Olyan régen készítettem már Quiche-t, ezért a délutánom ismét a főzésnek-sütésnek szenteltem és számtalan finomságot rittyentettem össze, közöttük ezt is:
Hozzávalók
Az alaptésztához (29cm átmérőjű piteformához)
25dkg liszt
10dkg teavaj
1 tojás
3 evőkanál hidegvíz
1 evőkanál tejföl
csipet só
Töltelékhez
4tojás
2dl főzőtejszín
1dj tej
250g baconszalonna
4-6 szál póré- vagy metélőhagyma
füstölt- és trappista sajt (összesen 10-15dkg)
vegeta
fehérbors
A lisztet összemorzsoljuk a hideg feldarabolt vajjal, majd gyúrjuk össze a tojással, adjuk hozzá a vizet és a tejfölt, majd egy csipetnyi sót. Gyúrjuk homogén állagúra hideg kézzel, tekerjük be folpackba, majd tegyük egy órára a hűtőbe.
Közben készítsük el a tölteléket. A tojást verjük fel, keverjük hozzá a tejszínt és a tejet, ízlés szerint szerecsendióval, sóval, és borssal ízesítsük. A baconszalonnát ujjnyi vastagra szeleteljük, pucoljuk meg és mossuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. Keverjük bele a tojásos tejszínen szószba, majd ízlés szerint reszeljünk hozzá füstöl és trappista sajtot. Én az előírt mennyiségnél egy kicsit többet szoktam, hogy jó sűrű legyen.
Ha a tészta kellően megdermedt, szedjük ki a hűtőből, és az ujjunkkal dolgozzuk el vékonyra a pitesütőformában. A pereme ugyanolyan vékony legyen, mint az alja, és a széleknél figyeljünk arra, hogy tapasszuk rendesen a falra.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 percig süssük elő. Hogy ne púposodjon fel, béleljük ki sütőpapírral, és tegyünk bele babot, lencsét vagy bármit, amit kismilliószor fel tudunk még sütéshez használni.
Ezután a tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tésztán, és süssük aranybarnára, a továbbiakban is 180 fokon.
Ha egyszerre több adagot készítünk – én egyszerre hármat szoktam, akkor a villanytűzhelyben, légkeveréses üzemmódban egyszerre tudjuk sütni az összeset. Cselként a piteformákat rakjuk gáztepsibe, így nem okoz fejfájást, hogyan is rakjuk őket egyszerre a sütőbe.