Fincsa-nindzsa

Rákóczi túrós

2012. szeptember 14. - fincsanindzsa

És jöjjön a hétvégi ínyencség, ami biztosan nem okoz csalódást!

A recept egy könnyelmű ígéret nyomán készült, és ismét egy idegen tollként való villogás mintapéldánya. Ugyan nem a recept a másé, hanem ezt kivételesen nem én készítettem. De így sokkal autentikusabb. Ennek megfelelően több receptet rakok majd fel, melyet a nagymamám vagy az anyukám készített, a jól bevált hagyományoknak megfelelően.

Ha Rákóczi túrós, akkor én ezt szigorúan a bonbonok készítésénél szoktam felhasználni. Méghozzá fehércsokiba töltve. Talán a legnépszerűbb bonbonom ez. De most nem bonbont reklámozunk, hanem a leendő férjem által készített sütit. Lehet, hogy a képeken nem jön át, de az illata isteni :)

Hozzávalók

Tésztához

30 dkg liszt
20dkg margarin
10dkg porcukor
2 tojás sárgája
2 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

Töltelékhez

50 dkg túró
10dkg porcukor
2 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint egy kevés citromlé
ízlés szerint mazsola
1 zsemle belseje apró kockákra vágva
barackíz

Tojáshabhoz

4 tojás fehérje
20dkg kristálycukor

A lisztet szitáljuk meg és keverjük össze a hideg margarinnal. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg. Trükként a kezünk jéghideg vízben mossuk meg előtte. Miután egyneművé vált, hozzáadjuk a többi hozzávalót és összedolgozzuk. amikor a tészta elkészült, négyzet alakúra formázzuk, és a hűtőbe tesszük egy fél órára pihentetni.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint: A túrót összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom levét, a felkockázott zsemle belsejét, kevés citromlevet és a megmosott és lecsepegtetett mazsolát. Összekeverjük, és a hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát fél centi vastagra és négyzet alakúra nyújtjuk. Ha a tésztánk ragad, két sütőpapír lap között nyújtsuk fél centi vastagságúra, így nem kell további lisztet hozzáadni. A sütőpapírral együtt helyezzük egy gáztepsibe és előmelegített sütőben 180fokon, légkeveréses üzemmódban süssük aranybarnára. Vigyázzunk, hogy a szélei ne süljenek túl barnára, mert a tésztánk akkor megszárad, és ha kihűlt megkeményedik.

1_25.jpg2_16.jpg

A tölteléket kenjük az elkészült tésztánkra. Tegyük vissza a sütőbe, melyet 150 fokra állítsunk. Süssük szilárdra.

Amíg ez megsül, a tojásfehérjéhez apránként adagoljuk a cukrot és robotgéppel keverjük keményre. Akkor van kész, amikor a cukor elolvadt, és a keverőszárakat kiemelvén, a tojáshab csúcsosan válik el.

A tojáshabot habzsákba töltjük és rács alakú mintát húzunk a túró közepére és 140 fokon megsütjük. Miután elkészül, a rácsok közé baracklekvárt nyomunk, szintén habzsákba töltve.

3_6.jpg

Tálaláskor forró vízbe mártott recés késsel szeleteljük.

4_4.jpg

 

 

 

Pite 2. - Túrós-körtés pite

A körtének lassan itt a szezonja, ezért nézzük meg, mit lehet kihozni belőle. Ismét egy nyári íz, egyszerű recept, de mégis finom. Elsőre kicsit olyan, mintha sült bacon-ös pite lenne készülőben, de a látszat csal :)

Hozzávalók

Tésztához:

12 dkg liszt
7.5dkg Rama margarin
4dkg porcukor
1 tojássárgája

Töltelékhez:

25dkg túró
6-8dkg porcukor
2 tojás
1 citrom részelt héja
1 cs. vaníliás cukor
3-4 körte (mérettől függően)
ízlés szerint baracklekvár

A tésztához összekeverjük a lisztet és a porcukrot, majd összemorzsoljuk a Rama-val, és homogén állagúra gyúrjuk a tojással. Pihentessük a hűtőben 10 percet, hiszen a kezünk melegétől a vaj felolvad, a tészta kevésbé lesz kezelhető. Ha egy kicsit dermedt, utána egy piteformának megfelelő korongot nyújtunk belőle, de ha ügyesek vagyunk a sütőpapírral kibélelt piteformába rakjuk a tésztát és az ujjunkkal egyenletesen nyomkodjuk szét, hogy akkora pereme legyen, mint a formánk széle. A sütőnket melegítsük elő 180fokra és állítsuk légkeverésesre. Közben a pitére rakjuk sütőpapírt és tegyünk bele babot, vagy sárgaborsót, hogy sülés közben a tészta ne hólyagosodjon fel. Kb. 15 percig süssük elő. Ha kiszedtük a sütőből, a sütőpapírral együtt tegyük félre a babot is.

 

1_13.jpg

 

Amíg a tésztánk sül, használjuk ki az időt, és töltelék hozzávalóit keverjük össze. A túrót nyomkodjuk szét villával, keverjük hozzá a cukrokat, a citrom héját reszeljük bele, üssük bele a tojásokat. Kenjük a tésztára a tölteléket. A körtét vágjuk fel, és legyezőszerűen terítsük szét a krémen, vagy amilyen mintázatban szimpatikus. Sütőben 20-25 percig süssük, ugyanúgy 180 fokon.

Ha elkészült, a tetejét kenjünk meg baracklekvárral.

 

2_7.jpg

Szendvicskrém 3. - Lazacpástétom

Nem tudom ki, hogy van vele, de én teljesen odáig vagyok a lazacért. Nem mondom, hogy egy olcsó mulatság, de mégsem egy Szent Jakab kagyló. A krémnek, amit most mutatok, - és nemrégiben tanultam - nagyon pikáns íze van a citromtól. Könnyű, de mégis laktató. Az idei nyár nagy favoritja nálam.

Hozzávalók 

20-25 dkg füstölt lazac
25 dkg Hajdúsági krémsajt
ízlés szerint citrom lé (kb fél citrom leve)
bors


A lazacot apróra vágjuk fel, hogy szinte egy masszát alkosson végeredményül. Ha lusták vagyunk, dobjuk be a mixerbe, ami megteszi ezt helyettünk. Majd a lazachoz adjuk hozzá a krémsajtot, ízlés szerint egy csipetnyi borsot, és citromlevet. Én jobban szeretem, ha nagyon pikáns az íze, ezért majdnem egy egész citrom levét bele szoktam facsarni, ehhez a lazac-krémsajt mennyiséghez.

1_28.jpg

Hagyjuk állni 20-30 percig, hogy az ízek összeérjenek, és akár frissen sült baguette-tel, kiflivel tálaljuk. Természetesen idényzöldséggel fogyasszuk. 

2_18.jpg

Baconbe göngyölt hústorta

avagy hogyan készül a "Márvány csirke"

És íme egy húsos remek, a nagynéném nyomán, :) László figyelmébe ajánlva :) 

Hozzávalók

1 csirkemell
3 tojás
3 ek. liszt
3ek. tejföl
20dkg reszelt sajt
őrölt bors
ételízesítő
őrölt petrezselyem
25dkg bacon szalonna

1_18.jpg

A bacon szalonnával kibélelem az őzgerincet vagy a jénai edényünket, a csirkemellet csíkokra vágom, majd összekeverem a hozzávalókkal, a formába töltöm, majd bacont teszek a tetejére is. Alufólia alatt 25 percig párolom, majd alufólia nélkül is külön 25 percig. A képen egy giga mennyiség szerepel, ennek természetesen nem volt elegendő a 25-25 perces sütés. Ezt az időt, a receptben található mennyiséghez javasolnám, 180 fokon. A sütőt ne melegítsük elő, hiszen jénait használunk a sütéshez.

2_10.jpg

 

Szendvicskrémek 2. - Kőrözött

Mostanában annyi édességet töltöttem már fel, hogy inkább némi egyszerű remekkel és sóssal örvendeztetlek meg Titeket. Ami könnyen elkészíthető és ezekben a meleg nyári napokban nem terheli meg a gyomrot sem.

Három olyan krémet mutatok ma, amit kenyérrel, baguette-tel, abonettel, pászkával és egy kis zöldséggel kiválóan lehet fogyasztani. Kinek-kinek ízlése szerint.

Hozzávalók

500g túró
375g tejföl (szimplán a nagydobozos) 12%os
1 fej vörös- vagy lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma ízlés szerint
kömény
fehérbors
paprika

Roppant bonyolult, és meglepő, de a hagymát apróra kockázzuk, a túrót összetörjük és hozzáadjuk a tejfölt, a hagymát és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük őrölt köménnyel, fehérborssal, ha nincs akkor a hagyományos is tökéletes, paprikával és sóval. Keverjük össze és hagyjuk állni egy éjszakát a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.

1_27.jpg

 

 

Őszibaracklekvár

A hétvége, mint mindig, nem telik el nyomtalanul, és ezt a blogot olvasók is láthatják. Ma nem voltam túl aktív, mert „csak” lekvárt főztem és egy torta készült el, ami nem az én érdemem, csak az ötlete. Azért ha összességében nézzük több, mint 10 kiló barackot főztem meg. Azért nem ekkora mennyiséghez fogom megadni az adagokat, hanem kb. fele ennyihez, amiből kb. 3 liter lekvár készül el.

Hozzávalók

6kiló őszinbarack (ebből 5kiló marad magozás és héj nélkül)
kilónként 10-15dkg cukor
1 csapott kávéskanálnyi szalicil
3 csomag Haas  lekvárzselésítő

1_107.jpg

Forraljunk vizet, közben a barackokat egy nagy lavórba rakjuk. Ha a víz felforr, forrázzuk le a barackot, hagyjuk néhány percig állni a forró vízben, majd öntsük le róla. Ezek után a barack héját késsel húzzuk le, majd magozzuk ki. Ha túl sok rajta a víz, akkor öntsük le róla. Használjunk gumikesztyűt a hámozáshoz, mert így kevésbé bántja a forróság a kezünket, illetve a barack sem színezi el a körmeinket. A megtisztított barackot kockázzuk fel, és tegyük egy lábosba, amit már előzetesen lemértünk.

2_69.jpg

Amikor a cukrot adagoljuk hozzá, mindig a nettó súlyához mérjük ki, amit már lekvárnak szánunk, ne ahhoz, amit megvásároltunk a boltban. Nagyon pórul jártam, mert anyukám azt mondta, hogy 30-40 deka mehet kilónként. Gondoltam ennyi cukor azért nagyon sok, így felére csökkentettem a mennyiséget, így kilónként csak 20 dekát adagoltam hozzá. Még szerencse, hogy így csak 5 kilót főztem meg, mert majdnem összeragadt tőle a szám, olyan édes volt. Így más ötletem nem maradt, apránként belecsavartam két citrom levét.

Aztán a második nekifutásra már okosabb voltam, és csak 10 dekát raktam kilónként, és ez bizonyult a legideálisabbnak. Természetesen ez a mennyiség a barack édességének a függvénye is, ezért ha úgy érzitek, nektek nem elegendő, akkor egy kevés cukrot főzzetek bele mente közben.

De térjünk vissza a cukorhoz: Keverjük a barackhoz a kimért cukrot, majd fedjük le. Hagyjuk pihentetni egy napot, vagy egy éjszakát.

Most úgy csináltam – legalábbis az első eresztést, hogy este leforráztam, meghámoztam, felkockáztam, és lecukroztam. Reggel pedig irány a tűzre. Ezzel az volt a gond, hogy mivel kockák voltak, ezért jóval több idő kellett ahhoz, hogy szétfőjön.

A második körben a lecukrozás után botmixerrel lezúztam a barackot, majd azonnal nekiálltam főzni. Kb. a fele idő kellett a kész állapot eléréséig.

Folyamatos kavargatás mellett kezdjük el főzni a lekvárt, nehogy leégjen a cukor! Ezt tényleg szigorúan tartsuk be, mert reggel – még szerencse, hogy két lábosban tettem fel kb. 10 kiló barackot – kb. 10 percig mással foglalkoztam, és meg is lett az eredménye. Leégett lábos (kuka), égett ízű barack (kuka) és egy hatalmas krokodilkönnyhullatás.

Ezért, MINDIG MINDEN KÖRÜLMÉNY KÖZÖTT álljunk a tűz mellett és KAVARGASSUK!!! Ezt nem tudom eléggé kihangsúlyozni :)

Amikor elkezd forrni, tegyük bele a zselésítőszert. És főzzük tovább, amíg nem látjuk, hogy kezd a mennyisége összemenni – ergo elfő belőle a víz. Tegyünk egy kanálpróbát, hogy megállapítsuk, elkészült-e: Egy kiskanálnyit merjünk, hagyjuk kihűlni, majd kezdjük el kicsorgatni a kanálból a lekvárt. Ha alig akar lefolyni, akkor elkészültünk.

Amíg fő a lekvárunk, főzzük ki az üvegeket forró vízben, majd csepegtessük le, és teljesen szárazra töröljük el. Figyeljünk, hogy a belsejében egy csepp víz se maradjon, ugyanis attól megromolhat. Melegítsünk vizet, egy tepsibe állítsuk bele a befőttesüvegeket, majd a meleg vizet öntsük az üvegek alá. Így biztosítjuk, hogy az üvegek nem robbannak szét, amint belemerjük a forró lekvárt.

Ha ezzel megvagyunk, merőkanállal merjük teli az üvegeket.

3_35.jpg

Hagyjuk a lekvárunkat teljesen kihűlni, mielőtt celofánnal, befőttesgumival és a tetejével lefedjük. (Bár vettem befőttesgumit és celofánt, úgy gondolom, kevésbé jól szigetel, mintha csak a tetőt csavarnánk rá. Így én az utóbbit alkalmazom.

Ebből az 6 kilós mennyiségből, kb. 3 liter baracklekvár készül.

Vega krumpligombócok - gombás, spenótos, sajtos

Azért én többnyire hús és sajnos szénhidrát evő/faló vagyok, de néha-néha becsúszik a szimplán vega fogás is. Mint például ez, amit most posztolok ki. Az egyik kedvenc helyem régen a Falafel volt a Paulay Ede utcában, ahol isteni Csupacsokis brownie-szerű sütit készítettek és a fasírozotthoz hasonló töltött burgonyagombócokat. Amitől eldobáltam az agyam. Mindig félve megkérdeztem, hogy készül és akkor olyan bonyolultnak tűnt. De amikor végre nekiálltam, rájöttem, hogy nem fogja meghaladni a kapacitásaim. Nem mondom, hogy a világ legegyszerűbb étele, de ha krumplis alapú tésztát csináltatok már valaha is, akkor ez sem fog gondot okozni. Három kedvenc ízem van belőle: gombás, spenótos és a sajtos, amit ha van otthon sonka, akkor a húsimádók tegyenek hozzá nyugodtan.

Hozzávalók

zsemlemorzsa
összesen 1.5kg főtt krumpli (kb 20dkg-nyi veszteség van a héjából), ebből:

Sajtos gombócokhoz:

kb. 15-20dkg sajt (trappista vagy füstölt)
fél kg főtt krumpli
1 tojás

bors
(10dkg gépsonka)

Gombás gombócokhoz:

1 doboz gombakonzerv, vagy kb. fél kiló friss gomba
fél kg főtt krumpli
1 tojás

bors

Spenótos gombócokhoz:

negyed kg mirelit spenót
fél kg főtt krumpli
1 tojás
2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

bors


Kb. 1.7-1.8kg krumplit vegyünk, hiszen a hámozás után veszteni fog a súlyából. A krumplit megmossuk és hámozás nélkül, fedő alatt, sós vízben feltesszük a tűzre főni. Ha a krumpli puhára főtt, még melegen húzzuk le a bőrét, majd krumplinyomón törjük át. Ezek után osszuk háromfelé, hogy mindegyik íznek fél-fél kiló krumpli jusson.

Majd külön-külön ízesítsük be a gombócokat:

A gombáshoz csöpögtessük le a konzerv levét.

Ha friss gombát vásároltunk, akkor dörzsöljük le a bőrét, vágjuk le a törzse végét, majd szeleteljük és kockázzuk apró darabokra, kb. 1centinél ne legyen nagyobb. Forró serpenyőben, egy kevés olajon pirítsuk meg. Ízesítsük egy csipetnyi sóval, borssal, és egy gerezd fokhagymát is zúzzunk bele. Ha ezzel megvagyunk, hagyjuk kihűlni.

Közben a krumplihoz dolgozzuk hozzá a tojást, majd a kihűlt gombát is. Mivel a gombát már fűszereztük, miközben megpároltuk, ezért óvatosan adjunk még hozzá az ízlésünknek megfelelő só és bors mennyiséget. Majd alaposan keverjük össze a hozzávalókat.

Ha a konzervgombával dolgozunk, akkor intenzívebben is ízesíthetjük a masszát, hiszen azt nem ízesítették előre. Hagyjuk állni a masszát.

DSCN1498.jpg

A sajtos gombócokhoz kockázzuk fel a sajtokat kb. 0.5x0.5centis kockákra. Személy szerint jobban szeretem a füstölt sajtot, hiszen intenzívebb ízt ad a gombócoknak.  Ahogy a gombásnál is tettük, fél kiló krumplihoz adjunk egy tojást, sóval, borssal ízesítsük, adjuk hozzá a sajtot, ha szeretnénk, kockázzunk bele gépsonkát, majd ezt is alaposan dolgozzuk össze és hagyjuk pihenni a „tésztát”.

És végül a spenótos gombóc érkezik. Ízesítése hasonló, mint a főzeléké, azt leszámítva, hogy se tej, se tejben áztatott zsemle nem kerül hozzá. Az alapunk sztenderd, a krumplihoz jön a tojás. ezek után a lecsöpögtetett spenótunk. Figyeljünk arra, hogy a mirelitspenót 500grammos kiszerelésben kapható, és nekünk csak a felére lesz szükségünk. Keverjük bele a spenótot, közben zúzzuk bele a fokhagymákat (ízlés szerint, hiszen van, aki nem szereti, rájuk is gondolni kell!), ízesítsük sóval és borssal, de nem kell, hogy túl intenzív legyen az íze, de azért mégiscsak legyen átütő.

1_59.jpg

Ha mindegyik ízesítéssel elkészültünk, formázzunk belőle diónyi gombócokat, majd forgassuk bele zsemlemorzsába.

Közben öntsünk olajat a serpenyőbe, és ha kellően felforrósodott, helyezzük bele a gombócokat és süssük meg. Ha aranybarnára sültek, egy papír kéztörlőre tegyük őket, ami a felesleges olajat felszívja.

 

 DSCN1534.jpg

 2_2.JPG


 

Nagyi kedvence 15. - Kókuszos húsdarálós (aprósütemény)

Az elmúlt napokban képtelen voltam a bloggal foglalkozni, de most ígérem be fogom hozni a lemaradást, és visszaállok a sztenderd napi posztolásra. A héten túl vagyok az újabb adag ország tortáján, és mivel többet ehettem belőle, mint az otthon készítettből, így már képtelen vagyok eldönteni, hogy keményítős vagy a pudingporos a jobb.

Most viszont egy újabb gyerekkori kedvencet mutatok Nektek, ami igazán finom, és ha szeretitek a kókuszt, nem fogtok csalódni. Anyukám a mai napig azzal az őskori kézi húsdarálóval készít, csak a húsdaráló fejet csillag alakú formára cseréli. Van, aki csokiba mártja a végét, de ez ízlés kérdése. (Nutellába imádom mártogatni, ha csipegetek.)

Hozzávalók

60dkg liszt
25dkg cukor
25dkg zsír vagy teavaj
1 sütőpor
10dkg kókusz
tej

Roppant egyszerű az elkészítése, csak össze kell morzsolni az alapanyagokat, majd a tejet apránként hozzáadagolva gyúrjuk kemény tésztává.

Ha ezzel megvagyunk, pihentessük egy rövid ideig, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ha van tésztakinyomónk vagy kézi húsdarálónk, használjuk azt, és kb. 6-8 centi hosszú darabokat formázzunk vele. Ha nincs, akkor sodorjunk vékony csíkokat, lapítsuk ki, és úgy daraboljuk fe egyenlő nagyságúra.

A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral, és egyenlő távolságra helyezzük egymástól a sütiket. A tűzhelyet legyük légkeverésesre, így kb. 20 fokot csökken a hőmérséklet, és vegyük vissza 165-170 fokra. Figyeljünk oda a tésztára, mert hamar megsül, és megég. Max 20-25 percre van szüksége, hogy elkészüljön. Hagyjuk szép világosra, nem kell túlzottan átsütni. Kivételesen ne ragaszkodjunk az aranybarna színhez.

1_105.jpg

 

Sült túrótorta (áfonyás)

Legyen egy kis desszert is mára: a héten Gábor egyik barátjánál jártunk, ahol a családjának cukrászdája van, így amikor meglátogatjuk őket, isteni sütiket kóstolunk meg. Innen loptam egy ötletet, hogy én is csinálok sült túrótortát. Miért is ne, hiszen nem lehet túl nehéz. Azért menet közben egy apró akadályba ütköztem :) Gondok a tésztával, és a recept szerint jóval több tejet és tejfölt kellett volna beleraknom, így két tortának megfelelő mennyiségű töltelékem lett. (A receptemben már a korrigált mennyiségek szerepelnek.)

 

Hozzávalók

Tésztához (26-os átmérőjű tortaformához)

8dkg porcukor 

15dkg vaj

20dkg  búzaliszt (BL55)

 

Töltelékhez

60dkg félzsíros tehéntúró

11dkg étkezési keményítő vagy 3 csomag vaníliás pudingpor

28dkg porcukor 

4dl tej (2,8%-os)

1 nagy pohár tejföl

2 citrom héja

2 db tojás

17 g bourbon vaníliás cukor

300g áfonya

A tésztához a hozzávalókat morzsoljuk össze, és dolgozzuk össze alaposan. Hideg vajat használjunk, és gyorsan dolgozzunk, mert a vajas tésztának nem tesz jót a meleg.

2_66.jpg

Utána 10-15 percre tegyük vissza a hűtőbe, majd nyújtsuk ki, hogy a forma oldalán 3-4 centi magasra fel tudjuk húzni a tésztát. Én ilyenkor egy kört szoktam nyújtani, majd az ujjaimmal dolgozom szét a tésztát, így biztosan nem törik el. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, simítsuk bele a tésztát, majd fogassuk rá a csattal, és a formán kívül eső papírt vágjuk le. Kivételesen nem javaslom, hogy sütőpapíron babot vagy borsót rajtunk nehezékként a tortalapra, ugyanis feltépkedte a tésztát, így kezdhettem előröl az egészet. Szóval ehelyett csak szurkáljuk meg, és úgy tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol aranybarnára sütjük.

Közben a krémhez az alapanyagokat keverjük össze, majd ha a tészta megsült, kanalazzuk bele, ugyanis egy igencsak híg szószt kapunk alapul. Gondoltam ne legyen uncsi, ezért gyorsan lefutottam a piacra és hoztam áfonyát, így lett belőle áfonyás túrótorta.

3_34.jpg

190 fokon süssük a tortát további 60 percig légkeverés nélkül, és ha elkezd barnulni a teteje, vegyük le a hőfokot 175-ra, és takarjuk le alufóliával. Így további 40-60 percig süssük még.

Ugyan azt hittem sosem készült el, de hogy még várni is kellett a fogyasztásával egy teljes éjszakát…hát ennek kevésbé örültem. De nagyon finomra sikeredett. Édes, de mégsem kelti azt a tömény cukorszirup ízt. Ha a cukrot nyírfacukorral, steviával vagy glükononnal helyettesítsük, akkor cukorbetegek számára is kiváló nassolnivaló.

4_24.jpg

Sültkrumpli szirmok piteformában sütve

Tegnap este unalmamban néztem a TV Paprikát – ebből rendszert kell csinálni. Ugyan a báránybordát nem fogom megcsinálni, de a krumplihoz, köretként kaptam egy jó ötletet. Végre találtam egy 20 centis piteformát, így azt is felavathatom. A fetás csirkével pedig egy ideális köret lehet.

Hozzávalók

1 nagy krumpli (kb 20-30dkg)
sültkrmpli fűszersó
olaj

A krumplit hámozzuk meg és szeljük uborkaszeletelővel vékony szeletekre. Utána öntsük rá egy kevés olajat és szórjuk meg a sültkrumpli fűszersóval.

1_102.jpg

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, közben vajjal kenjük ki a piteformát, szórjuk mg zsemlemorzsával, majd a szeleteket rakjuk körbe a formában és süssük aranybarnára. Ez a mennyiség 2-3 főnek elegendő egy étkezésre.

2_65.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil