Fincsa-nindzsa

Amerikai palacsinta

2012. október 27. - fincsanindzsa

Még sosem ettem amerikai palacsintát, a mai napig. Úgy gondoltam, ha már idáig vártam, ám legyen, próbáljuk ki, annyian istenítették. Engem azért ennyire nem vett le a lábamról. Végeredményül egy nagyon tömör, laktató (lehet, hogy a teljes kiőrlésű liszttől volt ilyen érzésem?) palacsintát fogyasztottunk el. Ennek ellenére, ez az a menü, ami nem mozgatja meg a fantáziám, mint egy pizza, vagy egy jó chillis bab, amiből bármikor bármennyit képes vagyok/lennék felfalni.

Hozzávalók:

  • 20 púpos ek. liszt (bűnözésként felét teljes kiőrlésű liszttel is helyettesítheted)
  • 10 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 ek. kristálycukor
  • csipetnyi só
  • reszelt citrom héja

1_4.jpg

 

A lisztet szitáld egy tálba, hogy jó laza legyen. Mivel szeretem a teljes kiőrlésű lisztet, ezért fele-fele arányban használtam a finom- és teljes kiőrlésű lisztből. Így a tészta kicsit nehezebb lesz, de kevesebbet fogsz enni belőle J A liszt-mixhez keverd a sütőport és ízlés szerint a sót.   Tűzhelyen olvaszd fel a vajat, majd öntsd a lisztes keverékhez a langyos tejjel együtt. (A tejet is melegítsd fel a vajjal egy időben, természetesen külön edényben). Ha a vajat csak szobahőmérsékletem hagyod puhulni és úgy vagdosod a lisztbe, és dolgozod el, egészen más lesz a tészta textúrája.

Ezután üsd bele a tojásokat. Vigyázz arra, hogy a forró vajjal ne érintkezzenek a tojások, mert a végén rántotta lesz belőle. Reszeld bele egy citrom héját, mert úgy sokkal ízletesebb lesz. Keverd csomómentesre a tésztát egy szilikon habverővel, majd tedd a hűtőbe negyed órára.

2_2.jpg

 

Kenj ki egy serpenyőt olajjal, miután felhevítetted, süsd ki a tésztát. Kisebb adagokat használj, mint a palacsinta esetében, mert tömörebb az amerikai verzió. Süsd mindkét oldalát, amíg aranybarnára nem sül. Az egyik oldalát 2 percig, a másikat 1 percig.

Ha szereted a juharszirupot, természetesen ízesítsd azzal, de nekem a nutellás-banános-tejszínhabos verzió is bejött. A tetejére szórj egy kis fahéjat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sós muffin - Sajtos-sonkás-hagymás

Elkészítettem életem első sós muffinját. Ha van valami, ami jobb az édes muffinnál, az a sós. Vicc nélkül. Amíg a srácok meccset néztek, gondoltam meglepem őket valami finomsággal. A biztonság kedvéért sütöttem édeset is – sima és csokis tésztával – és végezetül a sósat. Nem is gondoltam volna, hogy ez ennyire finom. Ízesítésnek a sonkás-hagymás-füstöltsajtosat választottam. Kellően füstös íz.

Hozzávalók

30dkg liszt
2 pohár Activia joghurt
1 dl tej
fél dl olaj
2 tojás
1 púpos teáskanál só
1 zacskó sütőpor
10dkg gépsonka
5-8dkg füstölt sajt
1 közepes fej vöröshgyma

A tojásokat alaposan felverjük, és hozzákeverjük a joghurtot, a sót és az olajat. A robotgépet vegyük közepes fordulatszámra és apránként kanalazzuk a tojásos alaphoz a lisztet és a sütőport.

Mérjünk ki egy kevés tejet és kis adagokban öntsük a tésztához.

1_127.jpg

A gépsonkát, a hagymát és a sajtot apró kockákra vágjuk össze, és forgassuk bele a kikevert tésztába.

2_83.jpg

A sütőt 180 fokra melegítsük elő és a muffinformákat muffinkapszlival béleljük ki, hogy a tészta ne ragadjon a formákba. Süssük aranybarnára.

Ha egy kevés tejfölbe mártogatjuk még finomabb.

3_45.jpg

 

Bögrés süti

Ez tipikusan az a recept, amikor a mérlegben lemerült az elem, vagy elemi kár érte a mérleget, mint ahogy ez időközönként elő szokott fordulni nálam. Eszközök hiányában, a vajat könnyű szerrel ki lehet mérni a fólián található csíkoknak megfelelően, vagy szimplán 10 dekás kiszerelésű teavajat kell venni.

A receptet az unokatesómtól kaptam, ami hatalmas népszerűségnek örvendett a köreinkben, ugyanúgy, mint a búcsúbuliján és nemzetközi vonalakon is, hiszen Jucus kiköltözött Finnországba, és ott is tarolt vele. 

Hozzávalók

10dkg Rama vagy teavaj

1bögre kristálycukor

2 tojás

1 bögre darált mák vagy dió

1 bögre liszt

1 bögre tej

1cs. sütőpor, fahéj
magozott meggy ízlés szerint

csokibevonó

0,5dl étolaj

tortabevonó csokoládé

vagy szimplán, az étolaj nélkül: Dr. Oetker tortabevonó

 

A tojás keverjük habosra a kristálycukorral, majd a szobahőmérsékletű vajat is adjuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, keverjük hozzá a száraz hozzávalókat. Először a lisztet, majd a mákot vagy a diót és a sütőport, valamint ízlés szerint a fahéjat is. A bögre tejről se feledkezzünk meg.

Ha szeretitek a meggyet, akkor csöpögtessetek le annyit, amennyit fel szeretnétek használni, és fakanállal keverjétek a tésztába.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a kikevert tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre a tésztát.

Végezetül, ha a tészta megsült és kihűlt, olvasszuk meg a Dr. Oetker tortabevonóját, amit ét és tejcsokis, 100g-os kiszerelésben is kapható. (http://www.shopmania.hu/etel/p-dr-oetker-tortabevono-100g-et-premium-2561741). Hagyjuk megdermedni a csokit, majd utána fogyaszthatjuk. Ez a módszer kevésbé macerás, mintha az étolajat a csokoládéval olvasztjuk fel.

 1_124.jpg

Isteni!

 

Ország tortája - Remake

Tegnap anyukám hívta a férjem, hogy nagy feladat vár ma ránk. Nagy duzzogva, de ismét ország tortáját kell készítenünk. Viszont, mivel elég nagy a család, ha családi mókázásról, köszöntésről beszélünk, akkor nem lenne elég a szimpla adag torta, ezért kicsit növelni kellett a mennyiséget. Mondjuk egy másfélszeresre. Bennem van a félsz, hogy még ez sem lesz elegendő, jobban jártunk volna, ha kétszeres adagot készítünk. Most nem a hagyományos körtortát sütöttük meg, hanem tepsivel próbálkoztunk. Egy hiba volt, nagyobbal kellett volna. De ehhez a mennyiséghez a kb. 23x30-as tepsi elegendő lesz. Ha ügyesek vagyunk, kb. 24 szeletet tudunk belőle villantani. Negyed órát adok az életben maradásáért.

Hozzávalók

Tészta

18 tojásfehérje 
50dkg kristálycukor
30dkg darált mák + kb. 5-10dkg darált mák a torta bevonásához
15dkg porcukor
12dkg édes morzsa
20dkg hámozott, reszelt alma
3 citrom reszelt héja

Krém

1.3l tej
25dkg kristálycukor
3 csomag vaníliás pudingpor vagy 15dkg keményítő
6 tojássárgája
fél vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliáscukor
50dkg min. 30%-os tejszínhab

Almatöltelék

70dkg hámozott, reszelt alma
9dkg teavaj vagy margarin
9dkg kristálycukor
2g őrölt fahéj (Lucullus)
1 púpos evőkanál zselatin
2 citrom leve

Először reszeljük le az almát, és daráljuk meg a mákot. Mivel a mák zsíros, ezért szükséges hozzá porcukrot is adnunk miközben daráljuk. Mérjük ki az édes morzsát, és keverjük össze a mákot, a morzsát, az almát, és a reszelt citromhéjat.

1_121.jpg

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd ha betesszük sülni a tésztát vegyük vissza 180 fokra  és  állítsuk légkeverésesre. Kb. 20-25 perc alatt megsül.

Ha a hőfokot beállítottuk, kezdjük el elkészíteni a tésztát, verjük fel a tojásfehérjét. Ezt követően apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot és olyan keményre verjük, hogy a hab ne csöppenjen le a keverőfejről.

Ha a hab elkészült, a mákos masszát keverjük bele széles mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze.

Annak ellenére, hogy most nem csatos tortaformát használunk, hanem tepsit, ugyanúgy ki kell bélelnünk sütőpapírral, hogy a tészta ne ragadjon le. Sülés közben ellenőrizzük hústűvel, hogy megsült-e már a tésztánk. Ha nem ragad, akkor rendben vagyunk, kiszedhetjük. Fogjuk meg a sütőpapír négy sarkát és egy deszkára fordítsuk le a tésztát. Szedjük le róla a sütőpapírt, hogy a gőz el tudjon távozni, és ne essen össze a tészta.

3_43.jpg

Mivel 6 lapot kellene sütni a tortához, az egyszerűség kedvéért – és feltéve, ha elég ügyesek vagyunk – 2 lapot süssünk, majd 3 egyenlő részre vágjuk szét. Ha nem vagyunk elég bátrak, akkor 3-at készítsünk és akkor csak 2 felé kell vágni a lapokat.

A krémhez egy kevés tejet, a keményítőt vagy a pudingport és a 6 tojás sárgáját keverjük csomómentesre. A maradék tejet forraljuk fel folyamatos kevergetés mellett a cukorral és a vaníliarúd kikapart belével. Vaníliarúd hiányában, 1 csomag vaníliáscukrot öntsünk hozzá. Apránként adagoljuk hozzá a keményítős tojásos masszát, és további kevergetés mellett főzzük sűrűre. Nekem az egyszerűség kedvéért a pudingporos megoldás szimpatikusabb. Ízben nincs sok különbség, és az mindig van otthon, a keményítővel ellentétben.

Ha a krém kihűlt, verjük keményre a habtejszínt, olyannyira, hogy megálljon a kanálon a hab. A tejszínt és a krémet robotgéppel keverjük homogén állagúra, majd tegyük félre.

Az almás tölteléket készítsük el, amíg a vaníliás krém hűl. Reszeljünk le a hámozott almát, és vajon pároljuk meg, fahéjjal, cukorral és a citromlével. Azért locsoljuk meg a facsart citromlével, hogy ne barnuljon meg az alma. Egy púpos evőkanál zselatint fél deci vízzel keverjünk csomómentesre, forraljuk fel, majd keverjük bele az almás töltelékbe. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

MEGJEGYZÉS: Használjunk jó minőségű őrölt fahéjat, eddig a Lucullus vált be a legjobban. De olyannyira, hogy zsigerből az alaprecept mennyiségét vettük alapul és szoroztuk a másfélszeresére, és az almába kevertük a 9 gramm fahéjat. Amit azzal a lendülettel dobhattunk is a kukába, ahogy beletettük. Ha gyengébb minőségű a fahéj, akkor használhatunk hozzá 4-6 grammot is, ám csak apránként adagoljuk hozzá, nehogy úgy járjatok, mint mi és közel 1 kiló alma szagolja alulról az ibolyát. Ezért, ha a Lucullus fahéját használjátok, elegendő a 2 grammos mennyiség. 

4_28.jpg

Visszatérve a tésztához, már csak meg kell tölteni a krémmel, pihentetjük és elpusztítjuk.

A tésztát 6 lapra vágjuk szét, majd kezdjük el megtölteni. Az almás krémet 2 részre, a vaníliásat 4 egyenlő részre osszuk szét. 3 réteg vaníliás és 2 réteg almás krémet kenünk a lapok közé.

Az első lapot a vaníliással kenjük meg, méghozzá olyan vastagságúra, mint amilyen vastag a tésztánk. Erre helyezzünk egy újabb tésztalapot, majd kenjük meg a kihűlt almás töltelékkel, és borítsuk be egy újabb lappal. A rétegezést egészen odáig folytassuk, amíg csak egy adag vaníliás krémünk marad a torta bevonásához.

Ha a krémmel bevontuk a tortát, utána az oldalát és a tetejét is szórjuk meg darált mákból. Pogácsaszaggatóhoz hasonló kiszúrót használhatunk sablonnak, így szép formában tudjuk megszórni a tortát.

Lustaság fél egészség, ezért most nem díszítettem almával, hanem a tetejét megszórtuk darált mákkal. Nagyon helyes lett :)

5_9.jpg

A legjobb, ha egy teljes éjszakát hagyjuk összeérni az ízeket, de ha türelmetlenek vagyunk, akkor legalább egy 3-4 órát adjunk neki, mielőtt a hurrikán végig seper az asztalon. :)

Utóirat: több, mint a fele megmaradt, mert hatalmas lett a krém miatt. A vércse társaság ellenére is :) (Ha ezt a csajok meghallják...)

6_6.jpg

Pite 5. - Citromkrémes-habos pite gurulós málnával

Egy kis különlegesség a hosszú hétvégére. Nem fog csalódást okozni :)

Alapanyagok:


Tésztához:

350g finomliszt (ha ragad a tészta gyúrás közben, akkor rakj még hozzá egy keveset), 200g hideg kockára vágott vaj, 100g porcukor, 2 nagy tojás sárgája (fehérjéd rakd félre a habhoz), csipetnyi só.

Töltelékhez: 

1. citromkrém: 6 tojás, 6 közepes citrom, 150g vaj, 300g kristálycukor, 1 tk. zselatin
2. 2 egész tojás és 2 tojás sárgája ( a 2 fehérjét a habhoz tegyük félre)
3. 150-200g olvasztott, lecsepegtetett málna, díszítéshez használjunk fagyasztottat (gurulós)

Habhoz:

4 tojás fehérje, 140g porcukor

A lisztet, a sót és vajat dolgozzuk össze kézzel. Ha összemorzsoltuk, adjuk hozzá a cukrot, majd egyesével a tojás sárgáit. Ha összeállt, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Egy kör alakú piteformát béleljünk ki sütőpapírral, majd az ujjainkkal nyomkodjuk el egyenletesen a tésztát. Rakjuk a hűtőbe 30 percre. 


Miután pihent fél órát a hűtőben, (180fokon légkeveréses, villany 200fok - 15 percig süssük úgy, hogy sütőpapírra rakjunk babot - hogy ne púposodjon fel a tészta - majd szedjük le a sütőpapírt és a babot, majd 15 perc alatt süssük aranybarnára a tésztát, A széleit ízlés szerint levághatjuk. 


Közben keverjük ki a tölteléket az alábbiak szerint:


Citromkrém:

Reszeljük le a citrom héját, facsarjuk ki a citromok levét. (rostot ne rakjuk bele). Vízgőz felett olvasszuk fel a vajat, verjük fel külön a tojást és apránként adagoljuk az olvadt vajhoz, a cukorral és a citromlé/héjjal együtt. Közben egy teáskanál zselatint egy kevés vízben olvasszunk fel, majd ha folyékonnyá vált, keverjük bele a sűrűsödő citromkrémbe, hogy még sűrűbb legyen. Hagyjuk kihűlni a krémet. Elegendő, ha langyos.

Ha ezzel megvagyunk, öntsük egy serpenyőbe, vagy egy lábosba a citromkrémet, a tojásokat verjük fel egy külön edényben, majd folyamatosan kevergetés mellett lassan melegítsük fel a citromkrémet, és adagoljuk hozzá a felvert tojásunkat. Kb 10 percig közepes lángon főzzük, hogy még sűrűbb állagú legyen. 

1_34.jpg

Verjük fel a fehérjéket, amíg teljesen kemény nem lesz (szinte ki sem esik az edényből), majd két részre osztva adjuk hozzá a cukrot. 

2_22.jpg
A kihűlt a tészta, a málna 2/3-át egyengessük el a tésztán, ezután a citromkrémmel töltsük fel a pitét. Ha ezzel megvagyunk, akkor a habot egyenletesen osztassuk el a krémen, és egy tortasimító lapáttal húzzunk kis csúcsokat a habból. Ha ezzel megvagyunk, akkor a sütőbe (180 fok légkeveréses) 10 percre rakd vissza, hogy kicsit megbarnuljon. Ha elkészült, néhány órára rakd a hűtőbe, különben bármennyire is szép, teljesen szét fog folyni (én ebbe a hibába estem). Sőt, a piteformából se szedd ki, mert megtörik a tészta. A sütőpapír miatt nem fogja a kés megsérteni az edényt). Fogyasztás előtt fagyasztott málnával díszítheted.

3_9.jpg

Pite 4. - Szilvás bakewell pite

Egy régi kedves ismerősöm posztolta tavaly nyáron ezt az isteni műremeket, amit olyannyira megszerettem, hogy már jó néhányszor megcsináltam. Bár az elmúlt hónapokban hatalmas fejtörést okozott a recept, hogy honnan is szereztem, mert a képeket megtaláltam, de nem villant be, mi alapján is készítettem el. Aztán hosszú hónapok után, végre találtam egy képet a FB oldalamon, hivatkozva, hogy ki az ötletgazda, és a receptet megtaláltam a levelezésünk alatt.

Íme egy újabb pite, most az édes sorozat következik, ezek közül is a szilvás.

Hozzávalók:

Tésztához:

 170 g liszt, 40 g porcukor, 90 g kockára vágott vaj,1 közepes tojás sárgája, fél citrom leve.


Töltelékhez:

Fél kiló félbevágott, kimagozott szilva, 170 g cukor, 120 g szobahőmérsékletű teavaj, 2 egész tojás, 150 gramm darált mandula, 60 g mandulapehely.


A lisztet és a porcukrot a vajjal átmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és a citromlevet. Jól összegyúrjuk, ha ragad, kevés liszttel korrigáljunk, majd fóliába csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe.

1_35.jpg
190 fokra melegítsük elő a sütőt, béleljük ki a tésztával a tortaformát (mivel a tésztánk vajas, ezért nem kell sem vajjal kikenni a formát, sem sütőpapírral kibélelni), tegyünk bele sütőpapírt és szárazbabot majd 10-12 percig süssük elő, míg aranybarna nem lesz. Tegyük félre és vegyük le a sütőt 180 fokra.


A szilvát közben 55 g cukorral főzzük 10 percig, ízesítsük egy kis fahéjjal, míg megpuhul. Csepegtessük le, hagyjuk kihűlni és terítsük szét a tésztán.

2_23.jpg

Keverjük ki a maradék cukrot a vajjal, míg habos nem lesz, egyenként verjük bele a tojásokat és az őrölt mandulát. Simítsuk el a tölteléket a szilvákon és szórjuk meg a mandulapehellyel. Süssük 50 percig, míg megszilárdul.

3_10.jpg

Mexikói rizs

Aki szereti a rizst, és már unja a szokványos ízesítést, érdemes ezt a kis különlegességet is kipróbálni. Akár köretként, akár magában is fogyasztható, akár mint egy ludas kása. Nekem nagyon bejött, annak ellenére, hogy nem vagyok egy nagy rizses. Ripsz-ropsz elkészül, szóval időhatékony is. Mindössze 15 percre van hozzá szükség.

Hozzávalók (4 fő részére)

250g rizs – ha lehet jázmin
(jázmin rizs esetében 1.7es szorzóval adjunk hozzá vizet, a 2xes szorzó hiedelmével ellentétben)

kevés olaj
2 gerezd fokhagyma
(metélőhagyma)
1 kiskanál paradicsompüré
fél lime leve

Az alap hasonlóan készül, mintha pörköltalapot készítenénk, bár ebben sem vöröshagyma, sem paprika vagy paradicsom nincs.

Egy kevés olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, vékonyan karikázhatunk rá metélőhagymát. jöhet á a paradicsompüré, majd egy csipetnyi só.

1_114.jpg

A rizst adjuk a „pörköltszerű” alaphoz. Akkor jó a rizs, ha látjuk, hogy a szemek fehéredni kezdenek. Öntsük fel vízzel! Ne kétszer annyival, csak 1.5-1.7szeres szorzót használjuk, figyeljük meg, bőven elegendő lesz :)

2_76.jpg

Hagyjuk, hogy a víz felforrjon, majd vegyük le alacsony hőfokra a lángot és fedjük le. Ne kavargassuk, hiszen a rizsszemeket összetörjük ezáltal. Ha késztetést érzünk, inkább rázzuk meg. Ha lefedtük, húzzuk le a tűzről és hagyjuk egy 25-30 percet állni. Ez idő alatt teljesen magába szívja a vizet és már fogyaszthatjuk is.

3_39.jpg

Egy kis fanyar íz miatt, facsarjuk rá egy fél lime levét.

Ha meg szeretnénk bolondítani, akkor néhány garnélarákot pucoljunk meg, és pirítsuk rózsaszínre vajon. Ezt is belekeverhetjük a rizsbe. Ez viszont feltétlenül kívánja a limeot :)

 

 

Mustáros csirkemell

A hétvége igazi szupersztárja a mustáros hús volt. Mostanában egyre kevésbé szeretem a hétvégéket, mert össznépi „falatozásba” torkollik. Aki ismeri a családunkat, az tudja, hogy ez leginkább a mértéktelenséget foglalja magában. Természetesen most feltennék a kezüket, hogy fiam én nem kényszerítettelek, hogy egyél abból a süteményből/húsból még egy szeletet, mikor diétázol stb., de hogy lehet ezeknek ellenállni? Főleg szerencsétlen személyemnek, aki mindennek ellent tud állni, csak a kísértésnek nem. Bár ez mára már csak a finomságokra korlátozódik. Ez most hála istennek a kevésbé egészségtelen kategóriába tartozik. És egy natúr vegyes salátával együtt mennyei. Ma alig bírtam betelni vele. Ismétlését kiabál.

Hozzávalók

1 csirkemell

bors
(vagy csirke fűszerkeverék)
mustár
olaj

A csirkét a szokásos módon felvágjuk, először hosszában, majd keresztbe is. Fűszerezzük be, majd egy kevés olajba ízlés szerint kanalazzunk mustárt és jól keverjük össze. Utána, mintha paníroznánk, forgassuk bele a befűszerezett hússzeleteket. Ha van időnk hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

A serpenyőnket  forrósítsuk fel, de nem szükséges olajat használnunk, ugyanis a húst olajos pácba forgattuk már korábban. A hú mindkét oldalát, 3-3 percig süssük kérgesre. NE forgassuk közben, mert úgy nem sül át rendesen.

Nagyi kedvence 16. - Gesztenyés kifli

A családunk hölgy tagjai minden szerénység nélkül marha jól sütnek-főznek. Megint egy egyszerű, olcsó és finom receptet osztok meg Veletek. Karácsonykor, vagy ha a nagynénémnél van valami apropó, ez a süti sosem hiányozhat. Mint a borsó és a héja, valahogy ha ott vagyunk, számomra nincs ünnep gesztenyés kifli nélkül. Egy adag nem adag alapon, legalább két adagot szoktam csinálni belőle. Ezt kivételesen nemcsak finomlisztből csináltam, hanem 1/3-át teljes kiőrlésű liszttel helyettesítettem.

Hozzávalók

35dkg liszt
1 kocka Rama
1 tojás
2dl tejföl
csipetnyi só

500g gesztenyepüré

1 tojás a kifli megkenéséhez

A lisztet a hideg feldarabolt vajjal gyorsan összedolgozzunk, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és egy hangyányi sót. Ha a tésztának homogénre gyúrtuk, tegyük be a hűtőbe állni hagyni, kb. egy fél órára.

2_17.jpg

Ezek után a tésztát 2-4 egyenlő részre daraboljuk fel, majd kör alakúra nyújtsuk a tésztánkat. Két sütőpapírlap közé rakva könnyen ki tudjuk nyújtani, és akkor plusz lisztet sem kell hozzáadni. 2-3mm vékonyságúra nyújtsuk ki (köralakúra) majd vágjuk fel 8 darabba. A háromszög alakú tésztánk legszélesebb végére helyezzünk egy darab gesztenyét, melyet a pürénkből vágtunk le, majd tekerjük fel kiflivé.

1_26.jpg

Közben izzítsuk be a sütőnket, 180 fokra. amíg előmelegszik, a kifliket töltsük meg és tekerjük fel, majd az elkészült kiflik tetejét kenjük meg egy tojással. (Nyugodtan használjuk fel a sárgáját és a fehérjét is).

3_7.jpg

Ha édesszájúak vagyunk, szórjuk meg a tetejét porcukorral miután kihűlt.

 4_5.jpg

Feketeerdő torta

Egyre jobban belelendültünk a torta készítésbe, így a következő mutatvány a feketeerdő torta volt. Egy szülinapi meglepetés részeként készült, nem a hagyományos, hanem laktózmentes tejszínből készült. Tapasztalatunk az, hogy kevésbé lehet szépen eldolgozni, és kemény habbá verni, mint a hagyományos tejszínt. A torta elkészítése nem az én érdemem volt, így megint egy idegen tollal ékeskedem :) Méghozzá Gáboréval.

Tésztához:

5 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dkg kakaópor

Töltelékhez:

1 zacskó vanília pudingpor
1 üveg konzerv meggy
8 dl tejszín
szükség esetén habfixáló
0,5 dl cseresznye pálinka, vagy sherry brandy

 A tésztához:

A tojásokat ketté választjuk. A sárgáját a cukor egy harmadával felverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ezután a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Az átszitált lisztet a kakaóporral összekeverjük. A sárgáját a fehérjével összekeverjük, majd keverő lapáttal a kakaós lisztet belekeverjük. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 26-os tortakarikába töltjük és 180 celsius fokon kb 15 perc alatt készre sütjük.

2_72.jpg

Töltelék:

 A krém készítése előtt a meggyet lecsepegtetjük és kiválasztunk 16 szemet a díszítéshez. A meggy levével – amibe beleöntöttük a pálinkát vagy a brandy-t – megfőzzük a pudingot, majd beleforgatjuk a maradék meggyet Miután kihűlt a torta, illetve a puding, a tortát három részbe vágjuk.

1_110.jpg

Két karikára egyenletesen elosztjuk a pudingot.

A tejszínt kemény habbá verjük (figyeljünk arra, hogy a tejszín hideg legyen, ha nem akar a hab megkeményedni, használjunk habfixálót, akár 2-3 csomaggal is), majd rákenjük a pudingra. Figyeljünk arra, hogy maradjon tejszínhab a torta bevonására is. Ezután összerakjuk a tortalapokat és kívülről bekenjük habbal, majd díszítjük a maradék meggyel 

3_37.jpg

Javaslat: bármennyire is kívánjuk a tortát, ne essünk neki azonnal hanem a hűtőben hagyjuk dermedni, és az ízeket összeérni.

Annak ellenére, hogy nem igazán  szeretem, egész jól sikerült, Sőt!

4_26.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil