Fincsa-nindzsa

Csokis süti (cookie)

2012. augusztus 23. - fincsanindzsa

Már egy jó ideje nem ettem chillit, de ma igazán megkívántam (volna). Főleg ezt a sütikét. Ugyanis kivételesen nem húshoz, vagy salátához használtam chillit, hanem édességhez. Könnyű, finom és kellően csípős. Kinek-kinek ízlése szerint. Egy dologra kell vigyázni! Elegendőt kell belőle készíteni!

Hozzávalók

45dkg liszt
15dkg kristálycukor
36dkg teavaj
3 tojás
7.5dkg kakaópor
1,5ek. sütőpor
3ek. cayenne bors
1,5ek. őrölt chilli
10dkg tejcsoki
25dkg étcsoki
(friss chillipaprika)

A szobahőmérsékletű vajat habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a tojást, és keverjük össze.

Külön keverjük össze a szárazanyagokat: a lisztet, a kakaót, a sütőport, a cayenne borsot, az őrölt chillit és egy csipetnyi sót. Ezt adjuk hozzá a vajas krémhez.

A csokoládét törjük apró darabokra. Ha vannak csokipasztilláink, még pluszban abból is rakhatunk bele, mert nemcsak, hogy jól mutat, hanem finom is.

Ha nem elegendő az erőssége, akkor vékony szeletre szeljünk chillipaprikát és keverjük a masszába.

A sütikék elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, majd béleljük ki a gáztepsit sütőpapírral. Kevésbé macerás, minthogy a végén kapargatni kelljen az odaégett sütidarabokat.

Kanállal diónyi gombócokat tegyünk egymástól 3-4 centi távolságnyira egymástól, vagy egy habzsákba töltsük be a krémet, vágjunk egy jó nagy lyukat, hogy a csokidarabok is gond nélkül előbújhassanak és nyomjunk gombócokat a tepsire.

Kb. 4-6 percig süssük. A második adag hamarabb elkészül, hiszen a sütő már kellően felhevült. Ezért fokozatos figyelemmel kísérjük a cookie-k elkészültét, nehogy odaégjenek!

 

1_98.jpg

Körtés túrókrém

És DIÉTA, nagybetűvel. De legalább finom kajcsikat lehet enni. Egy icipicit megspékelve, egy kis gyümölcs, egy pici édesítő és nincs 150-200 kalóriánál több. És az íze? Isteni. És nem éri szó a ház elejét, hogy csak finom és hizlaló ételeket posztolok ki :)

Hozzávalók

10dkg túró
fél doboz Danone Activia
1 citrom reszelt héja
1 körte
fahéj
4 csepp édesítő

A körtét mossuk meg és kockázzuk fel, majd a túrót keverjük össze a joghurttal. Reszeljük bele a citrom héjat, csepegtessük bele az édesítőt, szórjunk bele fahéjat, ízlésünk szerint, majd forgassuk bele a felkockázott körtét. Ha nincs körte, akkor almát, vagy barackot. Bár a barackhoz nem illik a fahéj, így azt hagyjuk ki.

Reggelire, vagy tízóraira ideális, főleg, ha napi ötször keveset eszünk.

1_96.jpg

Nagyi kedvence 14. - Zserbó

Hozzávalók

Tésztához

75dkg liszt
30dkg zsír vagy teavaj
3dkg élesztő
2 tojás
3 ek. porcukor
fél sütőpor

Töltelékhez

30dkg darált dió
30dkg porcukor
lekvár
reszelt citromhéj

Csokimáz

5szelet csoki
6dkg vaj
2dkg porcukor

vagy Dr. Oetker tortabevonó

Futtassuk fel langyos tejben és egy csipetnyi cukorral az élesztőt. Addig a szírt és a lisztet dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a tojást, sütőport, a porcukrot és a felfutatott élesztőt. Egy fél órát hagyjuk pihenni.

A tésztából 4 gombócot készítsünk, és az elsőt nyújtsuk akkorára, mint a tepsink. Böködjük meg villával, hogy ne legyen hólyagos. Kenjük meg baracklekvárral, és a darált dióból és porcukorból készült töltelék egyvelegével, amibe reszeljünk citromhéjat. A diós keveréket 3 részre osszuk el, hogy minden rétegre egyenletes mennyiség jusson.

Rétegezzük ugyanígy, amíg el nem fogynak a lapjaink. Az összes lapot böködjük meg a hólyagosodás elkerülése végett.

Ha elkészült, 10 percet hagyjuk pihenni, mielőtt betesszük a sütőbe. Addig a sütő is fel tud melegedni a kíván 170 fokos hőmérsékletre. Fél óra szükséges neki, de figyeljük inkább!

A lustaságom miatt, és nem mellesleg azért, mert nem tudok szépen, az előírásoknak megfelelő mázat készíteni, ezért az Oetker-es tortabevonóval szoktam a zserbót bevonni. Rém egyszerű és még szép is lesz.

4_19.jpg

Nagyi kedvence 13. - Ostoros kalács

Elérkezett az idő, hogy végre kiposztolhassam a várva várt Ostoros kalács receptjét. Akik olvassátok, a többség már kóstolta, hiszen a mamám ipari adagokban készíteni, hiszen „nem ettől hízunk”! De döntsétek el inkább ezt Ti :)

Hozzávalók

tésztához

60dkg liszt
3 tojás sárgája
5dkg élesztő
3-4dl tej
reszelt citromhéj
kevés kristálycukor (kb. 3ek.)

1-2ek. olaj

kakaós töltelékhez:

20dkg margarin vagy teavaj
20dkg porcukor
2-3ek. kakaópor

A tésztához az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos tejjel és cukorral, majd a lisztet dolgozzuk össze a tojássárgájával, a cukorral, csipetnyi sóval, a maradék tejjel, olajjal és a felfuttatott élesztővel. Reszeljünk bele citromhéjat is. Meleg helyen, letakarva dagasszuk meg.

Keverjük ki a kakaós tölteléket: a szobahőmérsékletű vajat dolgozzuk alaposan össze a porcukorral és a kakaóporral, robotgéppel.

A tésztát osszuk 6 egyenlő részre, sodorjuk őket olyan hosszúra, mint a gáztepsink hossza, és kenjük meg a kakaós krémmel (ezt is osszuk 6 egyenlő részre), végül 2-2 kisodort tésztát csavarjunk össze.

A kalácsokat helyezzük sütőpapírra kibélelt tepsibe, a tetejét kenjük meg tojással.

A sütőt 180 fokra melegítsük elő, süssük így 10-15 percig, majd vegyük le a hőfokot 160 fokra, és 20-25 percig süssük még. Mivel mindenkinek más a sütője, ezért érdemes kitapasztalni.

 1_94.jpg

Szabolcsi almás máktorta - avagy az Ország tortája 2012

A mai sztárvendég, amitől még aludni sem tudtam, olyan izgatott voltam. Az ORSZÁG TORTÁJA. Tegnap a biztonság kedvéért elmentünk Veszprémben, a Kokó cukrászdába megkóstolni, ha már ott készítették a díjnyertes máktortát. Könnyű dolgom van, ugyanis veszprémi vagyok. Gyerekkoromban a Kokó cukrászda volt a nagy kedvencem, de érdekes, bármennyire is imádtam az ízeit, mostanában már nem nyűgöz le annyira, mint korábban. Sőt a fagylaltok igazi csalódást okoztak, mert köze nem volt a megadott gyümölcsízhez. De térjünk vissza a tortánkhoz. Edináék „követelték”, hogy meg szeretnék kóstolni a tortát, de nem akárhogy, hanem azt, amit én fogok elkészíteni. Így nem volt más tennivalóm, kénytelen voltam az „erőszaknak” engedni. Kicsit félek tőle, mert a tortalap 6 lapos, és szép vékony volt tegnap, és ezt nekem is le kell utánoznom. A mértékeket át kellett számolnom, mert kisebb tortaformát használtak, ezért én a sztenderd 26 centi átmérőjű tortaformára is kalkuláltam, a krém mennyiségét kicsit megnöveltem, mert a recept szerint előírt sajnos nem volt elegendő. Mindig zárójelben fogom megadni a 26 centisre vonatkozó értékeket. 

Hozzávalók

Tészta

12 (14) tojásfehérje
33 dkg (40dkg) kristálycukor
20dkg (25dkg) darált mák + kb. 5dkg darált mák a torta bevonásához
10dkg (15dkg) porcukor
7dkg (8dkg) édes morzsa
13dkg (16dkg) hámozott, reszelt alma
2 citrom reszelt héja

Krém

8dl (9.5dl) tej
16dkg (18dkg) kristálycukor
10dkg (11dkg) étkezési keményítő vagy 2 (3) csomag vaníliás pudingpor
4 (5) tojássárgája
fél vaníliarúd
30dkg (35dkg) min. 30%-os tejszínhab

Almatöltelék

55dkg (65dkg) hámozott, reszelt alma
6dkg (7dkg) teavaj vagy margarin
6dkg (7dkg) kristálycukor
6g (7g) őrölt fahéj
1 mokkáskanál zselatin
1 citrom

Először reszeljük le az almát, és daráljuk meg a mákot. Mivel a mák zsíros, ezért szükséges hozzá porcukrot is adnunk miközben daráljuk. Mérjük ki az édes morzsát, és keverjük össze a mákot, a morzsát, az almát, és a reszelt citromhéjat.

1_93.jpg2_60.jpg3_29.jpg

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd ha betesszük sülni a tésztát vegyük vissza 180 fokra és légkeverésesre állítsuk a hőmérséklet levételével. (Bármennyire is azt írja más recept, hogy 200 fok kell a tésztának, felesleges, ugyanis csak fehérjét tartalmaz, így rövidebb a sülési idő.)

Ha ezzel elkészültünk, verjük fel a tojásfehérjét, hogy legyen tartása. Ezt követően apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot és olyan keményre verjük, hogy a hab ne csöppenjen le a kanálról.

Ha a hab elkészült, a mákos masszát keverjük bele széles mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze.

Béleljük ki a tortaformát sütőpapírral az alábbiak szerint: Ha csatos tortaformát használunk, az egyenletes tésztához a sütőpapírt tegyük a forma aljára, és utána szorítsuk rá a csatos résszel. A feleslegessé vált sütőpapírt vágjuk le. Öntsük bele a tésztát és kb. 25 perc alatt süssük készre. Közben hústűvel ellenőrizzük megsült-e a tészta. Ha nem ragad a tűre, akkor megfelelő. Mivel sütöttünk egy 26 centis formának való mennyiséget is, ezért tapasztalatból a sülési idő talán néhány perccel több, mint ami a 22 centishez szükséges.

Mivel 6 lapot kellene sütni a tortához, az egyszerűség kedvéért – és feltéve, ha elég ügyesek vagyunk – 2 tortát süssünk, majd 3 egyenlő részre vágjuk szét. Ha nem vagyunk elég bátrak, akkor 3-at készítsünk és akkor csak 2 felé kell vágni a lapokat.

A krémhez egy kevés tejet, a keményítőt vagy a pudingport és a 3 tojás sárgáját keverjük csomómentesre. A maradék tejet forraljuk fel folyamatos kevergetés mellett a cukorral és a vaníliarúd kikapart belével. Apránként adagoljuk hozzá a keményítős tojásos masszát, és további kevergetés mellett sűrűre főzzük.

Ha a krém kihűlt, verjük keményre a habtejszínt, olyannyira, hogy megálljon a kanálon a hab. A tejszínt és a krémet robotgéppel keverjük homogén állagúra, majd tegyük félre.

Az almás tölteléket készítsük el, amíg a vaníliás krém hűl. Reszeljünk le a hámozott almát, és vajon pároljuk meg, fahéjjal, a cukorral és a citromlével. Azért locsoljuk meg a facsart citromlével, hogy ne barnuljon meg az alma. Egy teáskanál zselatint fél deci vízzel keverjünk csomómentesre, forraljuk fel, majd keverjük bele az almás töltelékbe. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

A tésztát 6 lapra vágjuk szét, majd kezdjük el megtölteni. Az almás krémet 2 részre, a vaníliásat 4 egyenlő részre osszuk szét. 3 réteg vaníliás és 2 réteg almás krémet kenünk a lapok közé.

4_18.jpg

Az első lapot a vaníliással kenjük meg, méghozzá olyan vastagságúra, mint amilyen vastag a tésztánk. Erre helyezzünk egy újabb tésztalapot, majd kenjük meg a kihűlt almás töltelékkel, és borítsuk be egy újabb lappal. A rétegezést egészen odáig folytassuk, amíg csak egy adag vaníliás krémünk marad a torta bevonásához.

5_6.jpg

Ha a krémmel bevontuk a tortát, utána az oldalát és a tetejét is szórjuk meg darált mákból. Pogácsaszaggatóhoz hasonló kiszúrót használhatunk sablonnak, így szép formában tudjuk megszórni a tortát.

6_4.jpg

1 almát hámozzuk meg, vágjuk negyedekre, szórjunk rá egy kis cukrot és pár csepp citromlevet, majd pároljuk meg. Ha az alma kihűlt, vékony szeletekre vágjuk fel, majd az egyik végét mártsuk bele a mákba. 

7_4.jpg

Végeredmény: isteni finom lett, meg merem kockáztatni, hogy jobbra sikerült, mint a Kokó cukrászdáé. 

Másnap, amikor ettünk belőle, akkor sokkal finomabb volt, mint egy rövid pihentetés után, frissen fogyasztva, hiszen az ízek kellően összeértek. Valamint az állaga is jóval szilárdabb, hiszen a krémnek is volt ideje megdermedni. Ismétlésgyanús :)

Ismétlés tapasztalata: csak végszükség esetén helyettesítsük a keményítőt vaníliás pudingporral, mert íze nem lesz olyan jó, mint gondoltam és számítottam rá. Valamint a pudingporos verzióhoz plusz 3 evőkanál porcukorral is szükség van.

8_1.jpg

Majorannás vegetás sült csirkecomb

Ugyan strandidő van, de lehet, hogy valaki nincs odáig a Balaton partért, de egy könnyű, egészséges és gyors ebédet szeretne készíteni, annak ajánlom figyelmébe a mai menüt. Süteményt pedig válasszon kedve szerint a blogról :)

Még mindig igyekeznem kell, hogy egyre több féle variációban posztoljak ki húsokat is. Alapból én nem igazán szeretem a rántott húst, ezt leginkább szökőévente készítek és fogyasztok. Így maradtam hű a sülthúsokhoz. Lassan be kell szereznem egy könyvet, vagy neki kell állnom kedvemre kísérletezni.

Hozzávalók

csirkecomb
vegeta
majoranna
(kevés olaj)

A csirkecombokat alaposan mossuk meg és tisztítsuk meg a még rajta található tollszáraktól. Ha nagyon szeretnénk, egy kevés olajjal kenjük meg és utána fűszerezzük, de én az olajat ki szoktam hagyni. Vegetával és majoránnával bedörzsöljük a húst, a tepsibe helyezzük őket, egy kevés vizet öntünk alá, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30-35 percig sütjük, aranybarnára. Az első 20 percben alufóliával letakarva süssük – hogy megpárolódjon -, utána pedig vegyük le róla a fóliát, hogy megpiruljon a bőre.

 1_90.jpg

 

 

Londoni szelet

Egy újabb egyszerű remeket mutatok meg Nektek. Csak arra kell várni, hogy megsüljön és kihűljön. Nálam általában ez a szák keresztmetszet. Mostanában sajnos nem tudtam eleget sütni-főzni, ezért teljesen lelki beteg vagyok. Elhatároztam, ha törik, ha szakad, visszaállok a normál kerékvágásba.

Hozzávalók (gáztepsi méretű adaghoz)

linzertésztához

40dkg liszt
28dkg teavaj vagy margarin
14dkg kristálycukor
2 tojás sárgája

diós-kakaós habos krém

8 tojás
40dkg kristálycukor
4ek. kakaópor
15dkg darált dió

Eredeti recept szerint a linzertésztát elő kell sütni, de ahogy anyukám kitapasztalta, ez nem szükséges. Ennek megfelelően az egész sütit egyben, lassú tűzön süssük meg.

A linzertésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze, majd a sütőpapírral kibélelt gáztepsibe a kb. fél centi vastagra kisodort tésztát helyezzük el.

A tésztát kenjük meg baracklekvárral, jó alaposan (ne sajnáljuk, mert ha kisült, akkor érezzük igazán, hogy milyen finom lesz tőle).

Amíg a sütő előmelegszik 170 fokra, akkor a tojás sárgáját a cukorral keverjük habosra. A kakaóport és a diót óvatosan forgassuk hozzá. A tojások fehérjéjét pedig verjük keményre. Ha ezzel megvagyunk, akkor fakanállal, nagy mozdulatokkal keverjük a tojáskikeverthez.

A habos masszát öntsük a lekváros tésztára, és kb 35-40 percig, 170 fokon süssük a süteményt készre, az előmelegített sütőben.

1_89.jpg

Majonézes virslisaláta

Már hetek óta vágytam a virslisalátára, de sehol sem lehetett kapni. Aztán végül anyukámnak panaszkodtam, hogy annyira kívánom. Aztán mire hazamentünk, meg is lepett egy hatalmas adaggal. Ez az egyike azoknak a kajcsiknak, amit nem tudok jól csinálni. Minél egyszerűbb valami, annál nehezebben megy. Valószínű ezért nem tudok jól teát sem ízesíteni. 

A sors fintora: annyira készültem, hogy eszem belőle, ha összeérnek az ízek, hogy teljesen kiment a fejemből a nagy rohanásban, és mikor ismét Pesten voltam, jutott eszembe, hogy megint lemaradtam a gyönyör majonézes virsli formájáról. Ettől függetlenül a recept nyitott könyv Számotokra is:

Hozzávalók

1 kiló virsli

Ecetes lé

kb fél liter víz

3-4ek. cukor
bors
2-3 ek. 20%-os ecet
3 közepes, karikára vágott vöröshagyma

Tartármártás

3 tojás sárgája
Kb. 3dl olaj
pár csepp citromlé
Min. 1 pohár tejföl
ízlés szerint: cukor, só, bors, mustár, bor

A virslit feltesszük főni, majd felkarikázzuk. Közben az ecetes levet keverjük ki az alábbiak szerint: 1 kiló virslihez hozzávetőlegesen fél liter vízre lesz szükségünk. Ehhez kanalazzuk a recept szerint hozzá a belevalókat. Majd kevergessük, amíg a cukor el nem olvad. Utána a felkarikázott virslit helyezzük a lébe, majd hagyjuk állni egy éjszakát. 

Tartásmártás:

Figyeljünk arra, hogy a hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek, ugyanis ha eltérő a hőmérséklet, akkor a tojás kicsapódik. Tojássárgánként kb. 1 dl olajat öntsünk bele apránként, ne essünk túlzásba. Akkor lesz jó, ha a krém szinte le sem tud cseppenni a keverőlapátról. Kevés citromlevet facsarunk bele, majd ezt keményre keverjük robotgéppel. Ha ezzel megvagyunk, akkor ízesítjük: cukorral, sóval, borssal, mustárral. Esetleg kevéske bort is önthetünk hozzá. Utána keverjük ki tejföllel. Ízlés szerint, ki milyen sűrűn szereti a tartárt. Az összhatás végül édeskés legyen inkább, ezért figyeljünk, hogy ne essünk túlzásokba a citromlével.

Másnap reggel keverjük a virslit merjük ki a hagymás léből, majd forgassuk bele a tartármártásba. Ha nagyon szeretjük a hagymát, nem gond, ha néhány karika is kerül bele.

1_85.jpg

Nagyi kedvence 12. - Mákos lepény

Gyerekkorom egyik legnagyobb kedvence, hiszen imádom a mákos sütiket. Főleg a mákos bejglit :)

Hozzávalók

Fehér tésztához

30dkg liszt
15dkg porcukor
12dkg margarin vagy teavaj
2 tojás sárgája
¾ sütőpor
kevés tej (pár csepp!!!) szükség szerint

Mákos tészta

2 tojás
12dkg margarin vagy teavaj
37dkg porcukor
18dkg darált mák
citromhéj
15dkg liszt
¾ sütőpor
2.5dl tej

Krém

2 vaníliás pudingpor
6dl tej
2 ek.kristálycukor
20dkg margarin vagy teavaj
25dkg kristálycukor

A fehér tésztához gyúrjuk össze a hozzávalókat. Nagyon figyeljünk arra, hogy tényleg csak néhány csepp tejet adjunk hozzá, mert különben túl tömör lesz tőle a tészta. De tényleg csak akkor kanalazzunk bele tejet, ha nem sodorható a tészta.

2 részre szedjük, és két levajazott-lisztezett tepsi hátán 170 fokon, 13-15 percig készre sütjük. A tepsink nagyobb legyen, mint a 30x40-es méretű.

A mákos tésztához a tojást keverjük habosra a porcukorral és a szobahőmérsékletű vajjal. Daráljuk meg a mákot egy kevés cukorral és a receptnek megfelelő mennyiséget, a citromhéjat, a sütőport, a lisztet és a tejet apránként keverjük a kihabosított tojáskikeverthez.

Keverjük jól össze, és amelyik tepsi hátán sütöttük a lapokat, annak belsejét sütőpapírral béleljük ki, és öntsük bele a tésztát.

200fokra melegítsük elő a sütőt, 8-10 percig 200 fokon, utána 160fokra vegyük le a hőfokot, és összesen 25 percig süssük.

A krémhez a vaníliapudingot keverjük csomómentesre egy kevés tejjel, majd öntsük fel a maradékkal és keverjük hozzá a cukrot is. Főzzünk sűrű krémet belőle. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, hiszen a vajas krém miatt nem jó a meleg. Keverjünk bele 20 dkg margarin/vajat, adjuk hozzá a cukrot.

A fehér lapot egy tálcára vagy deszkára helyezzünk, majd a krém felével kenjük meg. Utána következik a már teljesen kihűlt mákos tészta, megint krém, és végezetül a fehér lap.

Célszerű a tálalás előtti napon elkészíteni, mert a tésztának idő kell a visszagyengülésre.

 1_83.jpg

Nagyi kedvence 11. - Kókuszkocka

Hozzávalók

Kevert tésztához

40dkg cukor
5dkg margarin
2 tojás
4ek. olvasztott méz
50dkg liszt
1 sütőpor
kb 2.5dl tej

Csokis mártogatóhoz

30dkg margarin vagy teavaj
5dkg kakaó
2 rumaroma
35dkg cukor
14-25ek. tej

2 csomag kókuszreszelék

Tésztához: Kihabosítjuk a cukor a tojást, a margarint, a cukrot és a mézet. Apránként hozzákeverjük a lisztet és a sütőport, majd a tejet is. Ebből egy folyós tésztát kapunk. Egy 30x40-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Ha van otthon egy kicsit nagyobb tepsink, akkor használjuk azt, hogy a tészta jobban elterüljön, és ne legyen olyan magas.

25 percig 170 fokon sütöm, előmelegített sütőben.

Ha teljesen kihűlt, szeleteljük fel kockákra, majd a csokis mártásba forgassuk bele.

Csokis szószhoz: A hozzávalókat rakjuk fel egy lábosban főni, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük össze.

A piskótakockákat forgassuk bele a csókiba, mikor még forró (!), utána pedig hempergessük kókuszreszelékbe.

 1_82.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil