Fincsa-nindzsa

Juhtúrós vagy sajtos sztrapacska

2015. február 03. - fincsanindzsa

Szerintem ezzel mindenki találkozott már.

Párbeszéd anyukám és köztem:

- Anyuci, hogy készül a sztrapacska?

- A krumplit meghámozod, lereszeled, üss hozzá tojást, majd önts hozzá annyi lisztet, amit felvesz.

- Ok,ok, de mégis mik az arányok. Mennyi krumpli kell hozzá?

- Jaj, édes lányom, ne fárassz már ilyen kérdésekkel. Hát a nagy lábost rakd tele.

- …

Szóval ilyen és ehhez hasonló segítséget szép számmal kaptunk már otthonról. Ettől a falnak tudok menni, és nincs más megoldás, minthogy nekiálljak tesztelgetni az arányokat, hogy pontos feljegyzést készíthessek róla. Itt nem lehet kóstolós adagokat készíteni, mert komoly szabadrablás következik a sztrapacska elkészítése után. A szüleim a juhtúrós verziót szeretik, én a töménytelen mennyiségű sajtosat, tejföllel. De mindenki a saját ízlése szerint állítsa össze. Végül úgy döntöttem, kerül bele sajt és juhtúró is, biztos, ami biztos alapon. El nem lehet rontani. És láss csodát, nem kaptam tőle gyomorrontást :)

Hozzávalók

5 közepes burgonya
2 tojás

liszt (diéta esetén Graham)
tejföl
1 ek. olaj

25dkg juhtúró
1pohár tejföl

(reszelt sajt)

zsír vagy teavaj (diéta esetén kókuszzsír)

 

6_44.jpg

A krumplit hámozzuk meg és reszeljük le almareszelőn, majd keverjük hozzá a tojást és a sót. Annyi lisztet adjunk a masszához, amennyit felvesz a krumpli, hiszen az vizet ereszt. Kb. 20-35 dkg mennyiségre lesz szükségünk, ami nagyban függ a krumpli és a liszt minőségétől is. Egy kevés olajat is adjunk hozzá. Hogy a reszelt krumpli ne barnuljon meg, tegyünk hozzá néhány kanál tejfölt is. A tészta állagát olyanra alakítsuk, mint a nokedlié.

2_211.jpg

3_158.jpg

 

4_120.jpg

A krumpli reszelésével egy időben, kezdjük el forralni a vizet, majd ha elkezd forrni, szórjunk bele sót. Ha a víz felforr, nokedliszaggatón szaggassuk ki a tésztát. és főzzük addig, amíg feljön a víz tetejére. Tésztaszedő kanállal merjük ki a megfőtt nokedlit egy külön edénybe, és egy kevés zsírral vagy teavajjal keverjük át.

Kétfelé szedem az elkészítését, hiszen ejtettem szót a juhtúrós és a sajtos verzió elkészítéséről is.

A juhtúrós esetében, a juhtúrót keverjük össze a normál pohár tejföllel, az összes tésztát főzzük ki, majd az edényt helyezzük a vízgőz fölé és a juhtúrós-tejfölös szószt keverjük össze a tésztával.

Ha sajtos sztrapacskát készítünk, akkor a forró tésztára reszeljünk sok-sok trappistát és keverjük össze alaposan. A sajt teljesen megolvad és gusztusosan nyúlni fog. Ezt meg szoktam spékelni még tejföllel is.

Mivel most a kettőt kombináltam, ezért a juhtúrón és a reszelt sajton kívül másra nem is volt szükség, így a tejfölt nyugodtan le is húzhatjuk a listánkról.

Ha 3 tányérral „kellene” enni belőle, sem jelentene terhet. 

5_65.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr894864212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly 2015.02.03. 16:24:23

Bár szlovák ételnek van elkönyvelve, ők inkább a bryndzová haluskára esküsznek, persze az egy kicsit más. Valszeg azért, mert ezt a "csúnya magyarok" tartják "tót nemzeti étel"-nek.

Bak Fitty 2015.02.03. 17:41:24

Remélem, nem szakácsként dolgozik az okostojás szerző, mert ha igen, akkor annyi a vandégeinek. A sztrapacskagyártás így kezdődik: kockára vágsz 15-20 deka füstölt szaloönnát... A végén eldöntöd, juhtúróval, vagy isteni savanyú káposztával kevered össze. És ez csupán a tudnivalók tizede. Húzz ki a konyhából, haver!!!

Alick 2015.02.03. 17:50:51

@Bak Fitty: biztosan vega konyhát vezet... :) és szalonnával dúsítva már nem könnyű egyvégtében 3 tányért lenyomni belőle...

fincsanindzsa 2015.02.03. 18:16:00

@Bak Fitty: Edesanyadtol nem hallottad meg, hogy ahamy haz amnyi szokas? Sajnos nem tudok minden "finnyas" kedvere tenni. Vagy lehet hogy tenyleg azert nem kerult ra szalonna mert akkor nem tudnek 3 tanyerral megenni belole? Ezt mar senki nem tudja meg :)

fincsanindzsa 2015.02.03. 18:27:57

@Bak Fitty: viccet felreteve, szalonnaval es lilahagymaval az igazi. A kaposztatol mar kaposztas sztrapacska lenne, nemdebar?

loverain 2015.02.03. 19:23:17

@Bak Fitty: Neeemár! Van aki nem szereti a sült szalonnát, végig se olvastam volna a receptet ha azzal kezdi. Így viszont biztos hogy kurva finom és ki is fogom próbálni.

blckrainbow 2015.02.03. 20:12:05

az, amit a magyarok sztrapacskának hívnak, az a szlovákoknak bryndzové halusky - ez a juhtúrós verzió. amit pedig a szlovákok sztrapacskának (strapačky) hívnak, az a káposztás. így nem mindegy, hogy egy szlovák étteremben mit kérsz az étlapról.
süti beállítások módosítása