Fincsa-nindzsa

Quiche 3. - Póréhagymás-baconos quiche

2013. július 08. - fincsanindzsa

Olyan régen készítettem már Quiche-t, ezért a délutánom ismét a főzésnek-sütésnek szenteltem és számtalan finomságot rittyentettem össze, közöttük ezt is:

Hozzávalók

Az alaptésztához (29cm átmérőjű piteformához)

25dkg liszt
10dkg teavaj
1 tojás
3 evőkanál hidegvíz
1 evőkanál tejföl
csipet só

Töltelékhez

4tojás
2dl főzőtejszín
1dj tej
250g baconszalonna
4-6 szál póré- vagy metélőhagyma
füstölt- és trappista sajt (összesen 10-15dkg)
vegeta
fehérbors

A lisztet összemorzsoljuk a hideg feldarabolt vajjal, majd gyúrjuk össze a tojással, adjuk hozzá a vizet és a tejfölt, majd egy csipetnyi sót. Gyúrjuk homogén állagúra hideg kézzel, tekerjük be folpackba, majd tegyük egy órára a hűtőbe.

8_2.jpg

Közben készítsük el a tölteléket. A tojást verjük fel, keverjük hozzá a tejszínt és a tejet, ízlés szerint szerecsendióval, sóval, és borssal ízesítsük. A baconszalonnát ujjnyi vastagra szeleteljük, pucoljuk meg és mossuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. Keverjük bele a tojásos tejszínen szószba, majd ízlés szerint reszeljünk hozzá füstöl és trappista sajtot. Én az előírt mennyiségnél egy kicsit többet szoktam, hogy jó sűrű legyen.

9_1.jpg

Ha a tészta kellően megdermedt, szedjük ki a hűtőből, és az ujjunkkal dolgozzuk el vékonyra a pitesütőformában. A pereme ugyanolyan vékony legyen, mint az alja, és a széleknél figyeljünk arra, hogy tapasszuk rendesen a falra.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 percig süssük elő. Hogy ne púposodjon fel, béleljük ki sütőpapírral, és tegyünk bele babot, lencsét vagy bármit, amit kismilliószor fel tudunk még sütéshez használni.

Ezután a tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tésztán, és süssük aranybarnára, a továbbiakban is 180 fokon.

Ha egyszerre több adagot készítünk – én egyszerre hármat szoktam, akkor a villanytűzhelyben, légkeveréses üzemmódban egyszerre tudjuk sütni az összeset. Cselként a piteformákat rakjuk gáztepsibe, így nem okoz fejfájást, hogyan is rakjuk őket egyszerre a sütőbe.

10_1.jpg



 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr434611188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóskatáska 2013.05.03. 22:58:50

bab helyett rakhatsz asztali sót is az "óccóbb" és felülről is süt

zsírvezér 2013.05.04. 12:36:11

Kajcsi? Menj anyádba...

fincsanindzsa 2013.05.04. 14:13:39

Kedves troll Zsirvezer! Ne haragudj, hogy a fogalmazasom nem eleg szofisztikalt Neked, de remelem azert nem zavart teljesen ossze.

fincsanindzsa 2013.07.08. 13:44:26

Igen, idokozonkent van amit ujra kirakok. De jo, hogy ennyi szabadidod van:) sot lesz meg ilyen, megnyugtatlak
süti beállítások módosítása