Fincsa-nindzsa

Lecsó

2013. szeptember 01. - fincsanindzsa

Bevallom őszintén, hogy eme blogbejegyzés semmilyen esetre sem fűződhet a nevemhez – ha csak az üvegbe töltést nem nevezzük aktivitásnak :) Egy gyerekkori jó barátom Krisztián rám írt a múlt héten, hogy szeretne még a nyár utolsó napjaiban lecsót eltenni, de nincs hozzá receptje. Mivel én nem szeretem, ezért sosem csinálok. Anyukámtól elkértem a receptjét, a férjem pedig megfőzte és utána lediktálta, hogyan is készítette el. Főzött „helyben fogyasztható” verziót is, de el is tettünk belőle néhány üveggel.

Hozzávalók

1kg paradicsom
1,5kg paprika
30dkg vöröshagyma
10dkg zsír
só, bors
(fél tk. szalicil, ha befőzésre készül)

A hagymát vágjuk apró kockára, a paradicsomot hámozzuk meg – lehet leforrázva is, de nyersen ki, ki hogy szereti. A meghámozott paradicsomot is kockázzuk fel. A paprikát kicsumázzuk és azt is kockázzuk fel.

A zsíron megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és félkészre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk.

Fedő alatt összefőzzük, amíg a paprika teljesen meg nem puhul. Aki erősen szereti, tegyen bele hegyes paprikát.

Tojással készételként is fogyaszthatjuk, a téli vitaminpótlására, szalicillal befőttként is eltehetjük. Ebben az esetben a még forrásban levő lecsóhoz keverjünk fél teáskanálnyi szalicilt, forró vízben fertőtlenítsünk ki néhány üveget, alaposan töröljük ki, majd töltsük meg az üvegeket. Ebben az esetben a kisebb üvegeket preferáltuk, mert egy-egy adaghoz elegendőt tettünk el télire. Kb. 3-5 decis üvegekből 4et töltöttünk meg. 

1_167.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr785486892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apanna 2013.09.01. 16:13:33

Én olajban főzőm (csak tisztában szabad), és nem teszek tartósítószert bele. A mai üvegek (meg kell nézni, hány csík van az oldalán, annyi "bütyök" legyen a tetején), teljesen légmentesen zárnak. Amikor betöltöm az üvegbe, rövid időre fejjel lefelé fordítom, így kiderül melyik nem zár rendesen.
Évente, 30-40 üveggel rakunk el, nagyon szeretjük.

vitalis06 2013.09.01. 18:44:28

így van, szalicil ma már nem kell a befőzéshez, semmibe, az még a celofános idők "előírása".
én nem vágom kocákára akkor úgy fog kinézni mint egy turmix, normálisan, ahogy lecsóba is menne karikára vagy csíkokra (kinek-kinek hite szerint)

fincsanindzsa 2013.09.01. 18:45:13

En azert nem bizom a veletlenre. Nem orulnek ha megiscsak megmozdulna.

jet set 2013.09.01. 20:08:09

Paradicsomot meghámozni, felkockázni? Paprikát is? Ugyan!

hot-spot (törölt) 2013.09.02. 07:11:38

Minden eláll,ha megfelelően steril.

motoroskonyhaja 2013.09.03. 15:36:00

Csatlakozom az előttem szólókhoz: nem kell semmilyen tartósítószer az eltett lecsóba. Ahogy írtad is még nem tettél el, gondolom ezért nincs tapasztalat sem róla. A szalicil pedig már amúgy is tiltott ;)
Én a hétvégén tettem el 13 kg paprikából, 8 kg paradicsomból és 1,2 kg hagymából lecsót télire. Ha ezeket én hámoztam és kockáztam volna még most is a konyhában lennék;)

fincsanindzsa 2013.09.03. 15:37:34

@motoroskonyhaja: :) mivel kis adagban keszult ezert marad a kockazas. Lehet h. az altalad adott mennyisegenel mar en sem packaznek. Ha igazan tiltott lenne a szalicil akkor nem lehetne kapni a gyogyszertarban sem.:)

motoroskonyhaja 2013.09.03. 16:27:17

Ez így van, gondolom erre írtad egy kommentre, hogy ízlések és pofonok;) Plusz írtad azt is, hogy nem vagy oda érte, így értem (és megértem), hogy Te hámozod, kockázod.
Szalicil patikában???? Tavaly júliustól (ha jól emlékszem) kivonták a forgalomból. Az ipari felhasználását pedig jóval előbb betiltották. Mondjuk -szerintem- az E211 (Na-Benzoát) se jobb ;)

motoroskonyhaja 2013.09.03. 19:01:34

@fincsanindzsa: Elhiszeeem! ;) Nem kötekedésből írtam, csak egyszerűen nem értem :)

YAN CHI 2013.09.06. 21:24:43

@vitalis06: Szalicil a celofános időkben sem kellett bele. Elég volt az üvegeket majdnem csurig rakni, és a tetejére olvasztott zsirt önteni (kb 2-3mm) Légmentesen zárt. tökéletesen elállt a kamrában akár nyárig is. A zsirt 1 darabban le lehetett venni és felhasználni pörkölt alá, főzelékbe rántáshoz stb. Egyébként meg attól aki kockára vágja a lecsót és borsot tesz bele pirospaprika helyett, nem nagyon kell tanácsot kérni.

Bambano 2013.09.06. 21:24:52

Ezt a helyesírást tényleg jobb, ha letagadod.
Különösen zavaró az "egy fél tk" szalicil. Most akkor egy vagy fél?

fincsanindzsa 2013.09.06. 21:28:33

@Bambano: szerintem aki erteni akarja, az ki tudja hamozni a lenyeget. A hozzavaloknal teljesen egyertelmu ez olyan volt mint pl. egy keves liszt. De javitottam nehogy almatlan ejszakaid legyenek. :)
süti beállítások módosítása