Fincsa-nindzsa

Lencsefőzelék

2015. január 01. - fincsanindzsa

Minden évben megfogadom, hogy többször fogok lencsefőzeléket készíteni, nemcsak január elsején. Mivel az elmúlt időszakban nem főztem túl sokat, azt vettem észre, hogy nehezebben találom el az ízeket, de mivel volt egy lelkes kóstolóm is, megnyugtatott, hogy tetszetősre sikeredett.

Nem vagyok egy újévi fogadalom-gyártó, de a tavalyi nem túl jó év után, sok-sok reménnyel és bizakodással fordulok a 2015-ös év irányába, kívánva Nektek is egy csodálatos évet. Az egyik tervem az, hogy minden másnap ellátlak Titeket blogbejegyzésekkel, lefutom a félmaratont, sőt van egy hangzatos futókampány is, mely szerint 2015-ben 2015 kilométert kell lefutni. Picit még ettől félek, mert a félmaratonra felkészüléssel nem vág össze a 2015 kilométernek megfelelő heti futás-adag mennyisége, de valahogy csak össze fogom ezt hozni :)

Addig is, kicsit megkésve, de készítsétek el a lencsefőzeléket.

Hozzávalók

250g lencse (szebb a piacon vásárolt, és tisztább is)
30-50dkg csülök (csontra még számoljunk fel)
fél szál kolbász
tejföl
víz

fokhagyma
babérlevél

Rántáshoz

olaj
3-6 evőkanál liszt (én Graham-et használok)
1 gerezd fokhagyma

Attól függ, mikor szeretnénk a főzeléket megfőzi, de előtte legalább 3-4 órával áztassuk be a kiválogatott lencsét, hiszen csak a szép lencse kerülhet a főzelékbe.

1_14.JPG

Ízlés szerint vehetünk zsírosabb, húsosabb darabot, de feltétlenül főzzük meg, mielőtt felhasználjuk. Egy lábost engedjünk fel vízzel, tegyük bele a húst, szórjunk bele egy csepp sót, egy vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát pucoljunk meg és vágjuk ketté, tegyünk bele néhány levél babérlevelet és pár szem egész borsot, és addig főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról. Majd szedjük ki a húst, csontozzuk ki, a levét szűrjük le és tegyük félre.

A csülök vizét ne borítsuk ki, mert ezt fel tudjuk használni a lencsefőzelék levéhez, az ízhatás miatt. A

A lencséről borítsuk le a vizet, majd a lábosban öntsük fel annyi csülkös lével, hogy kétszer annyi víz legyen benne, mint a lencse. Adjunk hozzá néhány babérlevelet, sózzuk meg, 2 gerezd fokhagymát nyomjunk bele. Fél szál kolbászt 4-5 centis darabokra vagdaljunk fel és tegyük a lébe. A csülök bőrkés részét és néhány húsdarabot is tegyünk vissza. Kezdjük el összeforralni.

Mivel a lencsét néhány óráig áztattuk, így a főzési időt is nagyban meg tudjuk gyorsítani. Kb. fél óra alatt elkészült a főzelék. Néha kevergessünk bele, kóstoljuk meg, hogy megpuhult-e már a lencse. Ha igen, akkor készítsük el a rántást.

A rántást először 3 kanál liszttel kezdem, amihez egy kevés olajat öntünk és megpirítunk; egy gerezd fokhagymát is nyomhatunk bele nyugodtan. Elméletileg kell hozzá adni vizet, de én ehhez a főzelék levét szoktam felhasználni. Méghozzá kanalanként adagolom a liszthez, és szilikonos habverővel csomómentesre keverem. Addig kanalazom hozzá a rántáshoz, amíg híg nem lesz. A rántást visszaöntöm a főzelékhez. Ha szükséges még sűríteni, akkor egy-két kanalanként készítsük csak, nehogy túlzásba essünk. Nekem most 5.5 kanál lisztre volt hozzá szükség, hogy a megfelelő sűrűséget elérjem.

Végezetül egy nagy pohár tejföl felét hozzákeverem, és utána ízesítem sóval, ha szükséges.

Ha elkészült, a bőrdarabkákat és a babérlevelet kiszedjük, a csülökhúst visszahelyezzük a főzelékbe, majd melegen fogyasszuk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr704989093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása