Fincsa-nindzsa

Linzertésztás diótortácska

2014. március 08. - fincsanindzsa

Ez a recept még a nyári főzőtanfolyamról származik, és a támogatást az öcsémtől kaptam pluszban. Ugyanis, ahogy majd a képek alapján látni fogjátok, szükséges némi segédanyag hozzá. Öcsi volt olyan jófej, hogy 3-4-6-7 centi átmérőjű formákat készített nekem, így nemcsak a sütihez, hanem a lazactatár készítéséhez is kiválóan tudom hasznosítani ezt a csőből készült kiszúróformaszerűséget.

A mostani recept kicsit összetett, ezért inkább a hétvégére tervezném be a kipróbálását.

Hozzávalók

Tészta

30dkg liszt
20dkg teavaj
10dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom héja

Karamell

4ek. kristálycukor
2ek. víz

Barnacukor tészta

25dkg barnacukor
160g egész tojás
5.5dkg teavaj

Díszítés

20dkg kristálycukor
16dkg teavaj
8dkg glukózszirup
5dkg tejszín
25dkg durvára tört dió

A tészta összegyúrásánál figyeljünk arra, hogy hideg kézzel dolgozzunk, és a vajunk is feltétlenül legyen hideg, így könnyebb bánnunk a tésztával. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd kb. 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A barnacukros tésztához a hozzávalókat közepes lángos hevítsük fel, hogy folyós állagú legyen. A tojásnál sokkal egyszerűbb tömegmennyiségeket megadni, mint egész tojásban gondolkozni. Irányadónak egy tojás kb. 60 gramm tömegű, melyből 40g a tojásfehérje és 20g a sárgája.

Szerezzünk be a kiszúróformához hasonló „csöveket”, amit a sütemény vázként használhatunk. Ne felejtsük el vajjal kikenni a belsejét. A gáztepsinket béleljük ki sütőpapírral és helyezzük egymás mellé a formákat.

1_88.JPG

Ezt béleljük ki a linzertésztával. Először a formával szaggassunk ki akkor karikákat, mint a forma, majd vékony csíkot sodorjuk a kezünkkel és építsük fel a tészta peremét is, és dolgozzuk össze az aljával.

2_65.JPG

Helyezzünk bele néhány szem diót, majd öntsük le karamellel, amelyet az alábbiak szerint készítünk: egy lábosba kanalazzunk 4-5 evőkanál cukrot, majd 2 kanál vizet. Ezt lassú tűzön kezdjük el főzni, folyamatos kavargatás mellett.  Nagy lángon forraljuk fel, hogy a víz teljesen elpárologjon és egy sűrűbb állagú masszát kapjunk. Forráspont közelében a karamell világosbarna színű lesz, de itt ne álljunk meg, hanem mogyoróbarnára főzzük.

3_44.JPG

Ezután készítsük el a cukortésztát is, amely a karamelles dióra kerül következő rétegként:

A barnacukrot keverjük habosra a tojással, majd a szobahőmérsékletű vajat is adjuk hozzá apránként, és keverjük homogén állagúra. A formánk magasságától függően, töltsük meg úgy, hogy kb. 1-2 centi felület maradjon szabadon. Így a végén sokkal egyszerűbb lesz kiszedni a formából.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük aranybarnára.

A tészta eltávolítása a formából külön szakértelmet igényel, és az első próbálkozásnál embert próbálónak is nevezhettem. Óvatosan nyomjuk meg a linzerkosár alján, és felfele toljuk ki a „csőből”. Így nem fogjuk megtörni a tészta tetejét.

4_28.JPG

 

Így is nagyon finom, de sokkal mutatósabb, ha egy grillázsszerű díszt készítünk rá az alábbiak szerint:

Keverjük össze a hozzávalókat, majd egy sütőpapírra kis halmokat készítsünk belőlük. 4-5 centi távolságra pakoljuk a halmokat, mert szét fog terülni. 10 perc alatt, 160 fokra melegített sütőben süssük készre. Ha összeolvadtak a halmocskák, kisebb darabokat törjünk le és azt helyezzük a tortácskák tetejére.

 5_17.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr414906137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zenóbia 2014.03.08. 23:25:07

azta, hát ez nagyon durván jól néz ki, és nagyon durván finom lehet! :) és egyszerre két cikkel vagy kint, nemsemmi-nemsemmi! :)

fincsanindzsa 2014.03.09. 14:04:52

@Zenóbia: nagyon köszi a bókot :) Nagyon szuper, hogy kint vannak a posztok. Sajnos lemaradtam róla, mert a hétvégén elkerültem a netet :)
süti beállítások módosítása