Földimogyoróvajas energiabomba

2020. július 10. - fincsanindzsa

Szendvicskrém tofuból kezdőknek

Reggelire egy új szokást vezettem be. Mindig van otthon legalább két, de inkább háromféle krém, amit a pufirizsre lehet kenni. Humuszt minden héten csinálok, mert az megunhatatlan. A héten csináltam avokádó- és padlizsánkrémet is, azonban ez a tofu elkezdte piszkálni a fantáziám. Néhány területen teljesen otthonosan mozgok, viszont ezek, hogy tofu, szejtán, tempeh még annyira ismeretlen alapanyagok számomra, hogy szépen lassan mindent ki kell kísérleteznem.

Hozzávalók

1 csomag natúr tofu (180g)
1 evőkanál citromlé
2 gerezd fokhagyma
friss rozmaring (most más zöldfűszer éppen nem volt kéznél, de bármivel helyettesíthető)

Kalória: 125g
Fehérje: 12g
Zsír: 1g
Szénhidrát: 2.3g

 

c459ee93-5aa6-4043-8930-99afc99103b7.JPG

A tofut botmixerrel pépesítsük krémesre, adjuk hozzá a citromlevet, sózzuk meg alaposan, ha szeretjük a fokhagymát, azt se sajnáljuk belőle és aprítsunk hozzá sok-sok rozmaringot vagy olyan zöldfűszert, amit szeretünk.

Ha ízvilágban szeretnétek megfogni, nagyon hajaz a tojás ízére.

img_3495.jpg

Tabbouleh, avagy végy sok petrezselymet

Nyáron Dóri barátnőmmel kitaláltuk, hogy kedd esténként FoodXpedition-t tartunk, melynek keretein belül, minden kedden más-más nemzet konyháját próbáljuk ki. Ő hosszú évekig élt külföldön, így olyan ízvilággal ismertetett meg, amivel sosem mertem volna próbálkozni. Egyik este egy szír étteremben ücsörögtünk és kóstolgattuk a finomabbnál finomabb fogásokat és ott találkoztam a Tabbouleh nevű fantasztikus és halálosan egyszerű salátával. Amelyhez csak petrezselyem, paradicsom, hagyma, citrom és esetlegesen kuszkusz szükséges.

Hozzávalók

10 csokor petrezselyem (a piacon ekkora egy nagy csokor)
2-3 paradicsom
1 kisebb fej lilahagyma
ízlés szerint max. egy fél citrom leve

olivaolaj
kuszkusz

 

Mossuk meg alaposan a zöldségeket és csepegtessük le. A petrezselymet aprítsuk fel, a paradicsomból apró kockákat vágjunk. A lilahagymát vágjuk ketté - ne vágjuk le a végét, még hasznunkra válik! Majd vízszintesen vagdossuk be, utána hosszanti irányban is vékonyan szeleteljük, utána pedig igazán apró kockákra tudjuk vágni.

2_72.JPG

Nyomjuk rá egy fél citrom levét. Sózzuk meg, de csak óvatosan.

img_3256.jpg

Kuszkusszal szoktam feldobni, amit két perc alatt elkészíthettek. Ehhez a mennyiséghez max. 5dkg kuszkuszt öntsetek le forróvízzel, sózzátok meg és fedjétek le.  Pár perc alatt megszívja magát és hozzá lehet keverni a salátához. 

Végül keverjünk össze mindent és fogyasszuk töménytelen mennyiségben.

 

Eperszezon - 5. fejezet: Rebarbarás eperlekvár

Ha a rebarbarára gondolok, ovis emlékek törnek felszínre. Tudjátok! Az az emlék, amikor a nyelvetek hegyén érzitek a keresett / elképzelt ízvilágot! Most sem volt ez másképp. Emlékszem a fanyar ízére, ami után összefutott nyál a számban. Arra viszont már nem, hogy mivel és hogyan ettük amikor minimazsola voltam.

Ha még kapok újból a piacon, akkor fogok belőle pitét vagy rebarbaramártást készíteni. Addig is inspirálódjatok a kiváló lekvárból! Mindenkinél ez volt a befutó!

Hozzávalók:

700g eper
300g rebarbara
15dkg nádcukor
1 csomag 3:1 dzsemfix

Kalória: 687
Fehérje: 7.6g
Zsír: 2.7g
Szénhidrát: 198g

Kb 5 tormás üvegnyi készült belőle (a képen az első sor)

img_3071.jpg

Már egész rutinos epercsumázóvá avanzsáltam elő a szuper kis kütyümnek köszönhetően.

Szóval lépésről lépésre vegyük végig a hadműveletet, nehogy kudarcba fulladjon. Nem-nem, ezt tényleg nem lehet eltolni :)

img_3036.jpg

1.) Csumázzuk ki az epret és mossuk meg.
2.) Hámozzuk meg a rebarbarát, vágjuk le a végeit is és mossuk meg (ne a levágott végeket). Hosszában vágjuk kétfelé és kockázzuk 1 centis darabokra.
3.) Egy nagy edénybe főzzük össze őket és amikor elkezd bugyogni, adjuk hozzá a cukrot és folyamatosan kevergessük.
4.) Adjuk hozzá a dzsemfixet, vagy a pektint (ebből 10-15dekát javasolnék)
5.) Főzzük még forrástól számított legalább 20-25 percen keresztül.
6.) Jöjjön a kanálpróba! Kanalazzunk a forró lekvár-kezdeményből egy kistányérra és várjuk meg, hogy kihűljön. Ha kocsonyás az állaga, akkor üvegekbe tölthetjük.
7.) Az üvegeket forró vízzel mossuk ki alaposan és állítsuk bele egy meleg vízzel felengedett tepsibe, nehogy elpattanjon az üveg.
(8.) Ha szeretnénk, pürésítsük a lekvárt és egy újabb kanálpróbát eszközöljünk, mielőtt kitöltjük.)
9.) Töltsük az üvegekbe, csavarjuk rá a tetőt, tisztítsuk le a lekvárt, ha az üveg oldalán végigfolyt, majd pá percre állítsuk fejre.
10.) Hagyjuk kihűlni.
11.) Kóstoljuk meg / tegyük el télire.

A banánkenyér kálváriája 2 felvonásban

Zsófi barátnőmmel lementünk hozzánk cseresznyét szedni és természetesen nem hagyhattuk ki a piacot sem a biotermelő és az aszalványos bolt miatt se. Pont azt szeretem a veszprémi piacban - máshol még nem láttam, ugyan nem is járok sok helyre, ha megvan a tuti dealer - hogy kiraknak olcsóbban nyomott, túlérett terméket is legyen szó salátáról - ami pl. a díszhalaknak az akváriumba is jó, vagy nekünk az érett banán 198 forintért a banánkenyérbe egyszerűen TÖKÉLETES!

Két nap, két banánkenyér.  Kisebb-nagyobb sikerrel.

Hozzávalók

25dkg liszt (fele fele teljeskiőrlésű és sima fehérliszt)
10dkg datolya  (ha nagyon édesszájúak vagytok, akkor aprítsatok hozzá még +5dkg-ot)
1,5-2dl mandulatej
60g kókuszolaj (majd legközelebb még ezt is elhagyom) 
3 érett banán + 1 a tetejére díszítésnek
10-15dkg nagyobbra vágott dió
fél sütőpor
fahéj, citromhéj (esetleg étcsokidarabkák)

Kalória / szelet: 160 (nekem 16 szeletes lett a kenyér)
Fehérje: 2.9g
Zsír: 8g
Szénhidrát: 19.7g

img_3472.jpg

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az elsőt 160 fokon sütöttem meg és egy örökkévalóságnak tűnt, mire félig nyersen felbukkant nagyjából 70 perc után. Szóval sütő és sütő között is van különbség, de nem panaszkodom, így is elfogyott az utolsó morzsáig.

Rémségesen egyszerű a recept, éppen ezért szeretem. Nagyjából a brownie gyorsaságával vetekszik. A banánt villával törjük össze, a datolyát egy pengés aprítóban dolgozzuk krémesre, végül az összes hozzávalót keverjük össze. A datolyának a titka: minél puhább, annál édesebb. Ha nem viszi az aprítótok, néhány percre áztassátok be forró vízbe és utána pépesítsétek. Ne sajnáljuk se a fahéjat, se a nem túl apróra vágott diót, se a citromhéjat. Meghálálja, higgyétek el! 

Béleljük ki a sütőformánkat sütőpapírral- erre legideálisabb az őzgerinc, vagy egy keskeny téglalap alapú forma. Ebben egyenletesen oszlassunk el a tésztát. Sőt, a tetejére tegyünk egy félbevágott banánt és a színe kedvéért egy teáskanálnyi nádcukrot is.

Kb 60-80 perc alatt sül meg, de vigyázzatok vele, mert trükkös jószág! Tűpróbával teszteljétek, megsült-e a közepe. Ha nem, akkor tegyétek vissza még egy 5-10 percre a sütőbe. Ha úgy érzitek, hogy a teteje gyönyörű szépen megkaramellizálódott - a nádcukortól - akkor takarjátok le egy alufóliódarabkával, ne égjen meg.

Szerintem, de tényleg csak szerintem! A datolya miatt sokkal lassabban sül át és nekem legalább 80 percre volt szükség, hogy átsüljön a tészta. De ekkorra sem lett a klasszikus kelt tészta hatás, hanem inkább egy picit ragacsos tészta lett a végeredmény.

Ha datolyát használtok édesítésre, akkor kb 15 dekányi mennyiségre lesz szükség. 10 dekányi a nem édesszájúaknak okas. Különben meg 20dkg nádcukorral kiváltható, ha nem akartok pepecselni vele.

 

871 szem cseresznye és a kukacok

Édesanyám felhívott vasárnap, hogy le kellene jönnünk cserkót szedni, mert a fán rohad a végén. A kis barátnőmmel éppen gyümölcs és szedd magad lázban égtünk, így kedden egy roppant pompás létráról magot köpködős cseresznyeszedést eszközöltünk. Persze a legnagyobb szél fújt - még szerencse, hogy nehezéknek is elég jól megálljuk a helyünket. :) - így a létrán egymással szemben álltunk, néha sikítva-röhögve, mert úgy belénk kapott a szél. Valahogy mégiscsak túléltük.

Pikk-pakk megteltek a ládák, szedtünk kb 20 kilót. Került néhány kiló a fagyasztóba is, jó lesz ez még későbbre is alapon. Tettünk félre enni, "szmutyiba" (közismertebb nevén smoothie) is és persze az eredeti célját is beteljesítette. Lekvárt főztem belőle. 

Este osztályoztam, szétválogattam őket, befogva embert is, ne már hogy unatkozzon :)

img_3319.jpg

Másnap mészárszéket csináltam a teraszból, mert az a fantörpikus magozóm nem volt ám, így kézzel magoztam és szórakoztattam magam a cseresznyeszemek számolgatásával. Tényleg megszámoltam és 871 szemet pirgáltam ki. Az elején még vicces volt, de minél tovább tartott, annál jobban idegesített ez a pepecs meló. Pedig 1,5 óra alatt kivégeztem a közel 5 kilónyi adagot. Miután kukactalanítottam mindent és jó alaposan megmostam őket, bele is vágtam szerintem az idei utolsó lekvárfőzésbe. Legalábbis az biztos, hogy ebben a hónapban már tutira nem fogok lekvárt főzni.

Hozzávalók

3,5kg magozott cseresznye (kb bruttó 5 kiló)
700g nádcukor
30-50g pektin
kb 2 centi friss gyömbér (lehet több is ízlés függvényében)
3-4 kb. 1 centi vastag citromkarika

(10 knorros bolognais üveggel és 3 kicsivel készült belőle)

img_3338.jpg

Kicsi szívem minden szeretetét (és a végén  hisztijét) beletettem a magozásba így ezek után már úgy vélten, kézen állva vagy orron pörögve is meg tudom főzni a lekvárt. Jelentem, sikerült!

img_3327.jpg

Édesanyám Mautner Zsófit követte, így én már csak anyukám biztosra tesztelt útmutatóját kellett hogy kövessem. Egyedül a hozzáadott cukormennyiségét csökkentettem, remélem nem tettem rosszul.

Ugorjuk át azt a kötelező lépést, hogy megmostuk és a lábosba raktuk a cseresznyét.

1.) Első lépésként a cseresznyét kezdjük el főzni és amikor már látjuk, hogy elkezd levet engedni, adjunk hozzá kb 300g nádcukrot. (Persze, ha jobban szeretnéd, használhatsz kristálycukrot, de a nádcukor sokkal "egészségesebb", természetesebb verzió.) Amikor először kezd el bugyogni, adjuk hozzá a többi cukrot is. Ha ezt nem találod elegendőnek, cukrozd tovább nyugodtan. Ebben a fázisban adjuk hozzá a karikára szeletelt citromokat és a lereszelt gyömbért is. (Eszembe nem jutott volna belecsempészni, ha anyukám nem javasolja, de milyen jól tettem!)

2.) Anyukám azt mondta, hogy az utolsó 5 percben tegyem hozzá csak a pektint, azaz a növényi zselatint - és szépen be fog sűrűsödni. Ez a kis szenyó persze csak nem akart sűrűsödni! Eredetileg 22 grammot tettem bele, hiszen a 60g-os csomagot 10 kilónyi gyümölcshöz javasolják, de végül a sorsra bíztam magam és arra figyeltem csak, hogy sűrűbb legyen. Szóval főztem tovább és apránként kevertem hozzá egyre több és több pektint, amit azzal a habverő-szerű szilikonos lófüttyel kevergettem át.

3.) Itt se feledkezzünk el a már-már jó baráttá vált "kötelező" - fujj-fujj, kóstolni kell, akár többször is :) - kanálpróbáról. Kanalazzunk egy kis adagot egy csészébe, várjuk meg, hogy kihűljön és nézzük meg, kellően sűrű-e az állaga. A pektintől ne várjunk dzsem-szerű állagot, de végül nekem egész pofás lett. Mint kiderült, citruspektint  vettem, nem almát, így az okosok, ha van infójuk kisegíthetnek, hogy ez befolyásolhatja-e a lekvár sűrűségét. 

4.) Szedjük ki a citromkarikákat, ami amúgy sokkal élénkebb színt varázsolt neki.

5.) Ha úgy érezzük, elérte a lekvár a kívánt állagot, töltsük az előzetesen kifertőtlenített üvegekbe, melyet meleg vízbe állítottunk, hogy ne pattanjon el az üveg a magas hő hatására.

6.) Csavarjuk rá a tetejét, töröljük tisztára az üvegeket és állítsuk néhány percre fejre, mielőtt kihűlne.

Fogyasszuk pirítóssal, vagy tejberizzsel, esetleg nagykanállal, amíg az üveg ki nem ürül. :)

 

Eperszezon - 4. fejezet: Epres gumicukor "Zizi" alapján

Vannak kedvenc bloggereim, akiktől inspirálódni szoktam és a nekem tetsző recepteket kipróbálom, újragondolom és kedvem szerint módosítom, ha úgy tartom jónak.

Régen gumicukor-függő voltam, aztán hála istennek ez elmúlt, de annyira azért nem vagyok szerencsés, hogy ne szereztem volna újabb hülye szokásokat. Ez a recept egy picit visszarepít a fiatalkoromba, és teljesen új köntösbe csomagolja és újraértelmezi számomra a gumicukor fogalmát.

Szerintem Nagy Zita az egyik legismertebb vegán blogger itthon, így előszeretettel "forgatom" a bejegyzéseit Instagramon (@ziziadventures). A napokban akadt meg a szemem a vegán gumicukrain. Kicsit hezitáltam, kell-e nekem ez a macera, de végül úgy döntöttem, vágjunk bele, maximum nem csinálok többet.

Az eredeti posztot itt találjátok:https://www.instagram.com/p/CBVJoG8hsp1/?utm_source=ig_web_copy_link. Rizsszirupra "cseréltem" az agavét, ugyanis először szeretném elhasználni az itthon található alapanyagokat, mielőbb újakat vásárolnék.

Hozzávalók: (kb. 20 darab)

700g eper (nettó tömeg)
60g rizsszirup
(igény esetén vaníliarúd, de én azt most nem tettem bele)

Kalória: 459 (22.95)
Fehérje: 5.6g (0.28g)
Zsír: 2.3g (0.1g)
Szénhidrát: 97.5g (4.9g)

(A zárójeles értékek egy gumicukorra vonatkoznak)

 

img_3149.jpg

Aki nem szeretné a belinkelt bejegyzést elolvasni, itt találja lépésről lépése az útmutatót.

1.) Tisztítsuk meg az epret, vágjuk félbe és 15 percig főzzük alacsony fokozaton.
2.) Adjuk hozzá a rizsszirupot (és a vaníliarúd kikapart magvát) és pürésítsük.
3.) Sütőpapírral béleljük ki a tepsinket - én a klasszik "gáztepsit' használtam, mert az volt a legnagyobb.
4.) Oszlassuk el egyenletesen a tepsiben az eperszószt.
5.) Tegyük be az 50 fokra melegített sütőbe és résnyire hagyjuk nyitva, hogy a pára ne csapódjon le. (Én ezt végül kb 75-80 fokra emeltem, ugyanis nagyon lassan száradt.)
6.) Szárítsuk 6-8 órát (nekem 12 lett belőle kb, mire mindenhol egyenletesen megszáradt) a sütőben.
7.) Ha megszáradt és kihűlt, óvatosan húzzuk le a sütőpapírról.

img_3092.jpg
8.) Tekerjük fel és vágjuk tetszőleges méretűre.

img_3093.jpg

9.) Hamm! Kapjuk be!

img_3100.jpg


Aszalódott állapotában nekem 135 gramm lett belőle és 20 darab tekervény. Jóval keményebb és "melósabb" elrágni, mint a boltit és nekem elég volt egy-egy tekercset megenni a hagyományoshoz képest, ami jó hír. 

 

Eperszezon - 3. fejezet: Vaníliás eperlekvár

Mivel a recept a szombati piacnapon kerül ki, így aki kedvet kap tőlem, ugorjon ki gyorsan a piacra, le ne késsen a legszebb portékákról! Tényleg nagyot mentem a napokban ezzel az eperrel. Jó áron és szépen sikerült beszereznem és most ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy lekvárt főzzek. Vagy 8 éve nem álltam neki és anyukám finomabbnál finomabb lekvárjaiból kaptam, de az eper mellett nem lehet csak úgy elmenni. Annyira sokoldalú! Ezt tényleg szívesen kenem mindenre, bár most elsősorban magában kanalazgattam és a tejberizsre használtam ízesítésként.

Nem egy időigényes program, azonban a konyha utána úgy néz ki, mint egy háború-sújtotta övezet.

Hozzávalók

1,8kg (ebből a csumázás és a minimális nasizás után 1,5 kiló maradt)
1,5 csomag Dr. Oetker pektin
15dkg nádcukor
1 hangyányi citromsav
1 friss vaníliarúd kikapart magva

Kalória: 1084
Fehérje: 12.6g
Zsír: 8.4g
Szénhidrát: 252.8g

A tejberizsre 20 grammot tettem mindössze, így öröm járta át a szívem, amikor megláttam, hogy ez csak 14 kalória, 3.2g szénhidráttartalommal.

 img_3045.jpg

Az epret csumázzuk ki, mossuk meg, csöpögtessük le róla a vizet és negyedeljük el. Az első adagot felezve csináltam, így abban egy picit bele kellett "nyúlnom" botmixerrel, mert túlságosan nagy darabok voltak benne. Aki viszont azt szereti, ha sok-sok eperfalattal találkozik, nem csak a dzsemes résszel, akkor csak felezzétek.

img_3026.jpg

Adjuk hozzá a  pektint - először egy tasakkal adtam és a vége felé adtam még egy felet, mert úgy láttam nem sűrüsödik eléggé - cukrot, kezdetben csak 10 dekát - bár azt, hogy mennyi cukrot adunk hozzá nagyon szubjektív, hiszen az az eprünk édességétől is nagyban függ. Hogy igazán kihozza a színét, egy pirinyó citromsavat is adtam, azonban azt tapasztaltam, hogy így igényli a 15 deka cukrot, mert a savanykás ízt kompenzálni szükséges.

El ne feledkezzünk a vaníliarúd kikapart beléről! A maximális kihasználtság érdekében, a vaníliarúd héját dugjuk a cukorba, hogy istenien természetes és intenzív vaníliás cukrot kapjunk.

img_3039.jpg

Forraljuk fel folyamatos kavargatás mellett. Már jártam pórul azzal, hogy a forrás után túl hamar tettem üvegekbe, így most bölcsen anyukám "kanálpróbás" tanácsát követtem: Ahogy érezhetően sűrűsödött, kiszedtem belőle egy kanálnyi mennyiséget, megvártam, hogy kihűljön. Nagyon-nagyon bántam, hogy néhány alkalommal meg kellett ismételnem, mire elérte a számomra tökéletes állagot. 

Ha úgy érzitek, túlságosan darabos, botmixerrel pürésítsétek és főzzétek tovább.

Amíg vártam, hogy besűrűsödjön, egy tepsit felöntöttem vízzel, és az előzetesen forró vízben alaposan kimosott üvegeket, majd beleállítottam. A tepsi alatt meggyújtottam a "gázt" - villanytűzhelyem van és azon is tökéletesen működik - és felmelegítettem a vizet. Ez ugye arra jó, hogy elkerüljük az üveg megrepedését, amikor a forró lekvárt beletöltjük.

Miután üvegbe töltöttem a lekvárt és rácsavartam a tetejét, fejreállítottam néhány percre, majd hagytam kihűlni.

 

 

Eperszezon - 2. fejezet - Edzés előtti "joghurt"

Az elmúlt évek alatt nem változtattam túl sokat a reggelizési szokásaimon. 2-3 tojás, hagyma és az egyebek. Amióta nem a tojásos reggeleket indítom, nincs még meg az állandóság, csak kóstolgatok mindent. 

A visszatérő elem a hajdinapehely, mert nem kell vele sokat vacakolni. Ha már előkerült a turmixgép, úgy gondoltam, hogy a szokásos hajdinapelyhet, fehérjeport és epret egy picit felturbózom.

Hozzávalók (egy kínkeservesen nagy adagra)

1 banán
10dkg eper
1 adag fehérjepor
50g hajdinapehely
2 deci cukrozatlan mandulatej

Kalória: 454
Fehérje: 29.4g
Zsír: 6.3g
Szénhidrát: 74.3g

img_3022.jpg

Normál esetben a banánt és a mandulatejet is kihagyom, de ma nem tudtam ellent mondani kísértésnek. Nagyon finom és rettentően laktató, picit ropogós a durvára aprított hajdinapehely miatt. Ha őszinte akarok lenni, akkor az utolsó decit a kutya ette meg, mert nem bírtam vele. Nem lett kajakómám tőle, nem nehezedtem el, de tény és való, hogy jó sokáig erőt biztosított számomra.

Masinától független, vágjuk kisebb darabokra a gyümölcsöt és az összes összetevőt öntsük a turmixgépbe és alaposan dolgozzuk el.

Egyetlen teendőnk maradt már csak: fogunk egy nagy müzlistálat és egy kanalat, ha van teraszunk, akkor csücsüljünk ki egy reggeli békés falatozásra.

 

Ha még több epres tartalmat szeretnél látni, látogasd meg ezt a bejegyzést is:
https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2020/06/18/eperszezon_1_fejezet_a_smoothie

Eperszezon - 1. fejezet: A smoothie

Úgy gondoltam, hogy ez a hét az eperről fog szólni, hiszen most van szezonja és adnék néhány egyszerű felhasználási módot hozzá. És amúgy is, egész nap csak eperrel dolgoztam.

A szuperillatos eper, amellett, hogy kevés kalóriát tartalmaz, - mindössze 32 kalóriát 100 grammja - tápláló, finom és egészséges. 

Fogyaszthatjuk nyersen, turmixolva, levesként, sütibe, lekvárnak, bár egy eper főzelékre csúnyán néznék, ha létezne. 

Hetek óta tervezek egy smoothie sorozatot indítani, de még mindig ritkán eszek gyümölcsöt, így az, hogy egyszerre két vagy többféle gyümölcs legyen itthon, az puszta véletlen.

Hozzávalók

1 banán
10dkg eper
Alpro cukormentes mandulatej
mentalevél

Kalória: 166kcal
Fehérje: 3.3g
Zsír: 2.8g
Szénhidrát: 35.2g

 

img_3014.jpg

 

Ehhez a hadművelethez egy turmixgépre / smoothie készítőre lesz szükségünk, amibe nemes egyszerűséggel beledobjuk a felszeletelt banánt és a félbevágott epreket, majd nyakon öntjük a tejjel. A tej lehet tetszőlegesen választható, én kíváncsi voltam a cukormentes mandulatejre. Alapvetően alig iszom tejet, növényit se, de most gondoltam ezt is kipróbálom.

Szerintem a menta megbolondítja, így 2 jó nagy levéllel belecsempésztem.

Turmixoljuk krémesre és hidegen fogyasszuk. 

Extra meleg nyári napokon adjunk hozzá néhány jégkockát is.