Fincsa-nindzsa

Házi áfonyás briós

2012. december 23. - fincsanindzsa

A  brulée magában fogyasztva is király, de a briós még megdobja az ízét, főleg az áfonyával. Mivel kelt tésztát ritkán csinálok, nagyon kíváncsi leszek, hogy sikerül.

Hozzávalók

35dkg liszt
4 tojás sárgája (+1 tojás a kenéshez)
4dkg élesztő
2.25dl tej
5dkg vaj
8dkg kristálycukor
3dkg vanlíiáscukor
8dkg vörönyáfonya
3dkg szeletelt mandula
csipetnyi só

Az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukorral és a tejjel, majd lefedve hagyjuk pihentetni.

7_6.jpg

A lisztet, a tojást, a cukrot, a vaníliáscukrot, valamint egy csipetnyi sót dolgozzunk össze. A vajat olvasszuk meg, majd adjunk a lisztes keverékhez. Ha az élesztős kovász már megkelt, keverjük a tésztánkhoz, alaposan dolgozzuk össze, hogy rugalmas állaga legyen, Ha nyúlós, szórjunk hozzá egy kevés lisztet.

Forgassuk bele a kimért áfonyát és szeletelt mandulát is, majd meleg helyen kelesszük kb. 45 percen keresztül.

6_9.jpg

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztából mandarin méretű gombócokat formáljunk, kenjük meg a tetejét a felvert tojással, majd a sütőben kb. 30 perc alatt süssük aranybarnára.

5_14.jpg

 

Póréhagymás burgonyakrémleves

Imádom a krémleveseket és amikor ezt megláttam, beleszerettem és azonnal el akartam készíteni. Nem gondoltam volna, hogy isteni lehet ez. Így gyorsan megszületett az ötlet, hogy ez lesz a karácsonyi leves. Nagy előnye, hogy az egész procedúra 30 percig tart.

Hozzávalók

10dkg vaj
2 szép szál póréhagyma
1 kiló krumpli
3dl tejszín
1l zöldségalaplé (+ 3-4dl, ha másnap fogyasztjuk, mert besűrűsödik.)
só, bors

1_131.jpg

Hámozzuk meg a krumplit, kockázzuk fel és főzzük félig készre sós vízben. Közben a póréhagymát tisztítsuk meg, ha nem szép a külseje, szedjük le a feleslegessé vált részeket. Ezután karikázzuk fel és vajon pirítsuk üvegesre.

2_87.jpg

Zöldségalapléhez én húsleveskockát használtam, mert bevallom őszintén, hogy életemben nem főztem még húslevest, így az alaplevet sem tudom elkészíteni, szégyen és gyalázat. 2 kocka mehet a liter vízhez. Ezt forraljuk fel, majd tegyük félre.

Közel egy időben fog elkészülni a hagyma és a krumpli is, így azokat egy nagy lábosban keverjük össze, adjuk hozzá a tejszínt, majd kezdjük el botmixerrel pürésíteni.

4_33.jpg

5_12.jpg

Apránként öntsük hozzá a zöldségalaplevet is, majd forraljuk fel. Sóval, borssal ízesítsük, majd melegen, pirított kenyérkockákkal, reszelt sajttal tálaljuk.

Isteni, ebből nem lehet eleget enni.

Megjegyzés: másnapra főzelékszerűen besűrűsödik, és ha felmelegítjük, akkor kb. 3-4deci zöldségalaplevet adjunk még hozzá, hogy ismét fogyasztható állapotba kerüljön. Apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg legyen!

 6_7.jpg

Libamáj brulée házi áfonyás brióssal

Tegnap gyönyörű libamájat sikerült beszereznem, de az alapötletet a brulée készítéséhez a lakáséttermi látogatásunk adta a Magos-Jenei párosnál (http://www.budapesti-lakasetterem.hu/galeria/lakasetterem/capriccio_lakasetterem.html). Ez volt az első lakáséttermi élményem, de nem hiszem, hogy az utolsó. Nagyon hangulatos, akár baráti társasággal, kollégákkal, vagy csak párban ellátogatva. Kiváló ajándék is lehet, ha kedveskedni szeretnénk valakinek, hiszen nem egy hétköznapi vacsorameghívásról beszélünk.

A piacon egy őrült sor kivárása után megkaparintottam a csodálatos alapanyagomat, amire már nagyon vágytam. A libamájat aranyáron mérik, nemcsak képletesen értve. Érdemes körülnézni, hol mennyi, hiszen 7 és 9000 forint között adják kilóját. A piacon frisset kb. 7 ezerért be tudunk szerezni, azonban a fagyasztott kilónkénti ára a Metroban 9 ezerrel rúgott.

Készítek hozzá mini brióst is, aminek a tésztájához aszalt vörösáfonyát keverek, és melegen tálalom a brulée-hez, amit legalább egy éjszakán át dermesztek a hűtőben. Tegnap este a brulée-t már megcsináltam, ma a briós vár már csak rám. Karamellizálni pedig csak szigorúan fogyasztás előtt :)

A legtutibb szufléformát a múlt héten a Kikában találtam, nagyon olcsón és nagyon helyeseket. Úgyhogy vettem is néhányat, mert úgy gondoltam a meglevő hat az édes kevés.

Az általam javasolt mennyiségből 8-9 szuflés formányi adag készül.

Hozzávalók

35dkg libamáj
5 tojás sárgája
1.5dl tejszín
1.5dl tej
3ek. konyak
só, bors
½ gerezd fokhagyma
barnacukor

1_130.jpg

A libamájat kockázzuk fel kb. 2 centis nagyságúra. A tojásokat válasszuk szét – a fehérjét akár püspökkenyérhez is fel tudjuk használni.

Mérjük ki a tejszínt, a tejet és a konyakot is.

Vegyünk egy mély edényt, amibe a libamájkockákat tegyük. Adjuk hozzá a tojássárgákat, és a tejszínt valamint a konyakot is öntsük hozzá, majd botmixerrel kezdjük el pürésíteni. Apránként öntsük hozzá a tejet is, végezetül pedig ízesítsük: sóval, egy kevés borssal, valamint egy csepp fokhagymát is zúzzunk hozzá.

2_86.jpg

A sütőnket melegítsük elő 140 fokra.

Közben készítsünk elő egy tepsit, engedjük 1/3 részig vízzel, vajazzuk ki a szuflé formákat, majd állítsuk bele a vízmedencébe. A szufléformákat ¾ részig töltsük meg a libamájhabbal.

3_48.jpg

Ha a sütő már meleg, tegyük be sülni. A szufléforma méretétől, és a sütő erősségétől függően kb. 35-45 percre lesz szükség. Akkor lesz jó, ha kicsit szilárdabb, mint a creme brulée, ergo  már a közepe sem remeg.

Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Fogyasztás előtt szórjuk meg barnacukorral és karamellizáljuk rá a tetejére. Ha van zsebsárkányunk hozzá, azaz hétköznapi nevén karamellizáló pisztoly, az a legjobb. Amíg nem szreztem be egy ilyen masinát, addig az előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt megkaramellizálódott a cukor.

Nagyon finom, ha kelt, omlós kaláccsal, molnárkával, vagy jelen esetben brióssal fogyasztjuk. Az áfonya különösen kiemeli a máj ízét.

 4_32.jpg

Kakukkfüves almachutney

Méltó párosítása a lazacsteaknek. Az egész menüt, ha a zöldborsószuflét is elkészítjük hozzá, röpke egy óra alatt elkészíthető.Az almachutney talán a „lebonyolultabb” része a mai menünek, mert a karamellre figyelni kell, de egyéb extrával nem fogunk találkozni.

Hozzávalók

10dkg kristálycukor
1dl víz
1 citrom leve
2 alma
kakukkfű (friss vagy morzsolt, szárított)

A kristálycukrot karamellizáljuk. Ha nem barnacukrot használunk, akkor ne kevergessük, mert különben csomóssá válik. Néha rázogatni lehet, hogy ne égjen le. Az almát kockázzuk fel, majd a citrom levét facsarjuk rá, hogy ne barnuljon meg. Tegyük rá a már barnára karamellizálódott cukorra, forgassuk vele össze. Jöjjön utána a víz, amit el kell főzni róla. Majd morzsoljunk bele száraz kakukkfüvet, ám ha van otthon friss, akkor néhány szálról a leveleket szedjük le és vágjuk apróra, majd keverjük a szószba.

4_22.jpg

Főzzük addig, amíg a víz kb. fel már elfőtt és sűrűvé válik a szósz. Ha a tűzről leszedjük, akkor tovább fog sűrűsödni.

Figyeljünk rá, ne főzzük túl sokáig, mert a cukor ha megég, keserűvé válik. 

A lazac mellé tálaljuk köretként. 

5_8.jpg

Lazacsteak vajas tésztába göngyölve

Már biztosan mindenki karácsonyi lázban ég, ezért most már épp itt az ideje, hogy előkészítsük az ételeket. Még holnap kora délutánig nyitva tartanak a piacok - legalábbis Budapesten - így az utolsó pillanatban is be tudjátok szerezni, ami szükséges. 

Nekem reggel 7kor az első utam a piacra vezetett, ahol az elkövetkező néhány napra beszereztem azokat a halalak, amivel dolgozni fogok. Már kitaláltam egy menüt karácsonyra, de mivel 25.-étől családlátogatásban leszünk, ezért már ma este előkarácsonyi vacsit tartunk, hogy mindent végig tudjunk főzni. 

És akkor a jó öreg lazac egyik változatával kezdeném. Nem jelent egy erőpróbát,gyorsan elkészül, mert rövid a sütési ideje. Kell ennél több?

Hozzávalók

80dkg lazacfilé

citromlé
olaj

3 csomag Tante Fanny gyors levelestészta

 A lazacot készítsük el steaknek, vágjuk kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre, majd sózzuk meg alaposan. A bőrét ne szedjük le, csak akkor, amikor már megsült.

Egy pár csepp olajat kanalazzunk a forró serpenyőbe, majd a lazacfilé bőrös felét süssük meg először. Ezt követően a lazac másik oldalát is süssük további kb. 45 másodpercig. Most nem az a cél, hogy teljesen átsüssük a filéket, hanem csak elősütjük. Csepegtethetünk rá egy kevés citromlevet is. Ha megsült, a bőrét még forrón szedjük le.

1_106.jpg

Ha nem akarunk leveles tészta gyúrásával bajlódni, akkor a legjobb a Tante Fanny előhűtött tésztája. Fektessük az asztalra, mint egy fekvő A4-es lapot, és vágjuk ketté, hogy két A5-ös lap méretű tésztát kapjunk végeredményül. Fordítsuk el, fekvő helyzetbe és egy-egy kisütött lazacot helyezzünk a tészta alsó egyharmadának a közepére, tojással kenjük meg a tészta széleit, hajtsuk be először jobbról, majd balról. Kezdjük el feltekerni a tésztát, majd ha szükséges, a tészta tetejét is kenjük meg tojással, ami kiváló ragasztóként szolgál, így a sütőben a tészta egy batyuként simul a lazacra. Szórhatunk a tetejére durvára vágott pisztáciát, vagy szezámmagot.

A sütőnket 180 fokra melegítsük elő, majd 10-15 perc alatt süssük a tésztát aranybarnára.

Friss salátával, vagy a korábbiakban kiposztolt kakukkfüves almachutney-val tálaljuk. Talán a vajas tésztába göngyölve még finomat és jól eső az almachutney. Én legalábbis imádom.

 2_68.jpg

 

Karácsonyi menüjavaslat

Eljött a várva várt karácsonyi készülődés utolsó napja. Várhatóan mindenkinek vannak kész ötlete a fejében, illetve a hozzávaló alapanyagokat be is szerezte a megfelelő helyeken. Azonban mindig akad olyan, aki az utolsó pillanatban változtat, vagy még be sem vásárolt. Szóval az ő figyelmükbe ajánlanám az elkövetkező blogbejegyzéseket. Van olyan is, amit csak holnap fogok elkészíteni, így azt később fogom feltölteni.

De nézzük is miket terveztem az elkövetkező napokra? Természetesen nem kell mindet megfőzni / megsütni, de néhányat feltétlenül érdemes kipróbálni.

És hogy mit is készítünk? Mert nem egyedül vetem bele magam a gasztrokonyhába :) Lesz olyan is, hogy két verzióját töltöm fel az ételnek, - például bejgli - egy vajas és egy zsíros alapú receptet, hiszen mindenki mást szeret. Én speciel a zsíros, anyukám féle bejglit szeretem a legeslegjobban. Azt nem überelheti semmi sem.

Előétel

Libamáj Brulée házi áfonyás brióssal

Leves

Póréhagymás burgonyakrémleves

Főétel

Vajas tésztába göngyölt lazassteak

Lazacsteak almachutney-val és/vagy zöldborsószufléval

Afrikai harcsa garnélarák szószban

Sült lazac paradicsommal

Sütemény

Diós és  mákos bejgli

Karácsonyi kenyér, vagy közismertebb nevén Püskökkenyér

 Merry Christmas.jpg

Saláta

Még ilyen light-os felkészültséget igénylő receptet sem raktam fel :) Íme a nyúltáp összetevői, ám a vegák kihagyhatják belőle a húst vagy a halat:

Hozzávalók


1konzerv kukorica
3 paradicsom
1 közepes méretű lilahagyma
1/2 kígyóuborka
1/2 fej jégsaláta
1 californiai paprika
(csirkemell, tonhal) 

Hatalmas meglepetést okozva, a zöldségeket felkockázzuk, ez alól kivételt képez a jégsali, amit csak vékony csíkokra szelünk fel. 

Keverjük jó össze. Ha szeretnénk, fogyaszthatjuk hús mellé köretként, vagy tovább turbózhatjuk ééés:

Kockázzunk hozzá grillezett húst

vagy: tonhalkonzervet forgassunk össze vele;

vagy: daraboljunk fel különböző sajtokat;

vagy: csak szimplán öntsünk rá gránátalmaszószt, amit a török árusoknál lehet kapni;

vagy: maradjunk a hagyományos olivaolajnál :)

1_13.JPG

Fehércsokis-narancsos pohárkrém

Ez a mousse-ok második felvonása, a fehércsokis tejszínes verzió. Ez kicsit nehezebb és töményebb finomság, és picit tovább lehet vele bíbelődni, de minden fáradtságot megér. Egyszerűen lenyűgözött. Azért néhány problémám akadt. Leginkább a csokival. Így most kivételesen azt mondom, hogy kiváló minőségű, NEM táblás csokit kell beszerezni, mint mondjuk a Callebaut csokipasztillák. Én a bonbonozás miatt sztenderden az 5 kilós kiszerelésűt szoktam venni. emlékeim szerint még volt egy fél zsáknyi, de 10 dekányit sikerült kipréselnem csak a zsákból. Így Milka táblacsokival egészítettem ki. Hiba volt, ugyanis nem olvadt meg a csoki, hanem valamilyen fura masszát kaptam helyette, ami nem volt túl bizalomgerjesztő.  Nézzük csak, hogy is készül:

Hozzávalók (5 pohárnyi mennyiség)

4 tojás sárgája
8dkg kristálycukor
30dkg fehércsokoládé (Callebaut pasztilla)
5dl habtejszín
(1 csomag habfixáló)
3 narancs

1_7.JPG

A tojássárgáját a cukorral vízgőz felett melegítsük fel úgy, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Ha elolvadt, akkor robotgéppel habosítsuk fel, amíg le nem hűl.

2_10.JPG

A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd hagyjuk visszahűlni egy kicsit, és keverjük hozzá a tojáskeverékhez.

3_6.JPG

Reszeljük le a narancshéját, miután megmostuk, később pedig a narancsot karikázzuk fel, vágjuk le a héját, és kockázzuk apróra.  (Figyeljünk arra, hogy a narancs fehér része ne kerüljön a húsához, és csak és kizárólag mézédes narancsot használjunk fel.) A narancshéjat keverjük a csokis-tojásos krémhez, a narancskockákat tegyük félre.

Közben a hideg habtejszínt verjük keményre. Ha ez nem sikerül, egy csomag habfixálóval segítsünk rá.

Záró lépésként a tejszínt keverjük bele a csokikrémbe, majd töltsük félig az előre kikészített poharakat. Tegyük a hűtőben legalább 1, de inkább 2 órát dermedni, így a narancskockák nem süllyednek el a krémben.

4_6.JPG

Amikor egy kicsit megdermedt, a krém teljes felületét szórjuk meg alaposan a naranccsal, és ha maradt még a krémből, egy újabb réteget öntsünk rá.

Hogy a pohár széle ne legyen teljesen krémes, ezért egy tölcséren keresztül kanalaztam a krémet a pohárba.

Javasolt fogyasztás: Egy éjszakát hagyjuk állni a hűtőben.

 5_1.JPG

 

Gyömbéres-lime-os csokimousse

A hetet a desszerteknek szánom, méghozzá finomabbnál finomabb és különlegesebb édességeket fogok mutatni Nektek.

Tiszta izgatott vagyok, ugyanis holnap vendégek jönnek hozzánk. Méghozzá számunkra egy különleges kis csapat. Akik az esküvőnkön fotóztak.

Gondoltam végre ismét kipróbálhatok egy újdonságot, aztán kettő lett belőle, így két különböző desszertet készítettem. mindkettő csokis, csak az egyik csokis alapú tojással, a másik pedig fehércsokis tejszínes.

Hozzávalók (5 szufléformának megfelelő mennyiség)

4 tojás sárgája
8 tojás fehérje
6 evőkanál kristálycukor
20 dkg étcsoki (legalább 60% kakaótartalommal)
8dkg teavaj

reszelt gyömbér
1 lime reszelt héja és egy fél lime leve

A tojásokat válasszuk szét, majd a tojássárgáját keverjük habosra a 6 evőkanálnyi kristálycukorral. Közben vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét és a vajat. Ha nincsenek csokipasztilláink, akkor a táblás Boci étcsoki is megfelelő.

1_6.JPG

Ha a csoki megolvadt, akkor hagyjuk visszahűlni. Ha már majdnem teljesen kihűlt, akkor keverjük hozzá a tojássárgájából és cukorból kikevert  krémet.

2_9.JPG

A tojásfehérjét pedig verjük kemény habbá, hogy ne csöppenjen le a keverőlapátokról. Bármennyire is olyat látunk, hogy egy csipetnyi sót tegyünk hozzá, hagyjuk ki ezt a lépést!

Végezetül a habot és a csokis krémet óvatosan keverjük össze és reszeljük bele a lime héját, egy kevés gyömbért, és facsarjuk bele egy fél lime levét.

3_5.JPG

Ezután kis tálakba, vagy pohárkákba adagoljuk ki. Díszíthetjük limeszeletekkel, vagy naranccsal is.

4_5.JPG

 

Pikáns fűszerezésű csirkemell

Kezdtem a gyömbéres husival, most pedig jöjjön egy szintén ínycsiklandó fűszerkeverék, amivel szuperül fel lehet dobni a sült húst.

Hozzávalók

1 csirkemell

egész kömény
1 csomag petrezselyem
1 citrom héja
3-4 gerezd fokhagyma

A csirkét a szokásos módon felvágjuk, először hosszában, majd keresztbe is. Sózzuk meg és hagyjuk állni. Eközben a citromot mossuk meg, majd vékonyan vágjuk le a héj sárga részét. Aprítsuk fel a petrezselymet, az egész köményt, a citrom héját és a fokhagymát. Már a fűszernek ekkor is isteni illata van az illóolajok miatt.

A húst pároljuk meg, majd néhány perccel a kész állapot előtt adjuk hozzá a friss fűszerkeverékünket. Pirítsuk meg, majd rizskörettel tálalva, vagy vegyes friss salátával együtt tálaljuk, ha elkészült.

Ha a párolt húst nem szeretjük túlságosan, akkor a fűszerkeverékünkbe tegyünk egy kevés olajat, majd az ujjunkkal dörzsöljük a „páclevet” a hússzeletekbe és nagy lángon süssük meg mindkét oldalát.

süti beállítások módosítása
Mobil