Fincsa-nindzsa

Alaptészta - Friss házitészta

2012. július 06. - fincsanindzsa

Ha eddig még nem volt világos Számotokra, szeretem a tésztát. Nagyon. Lehet Spagetti, de inkább tagliatelle meg linguine. Vagy szimplán édes tészta, egy jó kis káposztás pogácsa, vagy pizza….

Úgy gondoltam úgyis többféle tésztaszószt fogok feltölteni, úgyhogy először egy alaptésztát osztok meg veletek, amit pepitában tudtok alakítani, ahogy tetszik. Kezdetben azért még a kollégista évek alatt nem volt meg az igény, hogy mennyire legyen finom az a tészta, vagy szósz, amit eszünk, de ez az évek során nagyon változott. Olyannyira, hogy néhány éve az egyik karácsonyra a nagymamámtól, a kolléganőm olasz tésztaspecialistájának közreműködésével kaptam egy tip-top tésztagépet, sok-sok cserélhető fejjel. Úgyhogy onnantól fogva nem volt megállás, ki kellett mindent próbálni.

Hogy is készül az alaptésztánk? Ha már ezt beharangoztam Nektek.

Többféleképpen lehet elkészíteni.

Alaptészta 1.

10 dkg finomliszthez
 1 tojás
csipetnyi só

Természetesen bármekkora adagot lehet készíteni. Sőt a tésztánkat le is lehet fagyasztani, ha eltúloztuk a mértéket. 4 főre kb. 40-50dkg lisztből készítsünk.

Alaptészta 2.

50 dkg tésztaliszt
víz

A tésztaliszt jóval durvább, és különleges összetételű, ezért nem kell tojást adni hozzá. Fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, hogy jól gyúrható, kemény, homogén tésztát kapjunk.

Közben eszembe jutott egy harmadik variáns is:

Alaptészta 3.

25dkg finomliszt
1 tojás

Természetesen, ha szeretnénk ízesíteni, töménytelen variációt alkothatunk. Simán gyúrhatunk bele bazsalikomot, vagy oregánót, de csináltam már olyat is, hogy erdei gyümölcsöt gyúrtam a tésztába. Szép rózsaszín lett tőle, ám aki nem szereti a magvakat, ne próbálja ki, ugyanis a magvakat nyomokban tartalmaz. (Ámde mogyorót nem) Vagy le is lehet passzírozni a gyümölcsöket és akkor a magoktól búcsút vehetünk. Zöld és fekete tésztát még nem csináltam, de ami késik nem múlik.

Ha a tésztánkkal elkészültünk, egy kicsit állni szoktam hagyni, majd kis darabokat vágunk belőle és a tésztagépen kellően finomra nyújtjuk. amikor a tésztát a kezünkben fogjuk, érezzük hogy durva a felülete. Amikor elkezdjük nyújtani, ha túl vizes a tészta, egy kevés lisztet rakjuk még bele, de ne sokat, mert akkor be fog keményedni a tésztánk. Addig nyújtsuk egy fokozaton, amelyik a legvastagabbra nyújtja, amíg selymes nem lesz a tészta felülete. Ne ijedjünk meg, ha az elején többször szétszakad, akkor túl nedves a tészta és egy pici liszttel tudunk javítani az állagán. a nyújtás eleje egy türelemjáték, szóval időigényes is. Ha elértük, hogy a tésztánk selymesen vékonnyá vált, akkor válasszuk ki, melyik fejet használjuk. (Pl. spagetti, linguine stb.)

Ha sok tésztát szeretnénk egyszerre kifőzni, egy-egy adag tésztát rendezzünk halmocskákba és rizsliszttel szórjuk meg, hogy ne ragadjanak össze.

És a legfontosabb része talán a főzési idő: 

Egy nagy lábosba tegyük fel a vizet, és a forráspont közelében sózzuk meg alaposan. Kétszer annyit tegyünk hozzá, mint gondolnánk. Olajra nincs szükségünk hozzá. 

A lényeg, hogy az igazi olasz tészták "al dente" állagú kell, hogy legyen, ami azt jelenti, hogy fogkeménységű.  Ha még nem vagytok biztosak, hogy megfőtt-e, egy tésztaszálat vegyetek ki és kóstoljátok meg. Ha úgy érzitek, még nem jó, akkor 15-30 másodpercet várjatok még, ismételjétek meg a műveletet és ennek fényében döntsetek. Emlékszem volt egy lakótársam, aki arra esküdött, hogy miután megfőtt a tészta, még vagy 20 percig állni hagyta a vízben, amitől szinte szétmállott a szájban. Én ezt nagyon nem szeretem, ezért is mentem egy egy olasz főzőkurzusra egy igazi olasz chef-hez, Raimondo-hoz, aki beavatott minket a "titokba". 

A tészta szélességétől függ, hogy mennyi időt kell a vízben "töltenie". Spagettinak kb. 1 perc, linguine vastagságnak olyan 1,5-2 perc és a vastagabb tésztáknak, mint a papardelle vagy a tagliatelle pedig 2-2,5 perc szükséges. Ha a tésztát belehelyeztük a vízbe, akkor fakanállal keverjünk bele és fedjük le.

Természetesen ezen időtartamok a friss tésztára vonatkoznak, így ha nem szeretnétek tésztagyúrással bíbelődni, akkor a száraztészta zacskóján található útmutatót kövessétek.

Végezetül egy fontos tanács: a főzővizet ne öntsük ki, ha a tésztát kimertük, ugyanis a szószokat lehet, hogy egy picit hígítani kell. Ehhez néhány kanálnyi mennyiség elegendő.

 1_37.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr64633817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása