A mami és az anyuci is akkor készítették el a püspökkenyeret, ha túl sok tojásfehérje maradt a sütésből. Roppant könnyű, sőt annak ellenére, hogy süti, nem is terheli meg a gyomrot nagyon, mert egy könnyed kis csemege :) Gyerekeknek kiváló nasi lehet. Vagy! ahogy a nagymamám mondaná: nem ezért hízol! :)
Hozzávalók
4 tojás fehérje
14 dkg kristálycukor
14dkg liszt
14dkg mazsola
dió / mandula
csokoládé
citromhéj
(birsalmasajt)
vanlíiáscukor
őrölt koriander
őrölt szegfűszeg
őrölt fahéj
Elkezdem verni a tojásfehérjét, kanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot. Amikor keményre verjük, adjuk hozzá a lisztet.
Kandírozott gyümölcsöt, diót, mandulát, mazsolát, csokoládét használhatunk hozzá töltelékként, amit vágjunk apró darabokra, és keverjük a masszához. A magvakat lisztben forgassuk meg, hogy ne süllyedjenek a tészta aljára.
Először a felvágott gyümölcs- és csokidarabokat keverjük a tésztához, ne feledkezzünk meg az őrölt fűszernövényekről sem(!!!).
A formát kenjük ki vajjal és lisztezzük ki, hogy ne ragadjon bele a tészta. Használhatunk őzgerinc- vagy kuglóf formát is. Előmelegített sütőben, 180fokon süssük aranybarnára. Hústűvel nézzük meg, hogy a tészta közepe rendesen megsült-e.