várjuk meg, amíg a nokedli a víz felszínén lebeg, mert akkorra már megfőtt és készen van.
Az elkészült nokedlit egy wok serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajon, és öntsük rá a tojást. Folyamatos kevergetés mellett, nagy lángon, a tojást süssük rá a nokedlire.
Mivel a noki, a salátával az igazi, ezért az alábbiak szerint gyorsan üssük ezt is össze :) Én a fokhagymás verziót nem kóstoltam még, de állítólag ez a tuti.
Kb. 2-3 deci vizet engedjünk egy edénybe, 2 kanál ecetet és 2 kanál kristálycukrot keverjünk el benne, amíg elolvad. Egy csipet sót adjunk hozzá, majd 2 gerezd fokhagymát is zúzzunk bele. Ki hogy szereti, de inkább az édeskés íz legyen a domináns.