Íme a másik kedvenc quiche-em receptje: az alaptésztája ugyanaz, mint a póréhagymásé, és mint bármely quiche-é, de a biztonság kedvéért itt is leírom.
Hozzávalók
Az alaptésztához (29cm átmérőjű piteformához)
25dkg liszt
10dkg teavaj
1 tojás
3 evőkanál hidegvíz
1 evőkanál tejföl
csipet só
Töltelékhez
140g-os paradicsompüré vagy 2dl házi paradicsomlé
2-3 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
babérlevél
oregánó
bazsalikom
só
bors
2 tonhalkonzerv
füstölt- és trappista sajt
A lisztet összemorzsoljuk a hideg feldarabolt vajjal, majd gyúrjuk össze a tojással, adjuk hozzá a vizet és a tejfölt, majd egy csipetnyi sót. Gyúrjuk homogén állagúra hideg kézzel, tekerjük be folpackba, majd tegyük egy órára a hűtőbe.
Közben készítsük el a tölteléket. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegre pirítjuk, zúzzuk össze a fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsompürét vagy levet. Ha a paradicsompörét használjuk, akkor másfél deci vízzel öntsük fel. Ha nagyon savanyú lenne, akkor egy csepp vízzel öntsük fel. Adjuk hozzá a babérlevelet és a fűszereket, és összeforraljuk. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
Hozzáadjuk a lecsepegtetett tonhalat és a karikára szelt lilahagymát.
Ha a tészta kellően megdermedt, szedjük ki a hűtőből, és az ujjunkkal dolgozzuk el vékonyra a pitesütőformában. A pereme ugyanolyan vékony legyen, mint az alja, és a széleknél figyeljünk arra, hogy tapasszuk rendesen a falra.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 percig süssük elő. Hogy ne púposodjon fel, béleljük ki sütőpapírral, és tegyünk bele babot, lencsét vagy bármit, amit kismilliószor fel tudunk még sütéshez használni.
Ezután a tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tésztán, majd reszeljünk rá ízlés szerint sajtot, és süssük aranybarnára, a továbbiakban is 180 fokon.