Fincsa-nindzsa

Szendvicskrém 12. - Avokádókrém

2013. február 18. - fincsanindzsa

Nem mintha egzotikus különlegességekkel kergettek volna gyerekkoromban az asztal körül, de manapság egyre jobban igénylem a változatosságot, a könnyű ételeket, – kivétel, amikor szénhidrátéhség jön rám – és így került porondra az avokádókrém is. Ehhez tényleg nem kell 10-15 percnél több idő. Arra figyeltetek, hogy puha avokádót vegyetek, mert a keménnyel nem lehet olyan szépen bánni, és a botmixerelés után is darabos marad. Lehet valami pikáns fűszerezésű hús mellé fogyasztani, vagy szimplán nachos-ba mártogatni, ki hogy szereti.

Hozzávalók

2 avokádó (A Lidlben a legolcsóbb)
2 közepes paradicsom
1 kisebb fej lilahagyma
1 lime leve
chillipaprika, só, bors ízlés szerint

Húzzuk le az avokádó héját, vagy vágjuk félbe és távolítsuk el a magot, és kanalazzuk ki a héjából, majd villával nyomkodjuk krém állagúra. Ha egy kicsit keményebb avokádót vettünk, akkor a botmixer segítségét vegyük igénybe.

1_273.jpg

Néhány milliméteres kockákra aprítsuk fel a paradicsomot és a hagymát is. Ezt keverjük hozzá az avokádókrémhez, majd csavarjuk bele a lime levét és fűszerezzük ízlésünk szerint sóval és borssal. Ha chillipaprikát is szeretnénk, aprítsunk bele.

Hagyjuk érni az ízeket, tegyük hűtőbe. Hogy ne barnuljon meg az avokádókrém, az avokádó magját helyezzük bele a krémbe.

2_220.jpg

 

3_49.JPG

Rakott cukkini

Nagyon szeretem a cukkinit, bár régen sokkal többet csináltunk rakottat, rántottat, de most ismét rákaptunk. Többnyire azért, mert a maminak mindig hoznak és nincs olyan hétvége, amikor otthon vagyunk, hogy legalább egy hatalmas cukkinit ne passzolna le nekünk, legalábbis a nyári szezonba ez volt a tényállás. Mivel a diéta során úgyis sok húst, rizst és zöldséget kell enni, ezért miért ne lehetne ebből rakott cukkinit csinálni.

Hozzávalók

1 nagy cukkini
fél kiló pulyka darálthús
2 bögre rizs
1 nagy pohár tejföl

bors
vegeta
2 közepes fej vöröshagyma
víz

Mossuk meg a rizst és egy lábosba tegyük fel főni az alábbiak szerint: 2 bögre nyers rizshez adjunk egy kevés olajat, majd pirítsuk meg, egészen odáig, amíg a rizsszemek el nem kezdenek fehéredni. Folyamatosan kavargassuk. Ha a rizsszemek többsége fehérré válik, akkor öntsük rá 1.7x annyi vizet, mint a rizsünk volt. Ha jázminrizs használunk, akkor ennyi a szorzó, hogy szép pörgős legyen a rizs. Fűszerezzük ízlésünk szerint, én többnyire vegetát szoktam tenni hozzá. Ekkora adaghoz másfél-két teáskanálnyit nyugodtan tehetünk. Hagyjuk, hogy felforrjon, majd ha felforrt, néhányszor keverjünk bele, és vegyük le a tűzről. Fedjük le fedővel, és várjuk meg, amíg a rizsszemek magukba szívják a vizet.

A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk apróra, majd olajon pirítsuk le. Adjuk hozzá a darálthúst, és sózzuk, borsozzuk, majd zsírjára sütöm.

1_66.jpg

Egy tepsit vajazzunk ki és szórjunk bele zsemlemorzsát, hogy ne ragadjon le a rizs. Első rétegként kanalazzunk bele rizst, – csak a felét - oszlassuk el egyenletesen. Utána kockázzuk fel a cukkinit és szórjuk meg vegetával. A fűszerezett cukkinit halmozzuk a rizsre, mjad kanalazzunk rá tejfölt. Utána jöhet a hús, az egész adag. Ha még mindig van a hozzávalókból, akkor jöhet  a rizs, cukkini és végezetül a tejföl.

180 fokon, előmelegített sütőben süssük meg.

 2_44.jpg

Bloggerina - utolsó napi hajrá!

Nagyon köszönöm az eddigi szavazóknak, hogy népszerűsítették a blogom, és a verseny ideje alatt szinte folyamatosan az első 15-ben tartottak.

Amennyiben még szavaztál, vagy nem hallottál a "versenyről", akkor kérlek látogass el az alábbi linkre.

http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/fincsa-nindzsa

És a szavazok gomb lenyomásával erősítsd a pozícióm.

De mivel a verseny nemcsak rólam szól, ezért ha más blogok is elnyerik a tetszésed, akkor használd ki a lehetőséget és szavazz rájuk is (ugyanis minden facebook felhasználónak 5-5 szavazati lehetősége van).

Speciel az én személyes kedvencem a Tékasztorik és az Inspirációk a lakberendezéshez, de ez teljesen szubjektív :)

Köszönöm!

Nyárs

Olyan fura érzés, hogy mostanában annyira ritkán főzök. És ha főzök is, valami nagyon egyszerű lesz belőle, amivel nem kell sokat bíbelődni. Régebben képes voltam napi 6-8 órát is szórakozni a konyhában, bár van hogy egy őrült hajtós nap után hazavágtatok, és e konyhában való lábatlankodással eresztek le, mert az annyira megnyugtató. valószínűleg ez azért van csak, mert túl sok mindennel kell egyszerre foglalkozni. Reggel a munkába menet összeszámoltam, hogy szimultán 6-7 feladatra kell összpontosítanom a munkám mellett, pl. szakdoga(nem)írás), futás stb.

Legyen királylány vagy konyhatündér a szombati ebédfelelős, és tehermentesítsük az alábbi fogással. Szerintem nem fogok egy rossz szót sem kapni érte. Nyárs, nyárs  és nyárs.

Hozzávalók

1 közepes méretű cukkini
4-5fej gomba
2 fej hagyma
fél kiló karaj vagy amit szeretünk húst
só, bors
sertés fűszerkeverék
2ek. olaj

A cukkinit 1centis szeletekre vágjuk fel, majd fűszerezzük be – ízlésünknek megfelelő fűszerkeverékkel. A héját dörzsöljük le, a törzsének végét vágjuk le, majd negyedeljük el a gombafejeket. A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk 8 egyenlő részre. Mivel éppen karaj volt otthon, ezért gondoltam, azt fogom felhasználni. Vágjuk 3centis kockákra, majd ízesítsük só-borssal, vagy a sertés fűszerkeverékkel.

A serpenyőnket forrósítsuk fel, 2 evőkanálnyi olajat löttyintsünk rá. Közben a hurkapálcára szúrjuk fel az összedarabolt hozzávalókat, húst, zöldséget felváltva.

1_1.JPG2_4.JPG3_2.JPG

Ha elkészültünk, akkor 4-5 nyársat rakjunk egymás mellé a forró serpenyőben és néhány percenként forgassuk meg, hogy minden oldala alaposan átsüljön. Kb. 8-10 perc alatt megsül.

Salátával, hasábburgonyával tálaljuk!

4_2.JPG

Édes chilliszósz

Sajnos egyre nagyobb rajongója vagyok a chillinek, és egyre nagyobb dózisban. Ez tényleg teljesen függővé teszi az embert. Pofonegyszerű, akárcsak a többi mexikói étel. És ezt használhatjuk a mangósalátához, de én imádom a quesadillast is ebbe mártogatni.

Hozzávalók

negyed bögre víz
negyed bögre barnacukor (jobban sűrűsödik, mint a fehér)
negyed bögre lime leve
3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint chilli

A lime-ot facsarjuk ki, a fokhagymát kockázzuk apróra, a chillit vágjuk ketté, majd vékony szeletekre. Az összes hozzávalót öntsük egy lábosba és közepes lángon, kevergetés mellett főzzük kb. 20 percig. Amikor elkezd habzani, vegyük le a tázről és hagyjuk tovább sűrűsödni.

Nemcsak a mangósalátára ajánlott!

Mangósaláta

Ahogy mondtam, a quesadillashoz jöhet egy kis tompító saláta is. Nagyon különleges, nem hétköznapi, és rém egyszerű. Sőt ha ezt a szálat tovább fűzöm, salátaöntetnek édes chilliszószt használtam és készítettem. Ezeket is a főzőkurzuson tanultam, de egy picit azért az ízlésemnek megfelelően variáltam, hozzáadtam, elvettem, attól függ, mi esett jól. Emellett a quesadillast is ebbe mártogattam, ugyan a fél fejem lemarta, annyira csípett, de minden áldozatot megért :)

Hozzávalók

1 mangó
szója vagy bármilyen csíra (retekcsírát kaptam)
1 marék sózatlan földimogyoró
közepes fej lilahagyma
1 californiai paprika
néhány szelet chillipaprika
metélőhagyma

A mangót felszeletelem és vékony csíkokra vágom. A mogyorót durvára vágom, a lilahagymát apróra kockázom. A kaliforniai paprikát szintén felkockázom, a chillipaprikát és a metélőhagymát vékony szeletekre szelem. A csírákat folyó víz alatt megmosom és lecsöpögtetem.

1_58.jpg

A mangót, a csírákat és a kaliforniai paprikát egy tálban összekeverem, a mogyorót, a hagymát és a chillipaprikát aprítóban finomra darálom, ha nincs mozsaram. Mivel a mogyoró túl zsíros, ezért még egy kevés mogyorót vágjunk durvára. Az apróra darált hozzávalókkal kedvünk szerint ízesítsük a salátát. Ha ez még mindig nem elég, édes chilliszósszal ízesítsük.


Quesadillas (vega és húsos)

A hétvége az egészség jegyében fog telni és kivételesen csak egyetlen süti kerül a porondra, répatorta formájában.

De kezdjük is a mexikói, kicsit pikáns de mégis egyszerű fogással, a quesadillas-sal, ami nem más mint két kukoricalisztből készült lap közé olvasztott sajt, hús és zöldség kombója.

Ha nincs kedvünk bíbelődni a tészta készítésével, akkor nyugodtan vegyük és használjuk a boltban kapható előre elkészített tésztalapokat. Nagyon finom, nagyon egyszerű, percek alatt elkészül. Az alapot szintén a főzőkurzuson tanultam még a nyár során, ahol csak zöldséges quesadillas-t készítettünk, itthon pedig szépen kitapasztaltam, hogyan is tudom hússal tölteni. 

Irtó kiadós lakomáról van szó, de azért mindenképp javasolnék hozzá egy kevés salátát is. Ha már a mexikói a vonal, amit a quesa képvisel, így a saláta sem jöhet máshonnan. Ajánlom a mangó salátát!

Hozzávalók 

Vega verzió: 

20dkg reszelt cheddar sajt
20dkg reszelt trappista
8 tortillalap
2 californiai paprika felkockázva 

Húsos verzió (vega alaphoz pluszban): 

70dkg darálthús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
papradicsompüré konzerv

A sajtot reszeljük le, a paprikát vágjuk csíkokra, majd kockázzuk fel.

1_56.jpg

Ha a húsosat választjuk, akkor a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk össze majd olajon pirítsuk meg. A húst pirítsuk fehérre, sózzuk borsozzuk ízlés szerint, majd egy kis konzerv paradicsompürét kanalazzunk hozzá, majd főzzük össze.

2_40.jpg3_18.jpg

Ha ezzel elkészültünk, akkor egy serpenyőt forrósítsunk fel, helyezzünk rá egy tortillalapot, olvasszunk rá a reszelt cheddar és trappista keverékéből, úgy hogy a lap teljes felületére jusson belőle, hiszen el szolgál majd „ragasztóként”, szórjunk rá a felkockázott paprikából, és ha nem a vegát szeretnénk enni, akkor tegyünk rá húst is. Süssük 1 percig, majd helyezzünk rá egy tortillalapot, egy műanyag lapáttal nyomjuk össze, hogy az olvadó sajt összeragassza a lapokat. Majd fordítsuk meg óvatosan, és süssük meg a másik oldalát is.

Salátával vagy önmagában is kiváló.

4_12.jpg

Baconbe göngyölt csirkemáj

Ha nincs sok időm, csak épphogy összedobjak valami kis egyszerűt és finomat, akkor ezt csinálom meg. Kiadós, különleges, ámde az elkészítése nem igényel sem sok időt, sem rákészülést. 

Krumplipürével az igazi!

Hozzávalók

1kg csirkemáj
400g baconszalonna
mustár
majoranna
vegeta

1_15.jpg

 

A májat mossuk meg, majd vegetával és majorannával szórjuk meg mind a két oldalát. Ha szeretjük a mustárt, akkor kenjük meg a májakat, majd egy-egy szelet baconbe tekerjük be. Szükség esetén fokpiszkálóval rögzítsük, ne forduljon le a májról. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A baconbe göngyölt májakat szorosan egymás mellé helyezzük a tepsiben, majd alufóliával takarjuk le. 15 perc után vegyük le a fóliát, majd süssük tovább.

 

2_9.jpg

Madártej szelet

Már korábban kikerült a madártej receptje, de aki az élvezeteket tovább szeretné fokozni, akkor próbálja ki a madártej szeletet is. Nem fog csalódni. És a vasárnapi ebéd után ideális nasi a családnak. Először picit féltem az új íztől, mert a tejszínhabot annyira nem szeretem, de a madártejes rész annyira finom volt, hogy ismétlésre volt szükség belőle. Cukorbetegek is fogyaszthatják, ha a kristálycukrot nyírfacukorral, szteviával, vagy nádcukorral helyettesítjük.

Hozzávalók

Tésztához:

8 tojás fehérje
6ek. kristálycukor
4ek. finomliszt
4el. rétesliszt
1tk. sütőpor
reszelt citromhéj

Krémhez:

8 tojás sárgája
5ek. cukor
5ek. finomliszt
1 cs. vaníliáscukor
4dj tej
18dkg margarin vagy teavaj
8dkg porcukor
3dl habtejszín

A tésztához a tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, és fakanállal óvatosan elvegyítjük. Reszeljük hozzá egy citrom héját is. Sütőpapírral béleljük ki a tepsit, egyenletesen oszlassuk el a masszát, és 8-10 perc alatt 160fokon süssük meg.

Ha megsült, szedjük ki a sütőből, és egy deszkán hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgáját keverjük ki a cukorral, a liszttel, a vaníliáscukorral, majd öntsük fel tejjel. Ebből főzzünk sűrű krémet. A margarint keverjük ki alaposan a porcukorral, majd adjuk a kihűlt krémhez. A „madártejes” krémet oszlassuk el egyenletesen a teljesen kihűlt piskótalapon. Hagyjuk egy rövid ideig dermedni. A tejszínt verjük fel keményre, és egyengessük el a krémen.

1_74.jpg

Earl grey-s cookie és a Gyömbéres cookie

Még ugyan a hétvégi Szimpla Vásárnapi bejegyzésemmel adósotok vagyok, de előbb-utóbb ez is a helyére fog kerülni.

Egy ottani íz-élményem szeretném Veletek megosztani, amit most kísérletezek ki éppen és mire megírok a posztot, már ki is vehetem a sütőből. Két gyengém van mostanában: az egyik a Dobos torta (világ életemben gyűlöltem pedig) és az aprósütik. De a lehető legegyszerűbb verzióban. Linzer lekvárral és egy kis dióval, vagy a hógolyó. Azonban két olyan finomságot találtam a hétvégén, amiről napok óta álmodozom.

Kihasználva, hogy nem hoztam ma haza munkát és a fáradtságtól a futópadról is leájultam volna, ezért úgy döntöttem végre megcsinálom a sütikét. Mert a sütés, bármilyen fáradt is vagyok, őrülten kikapcsol.

Az egyik finomságról csak egy szót ejtenék: nutellával összeragasztott linzer, aminek a tetején egy fél dió van.

De ami ennél is jobban bejött, az egy minimál stílusú cookie. Méghozzá egy igazán extrém ízpárosítással. A tésztába Earl grey teafüvet kevertek és úgy sütötték meg a kis lapocskákat.

Tipikus helyzet, amikor keresgélem a recepteket, valahogy sosem jön szembe, amire vágyom. Ez olyan, mint a cipővásárlás. Néhány éve be akartam szerezni egy gyönyörű kék magassarkút, de sehol nem találtam, csak a szemem előtt élt vadul. Aztán 2 év (!) után végre megtaláltam.

A recept keresésére nem szántam ennyi időt, hanem találtam egy jó alapot, majd nekiálltam tesztelni. És végül ez lett belőle:

Hozzávalók:

30dkg liszt
15dkg kristálycukor (bár én most nyírfacukrot használtam)
1 tojás
1ek.joghurt
16.5dkg vaj
csipet só
csipet sütőpor
2 citrom reszelt héja

2-3tk. Eary Grey szálas teafű

Gyömbéreshez:
2-3 marék mandulaszelet
3 cm nagyságú gyömbér reszelve

A vajat olvasszuk meg, közben mérjük ki a többi hozzávalók. A lisztet, a cukrot – most nyírfacukorral próbáltam ki, kíváncsi leszek milyen lesz az íze – a tojást, a sót, a sütőport keverjük össze, reszeljük hozzá a citrom levét, majd a felolvasztott vajat is.

Ha igényli a tészta – nem tapad össze rendesen – akkor 1 evőkanál joghurtot tegyünk hozzá. Ha még mindig nem az igazi, akkor apró mennyiségeket adjunk hozzá. Ne essünk túlzásokba, mert akkor túl lágy lesz.

Ha teljesen összeállt a tészta, akkor keverjünk bele teafüvet. Ha nem tartjuk elegendőnek a 2-3 teáskanálnyit, szórhatunk még hozzá.



Most úgy csináltam, hogy a tésztát két részre szedtem szét és az egyik gombóchoz a teafüvet kevertem, a másikhoz pedig egy kb. 3centi nagyságú gyömbért reszeltem, és azt dolgoztam bele.

Végezetül fóliába tekerve a hűtőbe rakjuk egy 30-40 percre, hogy megdermedjen.

Mivel lusta voltam elmosni a gyúródeszkát, ezért úgy döntöttem, hogy sütőpapíron fogom kisodorni a tésztát. Ez azért is volt jó, mert így nem kellett lisztet rakni a tészta alá, hogy ne ragadjon le.

3_20.JPG

Kb 4 centis átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tetejét megszórjuk mandulaszeletekkel. Csak a gyömbérest, hogy ne legyen az ízek kavalkádja.

2_28.JPG

A sütőt 180 fokra állítsuk és kb. 10 perc alatt világosra sütjük.

A második tepsit alacsonyabb hőfokra tettem: 170 fokon sült 15 percig.

Egy adagból, kb. 50 darab sütike készül.

4_17.JPG

Fém- vagy műanyag dobozban tároljuk, így jobban eláll és nem szívja meg magát nedvességgel.

A reggeli kávé mellé nagyon finom! De önmagában fogyasztva rágcsának is bejön :)

5_10.JPG

süti beállítások módosítása
Mobil