Fincsa-nindzsa

Tom Yum leves

2021. augusztus 14. - fincsanindzsa

Rájöttem, hogy a nyári hétköznapokat levessel is tökéletesen át lehet vészelni. Főleg az ilyen csodákkal, mint a régi nagy kedvencem, a Tom Yum. 

Tök alkatrészes leves, és némi előkészületet is igényel, azonban ezt a rák-fanatikusoknak, a távol-keleti és pikáns ízek kedvelőinek ajánlom igazán.

Hatalmas adaggal készítettem belőle, 8szor ettem belőle, de az utolsó adag úgy kellett kimentenem, mert elfelejtettem, hogy ezt még bizony nem fotóztam be. 

 

img_5656.jpg

2ek. Tom Yum paszta
1ek. kókuszzsír vagy olaj
2,5 liter húsleves (korából 4 kell hozzá)
1 galangál gyökér
3 szál citromfű
1 ek. nádcukor (használhatsz kristálycukrot is)
2ek. halszósz
40dkg csirkemellfilé
40 deka fagyasztott rák (a Lidl-ben kapható tök szuper erre)

1 fej lilahagyma
2 paradicsom 

20dkg gomba
(friss koriander)
(chillipaprika)

 

Készítsük elő az alapanyagokat: kockázzuk kb. 1x1 centis darabokra a csirkemellet, a rákokat pucoljuk meg és az ürüléket mossuk ki belőle (a hátvonalban hosszával vágjuk be és alaposan mossuk ki), a citromfüvet a kés gerincével püföljük meg, hogy az illóanyagok kiszabaduljanak és jól tudjanak érvényesülni. A gombát pucoljuk meg és kockázzuk fel vagy vegyünk szeleteltet és azt daraboljuk még fel.

A lilahagymát és a paradicsomot kb. 8 darabra vágjuk fel őket. Közben egy lábosban forrósítsuk fel az olajat / kókuszzsírt és a Tom Yum pasztát keverjük össze vele. 

A csirkemellkockákat nagy lángon átforgatjuk a pasztában, majd hozzáadjuk a citromfüvet, a galangált, a halszószt és egy evőkanál cukrot is. Majd felöntjük a húslevessel.

Ehhez egy gyors kitérő: 2,5 liter vizet forraljunk fel, öntsük a tomyumos csirkemellre és morzsoljunk bele 4 húsleveskockát.

Hozzáadjuk a lilahagymát és a paradicsomot, forraljuk fel az egészet, majd a legvégén kb. az elkészülés előtt 5-7 perccel a rákot és a gombát is, hiszen ezeknek nem kell túl sok idő, hogy megfőjön.

Kóstoljuk meg és ha nem elég csípős az íze, bátran adjunk hozzá chillipaprikát. 

 

 

Gazpacho, a nyári mentőöv

 A nyár nagy slágere nálam a gazpacho. Az elmúlt hetekben nem igazán akaródzott bekapcsolni a tűzhelyet, így szinte csak hideg ételeken éltem. Ez a leves vált az igazi kedvencemmé, a sokatok biztosan ismert Gazpacho. 

Amire mindenképp szükségetek lesz: az egy turmixgép, amiben mindent bedobáltok és 2 perc alatt egy varázslatos levest “főztök” az összetevőkből.

A recept autentikus, a kedvenc spanyol kajafotós társamtól kaptam, aki évtizedek óta Spanyolországban él.

Ebből a mennyiségből 2-3 adag leves készül:

40 deka paradicsom
Fél uborka
1 kápai paprika (piros, de nekem zöld termett a kertben)
Fél kígyóuborka
Fél lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1tk. Olívaolaj
pár csepp ecet (ízlés szerint)

kb. 1-2 deci víz (érzésre)

 

img_5697.jpeg

A legjobb az egészben, hogy a paradicsom és paprika saját termésem volt és eszméletlen csodás ízt varázsolt a levesnek. A legdurvább, hogy a paprika leszedés után 4-5 nappal is ugyanolyan kirobbanó formában volt, mint amikor leszedtem.

Na de félre, a sok dumával!

Mossuk meg alaposan a zöldségeket, daraboljuk fel - és lehet, hogy csak két adagban - dobjuk a turmixba. Én egy kevés vizet adtam hozzá, hogy könnyebben vigye a gép és több leve legyen. Ha valaki sűrűbben szereti, akkor egy kis darab kenyeret áztasson és turmixaljon bele. 

Az ecetet csak a végén csempésszük bele. Amikor az az érzésünk, hogy valami még hiányzik, akkor az bizony az ecet lesz.

Én másnap szeretem igazán fogyasztani, mert akkorra érnek igazán össze az ízek benne. NAgyon finom márványsajttal megszórva.

A leves látványa ne zavarjon meg senkit, ez olyan mint a Chokito volt gyerekkorunkban. Amúgy ki volt az a félőrült, aki azt kivonta a forgalomból????

 

Manouche

Szerintem a belváros szívében található libanoni ihletésű Manouché-ról írtam már. Lehetetlenség elmenni mellette.

img_5662.jpeg

A tegnapom úgy alakítottam, hogy lelkifurka nélkül egy picit többet ehessek, mint szoktam. Egy fél adag levest ettem ebédre, hogy biztosítsam a helyet a pocakomban.

Eredetileg két sósat szerettem volna kipróbálni.

Egy rollt, ami a Dabke és a Meat Your Lover ötvözete, van benne labneyh (a legfontosabb), bárány, gránátalma - a többi egészen elhanyagolható számomra. Nagyon fincsi volt, viszont, ha a gránátalmát igazán ki akarjátok érezni, akkor maradjatok a Meat Your Lovernél.

Alacsony fogyasztásúaknak bőven elég lesz mennyiségben is.

img_5666.jpeg

A másik választásom a Baalbek Romance-ra esett, ami a hallomi sajt, paradicsom és a Pesto házasságából született. (Modernkori mese)

img_5665.jpeg

(Ez a Good Night Beirut)

Világ életemben meg voltam győződve arról, hogy nem szeretem a halvát - a nagymamám nem tudta velem gyerekként megszerettetni, mert már a színe se az állaga sem volt megnyerő számomra.

img_5669.jpeg

Viszont itt…pisztáciával, eperrel és lótuszkrém-kekszes krémmel érkezett, amiben a halva íze alig dominált. Nos, ez a rosszabb napokon egy durva függő kajám lenne, de kóstolónak kiválónak bizonyult.

Sárgabaracklekvár és szörpi (+ a galette)

Egyszerűen nem tudtam megállni, hogy ne főzzek még egy adag lekvárt. Ugyanis a múlt héten, bár finom lett, mégiscsak dzsemnek nevezném, nem lekvárnak. Aki a bolti lekvárhoz van szokva, annak tök jó, de nekem nem ez az igazi.

Nem tudom, anyukám hogy csinálja, de le merem fogadni, hogy nem tesz bele pektint. Én most tettem és tényleg-anyuci-íze lett a lekvárnak.

Azonban nem álltam meg csak a lekvárnál, amit amíg ezen recept alapján készítettem:

3 kiló tiszta gyümölcshöz 400 gramm barna cukrot tettem - valahogy úgy érzetem, hogy  helyenként nem olyan édes, mint amint múlthéten vettem. + 1,5 csomag pektin került bele, ami igazán jó választás volt. 

Nem kellett pépesíteni a barackot, mert csodásan, szinte szétmállott. 

Az elkészítése ugyanaz, mint az előzőnél:

Barackot leforráz és megpucol (ne higgyetek annak a mesének, hogy fél percre elég vízben tartani) - lecukroz - majd pektinnel összekever és megfőz - végül üvegbe önt. 

fullsizerender_3.jpeg

SZÖRPI

A szörphöz cseleztem egy picit, ugyanis összegyűjtöttem azt a részét, amiről a húsával együtt jött le a héja, majd egy szűrő átpasszíroztam, hogy a leve kijöjjön belőle. MIelőtt a lekvár főzni indult volna, arról is jó néhány kanál vizesebb részt leszűrtem. Egy kis lábosnyi, kb 1 liter mennyiséget gyűjtöttem össze. Ehhez 300g cukrot adtam és forrástól számított 10 perc után egy steril üvegbe töltöttem.

A maradék pár szem barackból pedig galettet sütöttem.

img_5690_1.jpeg

Pisztáciás tarte - Imádom krém!

Imádom a pisztáciát, de érdekes, ez nem függő ételem. Értem ez alatt azt, hogy képes vagyok bármikor leállni vele. A pisztáciakrémhez fűződő viszonyom azért még felülvizsgálom.

Mindig is szerettem a pitéket és ahogy kb 10 éve elkapott a macaron-láz, hozzávetőlegesen akkorra datálható a pite-imádatom is, azzal a különbséggel, hogy pitét rendszeresen sütök azóta is. Akkoriban vettem 3 féle kosárkát, amiben a pitéket akartam sütni, de végül ebből az egyik csomag a mai napig bontatlanul áll a fiókban, várva a szebb jövőt, ami lassan el is jön.

Most csak a nagyobbacskákat próbáltam ki, kb 10 és 12 centi átmérőjüek.

Hozzávalók: (4 nagy és 4 kicsi vagy 10 kicsi formához)

A tésztához:

20dkg liszt
10dkg vaj
5dkg porcukor
2ek víz
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja

A krémhez, ami a 4 nagy tart megtöltésére elegendő

20dkg fehércsoki
100ml habtejszín
2 evőkanál pisztácia paszta (https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2021/07/30/pisztacia_paszta_a_bolti_ar_toredekeert)

 A díszítéshez:

málna
pisztácia törmelék

 img_5464.jpeg

Krém:

A sütést a krém kikeverésével kezdjük, hiszen ennek ki kell hűlnie.

Forraljuk fel a habtejszínt és adjuk hozzá a csokit és kevergessük addig, amíg egy homogén krémet kapunk. A pisztácia pasztát csak akkor kanalazzuk bele, ha már egy picit meghűlt a krém. Ne legyen túl hideg se, mert akkor nem tudjuk egyenletesen eldolgozni benne a pasztát.

Tészta:

A pite tésztához a lisztet és a porcukrot morzsoljuk össze a hideg vajjal, majd adjuk hozzá a vizet - ez segít abban, hogy a tészta összeálljon. Végül reszeljük hozzá a citrom héját. Tegyük a fagyasztóba kb 15-20 percre, hogy jól megdermedjen.

Nyújtsuk ki a tésztát és a piteformánknál 2 centivel nagyobb köröket szaggassunk a tésztából, majd finoman passzintsuk bele a formába. Szurkáljuk meg és tegyük egy 10-15 percre a hűtőbe.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 

A pitetésztákra helyezzünk nehezéket: sütőpapírból vágjunk kis négyzeteket és ezt tegyük a piteformákba, majd töltsük meg babbal vagy rizzsel. Így tegyük be a sütiket sülni, kb 15 percet, majd szedjük ki a nehezéket és süssük további 5 percet. A tészta közepe épphogy aranybarna legyen.

img_5456.jpeg

A formákból csak teljesen kihűlt állapotban szedjük ki a tortácskákat, és ha a krémünk is teljesen kihűlt, töltsük egy habzsákba, vágjunk rajta egy pici lyukat és kívülről befelé - vagy fordítva, de nekem így áll kézre - egyenletesen töltsük fel krémmel. Éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen és másnap tegyük rá a friss málnát és a pisztácia morzsát.

 

Ez tényleg imádom-kérm lett!

Pisztácia paszta, a bolti ár töredékéért

Ezer éve szemezek a pisztácia pasztával, de sajnos olyan rémségesen türelmetlen vagyok, hogy mindent azonnal akarok. Kompromisszumot kellett volna kötnöm: várok, amíg megérkezik, az amúgy túlárazott és biztos hogy nem annyira tiszta paszta, mint amit én csinálok házilag, elmegyek érte valahova - ebben a nagy melegben ez tuti bukó - vagy készítek magamnak.

Tavaly már csináltam pisztácia krémet, amivel nem voltam maradéktalanul elégedett, no de ez! Minden várakozást felülmúlt!

Hozzávalók (kb 200g)

170g pisztácia (32dkg héjas, sós pisztáciából készült ennyi)
3ek. kókuszolaj
7dkg barnacukor (jobban karamellizálódik, de ha nincs otthon, ezért ne vegyél)
2ek. vaj

 

A pisztáciát, miközben egy csomó telefont elintéztem, kb fél óra alatt megpucoltam. Mindössze ennyi volt a "nagy meló", a többi percek alatt megvan.

Van egy 1000W-os aprítóm, ami sokkal jobb, mint tavaly gondoltam rá. Olyan nagy, gond gond nélkül elboldogult az egész mennyiséggel. A pisztáciához hozzákanalaztam a kókuszolajat. Először csak két kanállal, de rájöttem, hogy igényli még azt az egyet.

Kb 3-4 perc alatt szinte krémesre aprította. Néha egy szilikonspatulával az oldaláról lekapartam a krémet, hogy jobban átdolgozza. Hs gyengébb a géped teljesítménye, szánjál rá 5-10 percet legalább.

A cukrot a két evőkanál vízzel főzzük sziruppá, habozzék rendesen. Kavargassuk folyamatosan, nehogy leégjen. Nagyjából akkor lesz jó, ha a spatulával egy "vonalat húzunk", akkor az edény alját látni fogjuk. Szerintem pár percre volt szükség, hogy elkészüljön. Keverjük hozzá a pisztáciát és ha egy picit darabosnak gondoljuk, az aprítóban pörgessük át újra. Én is így tettem.

Ezt fel tudjátok használni pisztáciafagyihoz, töltelékhez, tart-ba, például így: https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2021/07/30/pisztacias_tarte

Ha jól számoltam, nagyjából 1500 forint lehetett az anyagköltsége.

img_5444.jpeg

Chilis bab

Képzeljétek el, ezt a kaját bizony nem én főztem. Ugyan a chilis bab egy rendes háztartás alapja, főleg egy férfikonyháé szerintem, bár nálam is gyakori vendég, csak leginkább a vega verzióját csinálom, mert azt valahogy jobban szeretem.

Ez lenne a vega / vegán verzió: https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2020/06/07/edesburgonya_tortillatekercsben_igen

A húsos pedig ez. Készülhet rohanósban, bolti alapporral vagy egy cseppet szofisztikáltabban: paradicsomkonzervvel és a megfelelő fűszerkeverékkel, ki hogy szereti és igényli.

Hozzávalók

60dkg darált marha
1 fej hagyma
4dl víz, ha alapporral csináljuk, ha nem, akkor +1 paradicsomkonzerv)
Knorr chilis bab alappor (Haladók használják a Fűszerész Chili con carne fűszerét és adjanak hozzá egy paradicsomkonzervet.)
1 Bonduelle konzerv kukorica
1 Bonduelle konzerv vörösbab
1 chillipaprika (igény esetén)

img_5382.jpg

Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darálthúst és megsózzuk. Lepirítjuk, hozzáadjuk az alapport (vagy a paradicsomkontervet és a fűszerkeveréket, felöntjük 4dl vízzel (ha pariszósz miatt egyelőre ne adjunk hozzá, csak ha nagyon muszáj) és felforraljuk.

Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát (ha nem akarjuk túl erősre, a magot kaparjuk ki belőle), a fűszerkeveréket, a kukoricát és a babot. Az újraforrástól számított 5 perc alatt készre főzzük.

Ehetjük magában, tortillachipsszel, tacoba töltve, tejföllel, sajttal, ami szem szájnak ingere.

 

Gyümölcsmártás

Napok óta ezen pörgök, hogy én bizony a gyerekkort idéző gyümölcsmártást szeretnék enni. Ez is a rettegős listára került, aztán kiderült, hogy nagyjából 2 perc varázslással kivitelezhető, miután kimagoztuk a meggyet.

Ha szerettétek gyerekkorotokban, akár krumplival. és hússal, de csak magában is fogyaszthatjátok, ahogy én is tettem. A biztonság kedvéért teszteltem simán "meggymártásként", de főztem hozzá krumplit is és egy steak sütöttem mellé. Hát mit mondjak. A három elem külön-külön sokkal finomabb. És gondoljatok bele! Régen, ha jól emlékszem, még zsemlemorzsát is pirítottak hozzá az igazán elvetemültek. 

Szóval, ha bíztok bennem - miért is (ne) tennétek - hideg meggymártásként fogyasszátok a meleg nyári napokon, vagy a sűrűsége miatt meggyjoghurtnak is beválik.

Hozzávalók

700 gramm meggy (én nem magoztam ki)
víz
4-5  egész szegfűszeg
mokkáskanálnyi fahéj
3 ek. cukor (1-gyel indultam neki, de akkor meg a tejföl íze érződött ki nagyon)
1 kis pohár tejföl
1,5 evőkanálnyi liszt

fullsizerender_10.jpg

A meggyet megmossuk, majd egy lábosba annyi vízzel felengedjük, hogy épphogy ellepje a víz. beletesszük az egész szegfűszeget, a fahéjat - a fahéjból lehet, hogy több kell, mindenkinek az ízlésére bízom. Kezdetben egy kanál cukorral édesítsük, majd ha behabartuk (ergo a lisztes tejfölös egyveleget is belekevertük a levesbe) mehet hozzá még cukor, ha nem találjuk elég édesnek az ízét.

Miután felforraltuk a meggyet, egy kis edénybe kanalazzuk bele a tejfölt és szilikon habverővel keverjük csomómentesre a liszttel. A levesből kanalazzunk néhány kanálnyit a tejfölre és keverjük össze alaposan a tejföllel. Még adjunk hozzá jó pár kanálnyi mennyiséggel és keverjük homogénre. Erre azért van szükség, hogy ne ugorjon össze a tejföl a hő hatására és nézzen ki úgy a leves mintha .... (a képzeletetekre bízom)

Majd ha már kellően folyós lesz a habarás - magyarul a liszt és a tejföl egyvelege - akkor óvatosan keverjük a leveshez és kavarjuk meg egy picit, végül forraljuk fel újra, hogy jól besűrűsödjön.

img_5232.jpg

Főzhetünk hozzá krumplit és marhahúst is, de ezt mindenkinek az ízlésére bízom.

fullsizerender_2_1.jpg

Lazac márványsajttal

Srácok! El lehet rugaszkodni a csirke-rizs kombótól is! 

Íme a lazac erre az élő példa. Lehet, hogy egy cseppet magasabb a zsírtartalma, de én még mindig szívesebben nyúlok hozzá, mint a csirkemellhez. És ti?

b8311719-0968-4fcf-886f-8c3b6e98b94a.jpeg

Nem írok mennyiségeket. Vegyetek egy jó nagy darab lazacot. Ha szeretnétek, vágjátok 15-20 dekás szeletekre, de én most egyben sütöttem meg, mert kb. 30-35 dekás volt.

A sütőt bedurrantjuk 175 fokra, addig a lazacot sózzuk-borsuzzuk, bőrével lefelé letesszük a sütőpapírral kibélelt tepsinkbe.

Egy fej fokhagymát félbe vágunk - isteni krémes lesz ha megsül - a lazacra pedig márványsajtot szelünk és így sütjük ropogósra. ( a fokhagyma szeletekről majd elfeledkeztem, ajajaj!

a4ae2528-3356-4fa4-8894-7b34746f2935.jpeg

Ehetünk hozzá paradicsomsalátát, vagy szimplán csak sült krumplit vagy parázs burgonyát. Nagyjából összesen 4 percet tölthettem az előkészületekkel és a tálalással.

Szóval, pasik, mert ez most nektek szól! Ki süti meg utánam?

Lecsó - Dobd össze vacsira!

Szerintem még sosem csináltam lecsót, de napok óta ezen kattogok. Már elképzeltem és pontosan tudtam milyen ízt akarok érezni a számban. Legyen egy kicsit füstös a paprika miatt, de nem lehet belőle kihagyni a kolbászt és a bacont sem. Persze, ha valaki tojással szereti, azt is tehet hozzá. Majd talán holnap, mert 5 adag készül ebből a mennyiségből, pasiknak, lehet, hogy csak 3-4 szer jut belőle.

Mivel ez a Pasik a konyhában, ezért azt az ismerőst kérdeztem meg, akinek a legjobb a lecsója és persze pasi. Mert lecsóban a pasik a bajnokok. (Ezzel a recepttel Ti is bajnokokká váltok, na meg jóllakottá, az tuti)

 

Hozzávalók:

2 nagy fej vöröshagyma
1 kiló lecsópaprika
1,2 kg paradicsom
20dkg bacon
15dkg lángolt kolbász (mehet simán valami intenzív f@sza kolbász bele)
1,5 teáskanálnyi füstölt pirospaprika (jó a sima is, de ez sokkal pikánsabb ízt ad neki)
só, bors (ízlés szerint, sóból több mint gondolnád)
1-1,5 teáskanálnyi oregánó (először egy, aztán lehet kiegészíteni)
max 1 deci víz
2-3 evőkanál zsiradék

4fefa0d9-32e3-4f0b-8e2e-cb6b7a824006.JPG

Első lépésként mossuk meg a parit és a paprikát. A paprikát csumázzuk ki, majd vágjuk hoszzában ketté, végül kb centis szeletekre. A parit félbe, megint félbe és harmadokra.

1.) A zsiradékot forrósítsuk fel - most sertészsírt használtam, mert pont 3 kanálnyi volt a hűtőben és a doboz csak foglalta a helyet - majd dobjuk rá a felkockázott hagymát. Pirítsuk üvegesre közepesnél erősebb lángon.

2.) Kanalazzuk rá a piros paprikát és forgassuk össze.

3.) Mehet rá a bacon és a felkarikázott kolbász is. 

4.) Majd a feldarabolt paradicsom és paprika is.

5.) Fűszerezzük. És keverjük össze.

6.) Mehet rá egy kevés víz. (1 decinyinél ha többet öntetek rá, akkor túl sok leve lesz).

7.) Kevergessük meg, fedjük le és főzzük közepes lángon tovább.

8.) Néha keverjünk bele és kóstoljuk meg, hogy jó lesz-e az összhatás. Só, oregánó mehet még bele, ha szükséges. Nekem még hiányzott belőle. 

9.) kb. 30-45 perc alatt összefő, de ha úgy látjuk ez z idő nem elég, akkor főzzük még egy kicsit, amíg besűrűsödik. A sűrűség legyen a mérvadó!

img_5013.jpg

Üthettek rá tojást is, szelhettek hozzá néhány vastag szelet, friss kenyeret, ahogy a legjobban szeretitek.

Ha vegák vagytok, használjatok kókuszzsírt, és mellőzzétek a bacont és a kolbászt, úgyis szuper lesz!

süti beállítások módosítása