Fincsa-nindzsa

Sonkával és salátával töltött sajttekercs (meglepibulira)

2013. január 18. - fincsanindzsa

Nagyon-nagyon sajnálom, de borzalmasan el vagyok maradva a bejegyzésekkel és ha valaki a meglepi bulis bejegyzéseimre várt, hát azt most végre összeszedem, nekidurálom magam és kivégzem, mindenki nagy örömére.

Régen is imádtam a tekercseket, és sosem ragadtam le a sztenderd finomságoknál, hanem mindig megbolondítottam valamivel, például fokhagymás túrókrémet kevertem ki és töltött a sajtba, majd kirántottam:

http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2012/09/03/panirozott_turos_sajtroppancs

Aztán jött a hideg verziója, itt is felspékelve egy kicsit, hiszen nemcsak sonka, hanem sajtkrém, saláta, uborka, vagy bármi kerülhet bele.

Az adagok még mindig nagyok, azonban ebből csak kettő kb 30 centis rúd készül, ami egy 10 fős társaságnak elegendő, ha már csipegetnivalóval is készülünk.

Hozzávalók

60dkg trappista
35dkg gépsonka
6-8 levél jégsaláta

Hatalmas előkészületet igényel: készítsünk elő egy lábost, és olvasszuk fel benne a sajtot teljesen, amit előzetesen kisebb darabokra vágtunk, hogy könnyebben kezeljük.

1_24.JPG

Közben az asztalra rakjunk vágódeszkát, tépjünk rá egy jó nagydarab sütőpapírt.

Ha a sajt megolvadt, tegyük a sütőpapírra, majd a sajt tetejére jöjjön egy újabb réteg sütőpapír. Utána pedig sodrófával sodorjuk 3-4mm vastagságúra. Törekedjünk arra, hogy közel téglalapformára sikeredjen. Igyekezzünk a sajt formálásával, mert könnyen visszahűl. Távolítsuk el a sütőpapírt, majd kezdjük el a rétegezést.

2_19.JPG

A sajtot fedjünk be teljesen a sonkaszeletekkel, majd a megmosott salátaleveleket is helyezzük egy benne. Utána szorosan tekerjük fel és folpackba tekerjük be, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe dermedni, hogy könnyen szeletelni lehessen másnap.

3_12.JPG

Kb. 1 centis szeletekre vágjuk fel, és fogyasszuk franciasalátával, fasírozottal, sült hús mellé, vagy amivel ezen kívül jól esik.

4_11.JPG

A teljes menü pedig itt:

http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/06/hogyan_keszuljunk_egy_25-30_fos_meglepibulira

 

Albert kekszes

Gyerekkorom egyik legnagyobb kedvence az Albert kekszből és csokipudingból álló rém egyszerű süti állt. Nem is gondoltam volna, hogy ez ekkora sikert arathat a barátaink körében. Erre élő bizonyíték a meglepi bulin is akadt. Elfelejtettem feltálalni, ezért megkértem Bandit vigye be utólag egy tányéron. Ő meg nemes egyszerűséggel, körbekínált mindenkit, majd visszajött a konyhába, és sutyiban elkezdte csemegézni. Aztán jött Pisti, ő pedig a maradékot pusztította el. Végül Tomi a buli végén becsomagoltatott egy rúddal, és mivel minden zsebe tele volt sörrel, ezért a kezében vitte haza, másnapi gyógyírként.

Hozzávalók (4 rúdhoz)

6dl tej
25 dkg porcukor
3 csokipuding
fél deci kávé
15dkg teavaj
2 nagy csomag Albert keksz

A pudingport egy kevés tejjel keverjünk csomómentesre, ezután öntsük fel a maradék tejjel, kanalazzuk hozzá a cukrot és folyamatos kevergetés mellett főzzük meg. Amikor már majdnem teljesen elkészült, adjunk hozzá egy fél deci kávét is. Ha nem érezzük elég édesnek egy kevés cukrot is keverhetünk hozzá.

Ezután hagyjuk kihűlni, majd a szobahőmérsékletű vajat kockázzuk bele és keverjük addig, amíg teljesen el nem dolgoztuk benne.

Egy-egy keksz közé kenjünk annyi krémet, ami körülbelül olyan vastagságú, mint a keksz. Az összeragasztott kekszeket egy tálban fektessük el, és addig folytassuk a krém kenését, amekkora a tálcánk. Egy-egy rúd nálam általában olyan hosszúságú, melyhez fél csomag kekszet használunk fel.

Ha elkészült, takarjuk le folpack-kal és hagyjuk dermedni néhány órát. Tálalás előtt srégen szeljük fel ujjnyi vastagságúra.

1_20.JPG

2_18.JPG

A gyerekek legnagyobb kedvence lesz :)

Kaszinótojás (Meglepetésbulira)

Még mindig nem jutottam el a receptek végéig, hogy a meglepetésbulihoz mindent feltöltsek, de most igyekszem behozni a lemaradást. Mivel még aktívan vizsgaidőszak van, valami pótcselekvésre szükség van, ergo mindig kell valami indokot találni, hogy ne épp a tananyaggal kelljen foglalkozni – remélem ezt a posztot anyukám nem olvassa :)

Most sincs másképp, inkább az elmaradást hozom be, és népszerűsítem a blogom, hiszen a vizsgákig még 2,5 nap van! Természetesen, ha a hétköznapokra készítenénk, akkor nem kell ilyen ipari mennyiséget készíteni, ugyanis itt a 25-30 főre adtam meg a mennyiségeket.

Hozzávalók

25 tojás
4-6 ek. tejföl
1 csomó petrezselyem

bors
mustár

A tojásokat főzzük meg, ha van lehetőségünk, olyan edényt használjunk, amibe szorosan egymás mellé tudjuk állítani a tojásokat.

Forrástól számított 10 percig főzzük őket, majd teljesen hűtsük le.

Ha a tojás már hideg, akkor pucoljuk meg. Én mindig bénáztam, és elég ormótlan tojások kerekednek belőle. Lehet, hogy ezt már ismeritek, de én most találkoztam vele először. A tojásokat óvatosan végiggörgetjük az asztalon, hogy apróra törjön a héja. Ezek után az aljánál lazítsuk meg és szépen el tudjuk távolítani a héját úgy, hogy ne sérüljön a tojás.

Ezután vágjuk félbe, és óvatosan kanalazzuk ki a tojás sárgáját. A fehérjét helyezzük el egymás mellett egy tálcán, és ezt töltjük majd vissza a sárgájából készült keverékkel.

3_11.JPG

A tojássárgáját keverjük össze egy evőkanálnyi mustárral, kezdetben 3-4 evőkanálnyi tejföllel, vágjuk hozzá egy csokor petrezselyem zöldrét, sózzuk, borsozzuk meg. Ha túl sűrű, akkor lazítsuk tovább tejföllel, hogy krémes, ám nem túl folyékony állagú legyen.

2_17.JPG

Hagyjuk egy fél órát állni, és ízesítsük még, ha szükséges, majd kanalazzuk vissza a tölteléket a fehérjébe és díszítsük petrezselyemmel.

4_10.JPG

Ehhez fogyasszuk franciasalátát, legalábbis nekem ez a kedvencem hozzá.

1_23.JPG

Ha további partifalat ötletre van szükséged:

http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/06/hogyan_keszuljunk_egy_25-30_fos_meglepibulira 

 

Fasírozott (Meglepetésbulira)

Mondani szokás, két dolog biztos: az adók és a halál. Azonban kiegészíteném a kis életemből kiindulva, hogy azért a bulik is aktív szerepet játszanak a mindeenapjainkban, azonban nem a hétvégi hajnalig tartóak, hanem a barátokkal való összeröffenés - mindig másnál - sztorizgatással, iszogatással éa falatozással.

2012 Karácsony utánra is terveztünk egy szösszenetet, jó szokásunkhoz híven, sztenderd felállás szerint, mi csajok készítettünk csipegetni valót. Orsi szendvicsfalatkákat fasírozottal én meg sütit. Komolyan mondom, életemben nem ettem ilyen finom fasírt golyókat, mint amilyenre ő ízesítette. Ezért nekem is ki kellett próbálnom, és akkora sikere volt, hogy tovább kellett adni a receptet, a hétvégi meglepi bulin. :)

Bevallom őszintén, én nagyon jól megvagyok a fasírozott nélkül, annak ellenére, hogy Anyukám régen nagyon sokat sütött belőle, azonban én az olajban sült dolgokat kevésbé szeretem, nem szeretem az étolaj szagát, ezért nálunk rántott csak szökő évente kerül az asztalra.Azonban amit Orsi csinált, FERGE-TEGES volt. Ha egy hétköznapi adagot szeretnél sütni, mert hétvégi ebédnek szánod, akkor fél kiló húsból készítsd el.

Hozzávalók

1kg darálthús
5 zsemle
2-3 tojás
ízlés szerint: só, bors, pirospaprika
néhány gerezd (2-5) fokhagyma
zsemlemorzsa

A zsemlét tépkedjük kisebb darabokra, és áztassuk vízben egészen addig, amíg jól megszívja magát.

Közben a húshoz adjuk hozzá a tojást – kezdetben csak kettőt, nehogy túl puha és ragacsos legyen. Én 4-5 gerezd fokhagymát nyomtam hozzá, sóztam, borsoztam, kb. 2-3 teáskanálnyi édes pirospaprikát tettem hozzá, majd a zsemléből a vizet kinyomkodva, keverjük hozzá a húshoz az ázott zsemlét, és jó alaposan dolgozzuk össze.

A lényeg, hogy jól érezzük a fűszereket. A túlzások elkerülése végett, hagyjuk pihenni egy éjszakát, hogy az ízek jól összeérjenek.

Formáljunk kis gombócokat, forgassuk zsemlemorzsába és forró olajban mindkét oldalát süssük meg.

 A legjobban franciasalátával szeretem fogyasztani.

1_16.JPG

Ha további partifalat ötletre van szükséged:

http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/06/hogyan_keszuljunk_egy_25-30_fos_meglepibulira

Sajtsaláta (Meglepetésbuli)

Ahogy ígértem, a meglepibuli menüjét és azok receptjeit feltétlenül megosztom Veletek. Több receptet úgy kaptam, amit szintén egy házibulin kóstoltam először, vagy sokadjára, de annyira odáig voltam az ízéért, hogy kötelező jelleggel el kellett kérnem a receptet. Amit most először megosztok Veletek, az egy roppant egyszerű, laktató és különleges saláta. Talán egy kanállal maradt a buli végére. Gyakran látott vendég lesz nálunk, az biztos. Sajnos kép nem készült róla, mert nem érte meg a másnapot :)

Hozzávalók

50dkg reszelt sajt (lehet vegyesen trappista és füstölt)
15dkg majonéz
15dkg tejföl
ízlés szerint só

Hatalmas előképzettséget igényel a folyamat: javaslom, hogy feltétlenül használjatok füstölt sajtot, mert sokkal intenzívebb lesz az íze. 30dkg trappista- és 20dkg füstölt sajtot reszeljünk le nagy lyukú reszelőn egy mély tálba. Mérjünk kb. a sajtmennyiség felének megfelelő majonézt és tejfölt. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor nyugodtan kanalazzunk hozzá még, az 1:1-es arányokat megtartva.

Végül ízesítsük meg egy kevés sóval. Ne vigyük túlzásba, és ízesítsük később utána. Folpack-kal fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakát. A sajt kicsit magába fogja szívni a krémet, de tartsuk meg ezt a sűrű állagot. Ha igényli sózzuk meg egy picit.

Fogyaszthatjuk sonkával, almával vagy ananásszal, kenhetjük pirítósra is, vagy fogyasszuk magában.

Ha további partifalat ötletre van szükséged:

http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/06/hogyan_keszuljunk_egy_25-30_fos_meglepibulira 

Hogyan készüljünk egy 25-30 fős meglepibulira?

Ez kicsit eltér a szokványos posztjaimtól, és jóval személyesebb jellegű is.

A férjem most töltötte be a 35. évét, és úgy gondoltam, elég kerek ahhoz, hogy méltóan ünnepeljünk. Némi előkészítést és titkolózást azért igényt a dolog, mert nem voltam benne rutinos, és majdnem bele is buktam, de végül, kb. 25-en voltunk és nagy meglepetés kerekedett belőle.

Mivel a blog alapvetően gasztro vonalon fut, ezért gondoltam megosztom Veletek, én mivel készültem, majd a hét folyamán a recepteket is posztolom, ide belinkelem és képeket is töltök fel ízelítőként. 

Kb. egy másfél napos elfoglaltságot jelent a főzőcske, és ebbe a vásárlást nem számoltam bele. 

Bevásárlás:

Gondoljuk ki jó előre mit szeretnénk készíteni, írjunk egy bevásárlólistát, mit is szükséges beszereznünk., valamint egy időbeosztást, hiszen sok lesz a teendő és az idő rövid.

A vásárlásra két opciót javaslok:

A.) Ha nincs hol tárolni sutyiban a hozzávalókat - a mennyiség eléggé feltűnő - akkor hagyjuk az utolsó pillanatra a vásárlást.

B.) Ha van egy kedves szomszédunk, akkor kéjük a segítségét és mutyizzunk, hiszen úgyis mutyiország vagyunk.

Én az utóbbira szavaztam, azzal kiegészítve, hogy az autót használtam hűtőként és raktárként, hiszen a hőmérséklet megengedte ezt, hiszen januárt írunk.

És lássuk, mi is készült a nagy napra kb. 25-30 fővel kalkulálva:

A Menü:

- Szendvicsfalatkák: fasírozottas, sonkás, szalámis, aszalt sárgabarackos (csapatfüggő, de 2-3 kiló kenyér elfogy, többet ne vegyünk, hiszen megannyi más is a terítékre kerül.)

- Fasírozott (1 kiló darálthúsból) (http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/08/fasirozott_620)

1_16.JPG

- Kaszinótojás (25 tojásból - kb. 7-10 tojásnyi mennyiség maradt meg (http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/12/kaszinotojas_meglepetesbulira)

1_17.JPG

- Franciasaláta (1 kiló zöldségkeverékből, hozzá a tartármártás 4-5 tojásból)

1_18.JPG

- Sonkás-salátás sajttekercs (60 deka sajtból és 40 dkg sonkából) (http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/18/sonkaval_es_salataval_toltott_sajttekercs_meglepibulira)

1_19.JPG

Sajtsaláta (60 deka sajtból, vegyesen füstölt és trappista) - (http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/07/sajtsalata_942)

- Gesztenyés kifli (répect is, korábbról: http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2012/09/22/gesztenyes_kifli) - ha feltétlenül két adagot akarunk sütni, akkor ha elfogy a 4 csomag gesztenyepüré, de még tésztánk van, főzzünk bele pudingot vagy sonkát és sajtkrémet kenjünk bele)

5_4.JPG

- Albert kekszes (2 csomag Albert kekszből 4 kb. 25-30 centis rudak lesznek) (http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/12/albert_kekszes_383)

1_20.JPG

- Sajtkrémes-sonkás kifli (a gesztenyés kifli maradék tésztájából)

- Sajtos-túrós falatkák (http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/19/sajtos-turos_falatkak_meglepibulira)

1_21.JPG

- Gyümölcs (lehet belőle simán 2 kiló idénygyümölcs gerezdekre szedve, vagy felvagdosva (narancs, mandarin, kiwi)

(- ez már csak terv volt: Alkoholmentes bólé gyümölcsökkel)

Előkészítési fázis: (kb. 4-5 óra)

Péntek este előkészítettem mindent, amit csak lehetett. Fasírozott bekeverése, sajtsaláta összeálíltása, albert kekszes elkészítése, sajttekercs összegöngyölése, piák behűtésének megkezdése (szigorúan lakáson kívüli hűtő igénybevételével)

Buli napján:

Kezdjétek a buli napját olyan korán, ahogy csak lehet. A reggeli pihivel időhátrányba kerültem, de így is 8-kor már a piacon voltam. A buli kezdési időpontjától függően, 10-13 óra intenzív munkára van szükség ehhez a menühöz. Sztenderd, hogy a szendvicsfalatkák készítéséhez segítséget szoktam kérni, ugyanis hárman 1.5 óra alatt összerakjuk két kiló kenyérből a szendvicseket.

(Ha mázlink van, egy kedves barát kellő elfoglaltságot biztosít a meglepettnek, így a terep tiszta és nyugodt körülmények között készülődhetünk.)

Mivel és úgyis állandóan a konyhában lógok, és a férjem úgy tudta, hogy másnap a legjobb barátjáék jönnek vacsorára, így annyira nem volt feltűnő, hogy kicsit több alapanyag volt a hűtőben. (Mondjuk az eredetileg felhasznált mennyiség 1/3-a, a többi az autóban zacskókban várt a hasznosításra.) Plusz öröm: volt olyan kedves, hogy szombaton délután távozott otthonról.

Két megoldás a kezdésre:

A szendvicsfalatkákhoz bagettet, a többi sóshoz kenyeret szerettem volna beszerezni, ezért reggel elmentem a piacra és vettem egy kiló olívás kenyeret, felszeletelve, ugyanis híres vagyok a vastag kenyérszeletemről, és rétékes perceket tudtunk ezzel megspórolni.

Utána pedig: 

A férjem kikeverte a tartármártást.

Zöldséget pároltam. tojást főztem stb.

A legvégére maradt a kaszinótojás, de mivel a tojás pucolása gyors, ezért kb. 30 perc alatt odáig jutottam, hogy a krémet is bekevertem a visszatöltéshez. Ekkor elérkezett a 15.15. 

Elmentem egy kedves baráti párért, akik segítettek a szendvicseket összeállítani. Gyors menet az Auchanba, hogy bagettet vegyünk. (Gondolataim szerint 10-15 bagett elegendő kell, hogy legyen) De a sors megoldotta és nem tartott kétségekben, ugyanis nem volt bagett, maradt a sztenderd kenyér. Gyorsan haza, szenyóépítés kezdése 16.15, ezzel 1,5-2 óra alatt elkészültünk. 17.30kor gyors tusi, készülődés stb., addig a barátok szendvicseznek tovább. Végül ők fejezik be, és segítenek sokat, nagyon sokat, míg a többiek nagyon pontosan itt is vannak, így már velük kell foglalkozzam.

Barátok érkezése: 18.00

Meglepett érkezése: 19.00

Tortáról még nem tettem említést: a férjem egyik kedves barátja igencsak jól ért a cukrászathoz, így ő sütött neki egy isteni oroszkrém tortát. Köszönjük Pisti :)

És a fő kérdés: vajon hogy is lepjük meg az érkező gyanútlant. A sztenderd az, hogy egy szobából előugranak a barátok. De ezt tovább fejlesztette Pisti, ami sokkal mókásabb, és izgisebb ötletnek bizonyult és kiválóan bejött. Lakásból ki, lépcsőházban várni a férjem csendben, olyan helyen, ahol nem találkozhatnak. Szerencse, hogy magasan lakunk, ezért esze ágában sincs gyalogolni.

Megérkezik, benéz a szobába, hogy már a kaja elő van készítve - ugyan hála istennek nem tűnt fel neki, hogy a tál felét már lerabolták. Poharakat feltétlenül el kell tüntetni, különben gyanút fog!

Majd csöngetnek, megy ajtót nyitni és jól meglepődik. Majd a gratulációkat fogadva, mindenki bebocsájtást nyer és kezdődik a szórakozás.

Ha jót akarunk magunknak, üvegpoharak ne kerüljenek elő, vegyük sok-sok műanyag poharat, tányért és evőeszközt és tegyük jól látható helyre. Villával számoljunk pluszban, hiszen a tortához egy külön garnitúrára van szükség. 

Cipő, kabát egyértelműen egy szoba mélyére kerüljön. 

Sőt, mindig figyeljünk arra, hogy legyen kellő étel, ropogtatni való az asztalon, jól látható helyen, így garantáltan minden elfogy.

Képeket és a receptek linkjeit hamarosan csatolom! Lesznek szuper képeink, ugyanis akik az esküvői fotókat készítették, őket is vendégül láttuk, hiszen imádjuk őket. (Ha gyönyörű fotót akartok és egy állati jó fotóspárossal akartok dolgozni, akkor keressétek a G2-s srácokat: http://www.g2foto.hu/

Elhagyható:

A tervezett 2-3 kiló kenyéren felül, ne vegyünk több péksütit, sőt nálunk alig fogyott chips, és ropogtatni való. 

A sajtos-túrós falatka, de ennek az oka: letakarták egy tányérral.

Jó készülődést mindenkinek!

Pita

Már 2 féle tortillatekercsnek való tésztát kipróbáltam és posztoltam, de végre révbe értem. Bármennyire is görög, én akkor is ezt a tésztát fogom a mexikói kajákhoz is felhasználni, mert sokkal jobb, mint amit találtam a tortillatekercs tésztájaként.Egy jó kis quesadillas vagy burrito :) nyami. De tegyük fel a i-re a pontot, és legyen kerek egész a történet. Készítsünk könnyen és egy (nah jó, néhány) szempillantás alatt pitatésztát.

Hozzávalók

35dkg liszt
3dkg porélesztő

langyos víz
2 csepp olaj

A száraz összetevőket összekeverjük, majd apránként adagoljunk hozzá vizet, de csak annyit, hogy jól nyújtható, és ne ragadós tésztát kapjunk. Könnyíthetjük néhány csepp olajjal is.  Vágjuk egyforma darabokra, készítsünk belőle labdákat, majd sodrófával nyújtsuk őket kb 15-20 centi átmérőjűre. A serpenyőt forrósítsuk fel alaposan, - már füstöljön – és a palacsintára kinyújtott tésztát helyezzük a száraz serpenyőbe. Mindkét oldalát süssük addig, amíg fel nem fújódik és aranybarna színt nem kap. Könnyen megég, vigyázzunk vele. Kb 10-12 pita lesz belőle, attól függően mekkora gombócokat formáztunk az elején.

 1_70.jpg

Krémsajtos brownie

Többnyire a kolléganőim a legnagyobb fogyasztói az általam készített ételeknek. És az egyik kedves kollégám a héten azt mondta, hogy tök jó, mert tudom, ami kikerül a blogra, abból másnap többnyire úgyis enni fog. Ez általában így szokott lenni. Mivel szerintem a brownie nekik is nagyon ízlik, mint az emberek többségének általában, kísérletképpen nem a sztenderd brownie-val leptem meg őket, hanem egy ízesített verzióval, aminek a receptje egy picit más. Ízlett nekik ugyan, de azt mondták, hogy az alap az sokkal jobb. (Nekem ez is nagyon ízlik ettől függetlenül).

Hozzávalók

25dkg étcsokoládé (min 65%-os, bár nekem otthon 70,5%os Callebaut pasztillám van)
25dkg teavaj
4 tojás
30dkg cukor
2ek. vaníliáscukor
15dkg liszt
csipet só
20dkg Philadelphia krémsajt

Vízgőz fölött olvasszuk fel az étcsokoládét és a vajat is, amíg homogén állagot nem kapunk. Az edényt tartsuk vízgőz fölött, hiszen a további hozzávalót is a csokihoz kell adnunk.

A tojást keverjük össze a cukorral – nem kell habosra – majd keverjük hozzá a már felolvasztott csokoládénkat. Adjuk hozzá a lisztet és a csipetnyi sót.

Ha alutálakat használunk, akkor vajazzuk ki alaposan, de az esetek többségében sütőpapírral bélelem ki a tepsit, hogy ne ragadjon bele a massza. Kisméretű tepsit használjunk, kb. 20x30centiset.

A massza felét öntsük a tepsibe, majd kanalazzunk kis halmokat a tetejére a krémsajtból, majd öntsük rá a maradék tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, hogy a teteje szilárd legyen, míg a közepét hagyjuk folyósan, mert egy brownie úgy az igazi :) Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni, vanílifagyit tálalhatunk mellé.

 1_60.jpg

 

 

 

Mascarponés finomság

És jöjjön a hétvégére egy jó kis édesség! Mivel elég nagy adag, ezért érdemes áthívni a barátokat, hogy együtt pusztítsuk el :) A mai receptek az eltulajdonítottak körébe sorolhatóak. Ez a desszert a keresztanyám specialitása.Természetesen a családi banzájok végére semmi nem marad belőlük.

Hozzávalók

Grillázshoz:

4-5 ek. cukor
durvára vágott dió

Krémhez:

3 tojás
3ek. cukor
25dkg mascarpone sajt

babapiskóta
konzerv őszibarack /friss eper/málna/banán
málnaszörp vagy a konzerv leve

e261aed2-10e1-41f5-9dee-6198eda8a884.JPG

 

Készíts grillázst, 4-5 ek. cukrot olvassz fel, tegyél bele durvára vágott diót. Terítsd ki alufóliára, és ha kihűlt darabold fel. 

A 3 tojásfehérjét verd fel habbá. Külön tálba 3 tojás sárgáját 3 ek. cukorral keverd fel fehéredésig, ezután keverd bele 25 dkg mascarponét, és óvatosan a tojáshabot. Kész a krém.

Most jön a rétegezés: Kell hozzá babapiskóta, málnaszörp, gyümölcs (eper, vagy málna, vagy banán, vagy őszibarack) Konzerv őszibarack is jó, akkor nem kell szörp, jó a konzerv leve is. A babapiskótát málnaszörpbe mártod, beleteszed egy öblös tál aljára. Erre jön egy réteg gyümölcs, szórsz rá grillázst, majd rásimítod a krém egy részét. És még egyszer ugyanez. Utána be a hűtőbe néhány órára.

 8d8df03e-2a96-4d64-82fd-dc065a754f7b.JPG

 

Mézeskalács

Karácsonykor a bejgli mellett a legnagyobb kedvencem, a keresztanyám féle Mézes sütike. Úgy várom talán, mint a Messiást. A receptjét már ezer éve elkértem, azonban még sosem volt alkalmam elkészíteni. Ez év sem volt kivétel, de amikor meglátogattuk őket, természetesen az elengedhetetlen kelléke volt a karácsonyi kínálatnak. Azonban ezt nem csak Karácsony tájékán ajánlom.

Hozzávalók

25dkg méz melegítve
15dkg margarin / vaj olvasztva
50dkg liszt
10dkg cukor
1 tojás (+1 tojás sárgája a kenéshez)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1tk. őrölt fahéj
1tk. őrölt szegfűszeg

A hozzávalókat puha tésztává gyúrjuk össze, először a lisztet a cukorral és a tojással. Melegítsük fel a mézet, a vajat olvasszuk meg és keverjük a lisztes alaphoz. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd fedjük le és egy éjszakát pihentessük a hűtőben.

Másnap nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra. Ha túl kemény lenne a tészta, és nem tudjuk könnyen nyújtani, akkor kicsit gyurmázzuk a kezünkben, és a kéz melegétől megpuhul.

Szaggassuk ki a tésztát mindenféle jópofa karácsonyi formával, kenjük meg a tetejét 1 tojás sárgájából és 1 evőkanál tejfölből álló keverékkel, mindegyik süti közepére helyezzünk egy egész mandulát vagy fél diót.

180 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg egy pici színe lesz, ez azt jelenti, hogy maximum 10-13 percig. Ha megtapintjuk, olyan érzésünk legyen, mintha még igényelne sütést. De nehogy visszarakjuk, mert akkor meg fog keményedni!

 1_15.JPG

süti beállítások módosítása
Mobil