Nagyon kedvelem az édes és a sóspitéket, quiche-ket és a legújabb verzió, amit megalkottam egy juhtúrós-paradicsomos vega verzió volt. Egyet bánok, hogy nem sütöttem bele bazsalikomot is.
Hozzávalók
Az alaptésztához (29cm átmérőjű piteformához vagy 2 darab 20 centishez)
25dkg liszt
10dkg teavaj
1 tojás
3 evőkanál hidegvíz
1 evőkanál tejföl
csipet só
Töltelékhez:
40-50dkg koktélparadicsom
4dl tejföl
1 tojás
5-7dkg juhsajt
15dkg juhtúró
só, bors
Mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a hideg, felkockázott teavajat, a tejfölt, a vizet és üssük hozzá a tojást. Sózzuk meg.
Alaposan és gyorsan dolgozzuk össze a tésztát, majd tegyük a hűtőbe néhány órát pihenni. Én jobban szeretem a kisebb piteformát. Ha kerámiád van, akkor azt nem kell kibélelni sütőpapírral, de ha fém, akkor feltétlenül, nehogy megsértjük a forma felszínét.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket.
A paradicsomot vágjuk félbe.
Reszeljük le a juhsajtot, morzsoljuk hozzá a juhtúrót, kanalazzuk bele a tejfölt, üssük bele a tojást, sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint. Keverjük alaposan össze.
A tésztát szilikonos nyújtólapon formázzuk sodrófával. Én jobban szeretem a kisebb piteformát, így két gombócot formálok, mielőtt felhasználnám.. Ha kerámiád van, akkor azt nem kell kibélelni sütőpapírral, de ha fém, akkor feltétlenül, nehogy megsértjük a forma felszínét.
Mérjük folyamatosan a tésztát az edényhez, így sokkal könnyebben megtaláljuk a megfelelő méretet és a tészta is teljesen egyenletes lesz. Én szeretem, ha a szélét kicsit feljebb tudom húzni, mert úgy szerintem sokkal gusztább.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő, és a pitét – egyszerre egyet tegyük be sülni. Hogy a tészta be fújódjon fel, terítsük le sütőpapírral, és valamilyen száraz hüvelyessel vagy sóval töltsük ki a töltelék helyét. Kb. 10 percig süssük így a pitealapot. Miután majdnem megsült a tészta, szedjük ki a nehezéket, hurkapálcával szurkáljuk meg és tegyük vissza néhány percre a sütőbe a tésztát.
Osszuk kétfelé az alapanyagokat: a koktélparadicsomot dobáljuk a tésztába, majd a krém felét is öntsük bele, és rázzuk meg egy picit, hogy egyenletesen eloszoljon benne. Ha imádjuk a bazsalikomot, néhány levelet tépjünk a krémbe mielőtt betesszük a sütőbe.
Tegyük vissza a sütőbe kb. 25-30 percre. Itt már a két pitét egyszerre is tudjuk sütni.
Ha nem került bele bazsalikom, fogyasztás előtt feltétlenül ízesítsük vele, nagyon meg tudja dobni.